Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen stärker kunskapen om demens: ”Viktigt att man tänker till”

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Carolin Gierke är vårdlärare på Dalslands folkhögskola.
Carolin Gierke är vårdlärare på Dalslands folkhögskola. Foto: Johan Lindahl

Färgelanda kommun har tagit del av ett statsbidrag, vars syfte är att stärka vårdkompetensen, för att kompetensutveckla sin vårdpersonal inom demens.

– Antalet demensplatser ökar och det är en av anledningarna till att vi tappat ganska mycket i kompetens. Vi behövde en höjning, säger Carina Henriksson, enhetschef på Håvestensgårdens demensboende i Färgelanda.

Äldreomsorgslyftet är ett statsbidrag som ska stärka kompetensen inom kommunalt finansierad vård och omsorg om äldre genom att ge ny och befintlig personal möjlighet att utbilda sig på arbetstid. Statsbidraget ges som ersättning för personalkostnaderna för personalen som studerar och kan inte användas till andra kostnader.

Dessa pengar har Färgelanda kommun använt till att kompetensutveckla sin personal inom demensvård.

Det är vårdläraren Carolin Gierke på Dalslands folkhögskola som håller i utbildningen.

– Vi tillsammans med Vuxenutbildningen har fått det här uppdraget, att utbilda alla som jobbar inom äldreomsorgen. Vissa färskar upp minnet, andra har aldrig gått en sådan här utbildning tidigare. Vi vill öka förståelsen, förbättra kommunikationen och bemötandet, säger hon.

Behövdes en höjning

Att det blev just demensvård beror på att kommunen ansåg sig behöva en höjning i kompetens inom ämnet.

– Det här är en utbildningssatsning som vi sökt statsbidrag för, för att utbilda all personal inom äldreomsorgen om demens, där behöver vi en kompetenshöjning. Antalet platser ökar när det gäller demens och det är en av anledningarna till att vi tappat ganska mycket i kompetens, så detta är ett led i att ge dem det som borde gjorts under de senaste åren, säger Carina Henriksson, enhetschef på Håvestensgårdens demensboende i Färgelanda.

Utbildningen anordnas under åtta tillfällen i september.

– Jag har varit med vid ett av dem. Det var jättebra även om jag har jobbat med frågorna i många år är det alltid nyttigt att bli påmind och reflektera. Demens ser inte likadant ut för alla och finns i olika varianter. Det är viktigt att man fyller på, tänker till och reflekterar, säger hon.

Artikeltaggar

DalslandFärgelandaHåvestensgårdenOmsorgUtbildningVårdVård och omsorgÄldreomsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.