Hoppa till huvudinnehållet

Utvecklingscentrum, förskola och järnvägsstation kan komma att säljas

Publicerad:
Politikerna är oeniga om försäljningen av tre kända hus.
Politikerna är oeniga om försäljningen av tre kända hus.

Utvecklingscentrum i Bengtsfors, Skåpafors förskola och Stationshuset i Billingsfors kan komma att säljas av Bengtsfors kommun.

Nu på onsdag kommer fastigheternas framtid upp till diskussion på kommunstyrelsen. Men politikerna är inte överens i frågan.

– Bengtsfors kommun har många lokaler där vi inte bedriver någon verksamhet. Det är oförsvarligt, säger kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M).

Han fortsätter.

– Vi behöver göra oss av med lokaler som står tomma. Det ger i sin tur en välbehövlig intäkt i kommunala kassan, och skapar möjlighet till nyetableringar för näringslivet.

Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.
Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

Tjänstemännen har sett över ett antal kommunala fastigheter som kan komma i fråga för försäljning.

De tre fastigheter politikerna i kommunstyrelsen nu har att besluta om är alltså Utvecklingscentrum i Bengtsfors, Skåpafors förskola och Stationshuset i Billingsfors.

Utvecklingscentrum

Vi tar dem i tur och ordning.

Utvecklingscentrum först eftersom det är den senast byggda.

– Utvecklingscentrum byggdes för att bli ett företagscentrum efter Lear-kraschen. Så har det inte blivit utan det har blivit en utbildningslokalisering, periodvis välutnyttjad och periodvis inte. När nu vuxenutbildningen flyttat så tömmer vi Utvecklingscentrum och äntligen efter 20 år så kan det bli vad det ett gång var avsett för – ett tjänsteföretagens hus i Bengtsfors. Det är något kommunen verkligen behöver, säger Stig Bertilsson.

Utvecklingscentrum i Bengtsfors.
Utvecklingscentrum i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

Han menar att detta kan ske genom att kommunen säljer eller hyr ut fastigheten.

– Nu vill vi testa att lägga ut fastigheten till försäljning. Om vi inte hittar en köpare som vill ta över så är ett alternativ att hyra ut.

Socialdemokraterna menar att kommunfullmäktige först måste ta ställning till fastighetens användningsområde innan ett eventuellt beslut om försäljning fattas.

Den styrande borgerliga majoriteten tycker också att det är rimligt att Utvecklingscentrum blir en fråga för kommunfullmäktige att besluta om.

– Utvecklingscentrum är en mycket större affär än de övriga nu aktuella fastigheterna så det är en fråga som kommunfullmäktige bör besluta om, säger Stig Bertilsson.

Skåpafors förskola

Nästa fastighetsfråga handlar om Skåpafors förskola.

Skåpafors förskola och fritids.
Skåpafors förskola och fritids. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Det väsentliga där är att vi säljer om vi hittar rätt köpare. Kommunen förbehåller sig rätten till fri prövningsrätt. Fastigheten får enligt detaljplanen enbart användas för skolverksamhet och det finns nu en ekonomisk förening som vill bedriva friskola i lokalerna. Vi för en dialog med dem, men fastigheten kommer att läggas ut till försäljning på öppna marknaden, säger Stig Bertilsson.

Socialdemokraterna vill däremot i första hand att den ekonomiska förening som vill ta över och driva vidare förskola och fritids i Skåpafors ska få möjlighet att hyra lokalerna av kommunen innan beslut om försäljning tas.

– Skåpafors förskola och fritids är en bra verksamhet och vi socialdemokrater har hela tiden värnat denna. Vi menar att den nya ekonomiska föreningen där ska få möjlighet att hyra lokalerna av kommunen innan beslut om försäljning fattas. Om det inte skulle gå bra att sälja så har man styckat av och sålt en fastighet som ligger strandnära och då vet man inte vad det skulle innebära för en fortsatt förskoleverksamhet, säger Per Eriksson (S).

Per Eriksson (S) är kommunstyrelsens andre vice ordförande i Bengtsfors.
Per Eriksson (S) är kommunstyrelsens andre vice ordförande i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

De aktörer som arbetar med den ekonomiska friförskolan i Skåpafors, Laxsjöns förskola och fritids som den heter, och det privata bostadsbolag som vill ta över fastigheten har i dagsläget inga kommentarer att ge i frågan.

Stationshuset

Den tredje fastighetsfrågan handlar om Stationshuset i Billingsfors.

– Här finns ett antal förutsättningar som behöver redas ut innan vi går vidare, säger Stig Bertilsson.

Stationshuset i Billingsfors.
Stationshuset i Billingsfors. Foto: Conny Hultgren

Anledningen är att Trafikverket, enligt Bengtsfors kommun, har servitut på utrymme för elinstallationer och ställverk vid byggnaden.

– Men vi är öppna för att den nuvarande arrendatorn, DVVJ, köper fastigheten. Annars lägger vi ut den på öppna marknaden. Kommunen har inget intresse av att äga en fastighet där vi inte har verksamhet, säger Stig Bertilsson.

Socialdemokraterna anser att DVVJ ska erbjudas möjlighet att köpa.

– Om det inte är aktuellt så ska fastigheten av strategiska skäl behållas i kommunal ägo, säger Per Eriksson.

”Känns lite naivt”

Men det lär inte bli någon affär mellan Bengtsfors kommun och DVVJ.

Lars-Göran Berg är vd för DVVJ.
Lars-Göran Berg är vd för DVVJ. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Det känns lite naivt att tro att DVVJ i rådande läge skulle ha möjlighet att köpa stationshuset i Billingsfors. Dels har vi redan utnyttjat den kommunala låneborgen på 1,5 miljoner kronor och vi kan inte fatta några som helst större beslut förrän konsultföretaget AFRY är klara med sin utredning om vår framtid, om den finns eller inte. Underhållsbehovet nästa år uppgår till cirka 6,5 miljoner kronor med viadukten och bron vid 20:e slussen som de tyngsta delarna. Detta ligger långt utanför de ekonomiska möjligheter som DVVJ har, menar Lars-Göran Berg, vd för DVVJ.

Någon prislapp har inte kommunen satt på husen, det kommer att bli anbudsgivning.

Fotnot: Fri prövningsrätt vilket innebär att säljaren förhåller sig rätten att avgöra när, till vem och till vilket pris objektet säljs. Det högsta budet vinner inte automatiskt budgivningen, även om det är det vanligaste.

Artikeltaggar

AfryBengtsforsBillingsforsBostad och byggenDVVJEkonomiFastigheterFörsäljningKommunstyrelsenLars-Göran BergModeraternaPer ErikssonSkåpaforsSkåpafors förskolaSocialdemokraternaStig BertilssonTrafikverket

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.