Hoppa till huvudinnehållet

Föreningen fyller 90 år – nu vill man pensionera planskötaren: ”Helt enorm”

Publicerad:
På lördag firar Högsäters GF 90 år med derby och folkfest på Genevi.
På lördag firar Högsäters GF 90 år med derby och folkfest på Genevi. Foto: Håkan Fredriksson

I helgen fyller Högsäters GF 90 år som förening. Detta firas med dubbla matcher, derby, nostalgimuseum och invigning av läktare. Just nu samlar man in pengar till en linjeringsrobot, så att planskötaren Lars-Olof Fredriksson, 77, kan få gå i pension efter över 50 års tjänst.

– Utan linjer är det ingen fotbollsplan och utan honom blir det i vart fall inga raka linjer, säger Stefan Dahl, ordförande i HGF.

”Lasse på Kåta”, eller Lars-Olof Fredriksson, som han heter, har klippt, kritat och bevattnat planerna med en väldig entusiasm och noggrannhet på Genevi i över 50 år.

Nu är han 77 år och gör jobbet med hjälp av kryckor, på grund av värkande ben. Därför vill klubben att han ska få gå i pension.

– Han gör det så fantastiskt bra och lägger ner så mycket energi att det är helt osant. Han jobbar så hårt att han inte orkar gå och se matcherna. Det finns ingen som klarar av det han gör, så vi hittar ingen ersättare. Han är helt enorm, säger Stefan Dahl, föreningens ordförande.

Stefan Dahl är ordförande i Högsäters GF.
Stefan Dahl är ordförande i Högsäters GF. Foto: Johan Lindahl

Förhoppningen är att samla in en kvarts miljon kronor till en linjeringsrobot som ska göra jobbet istället. I så fall skulle man vara först i Dalsland med en sådan.

– Det rullar in pengar. Det är en bit kvar, så vi ska söka pengar på annat vis också. Det är tvunget, för utan linjer är det ingen fotbollsplan, och utan Lasse blir det i vart fall inga raka linjer. Han har gjort det här hela sitt liv, men börjar bli till åren. Till slut går det inte längre. Han vill ju sluta själv, men gör det för att han måste. Så det hade varit gott för honom att få gå i pension, säger Stefan Dahl.

Lars-Olof vill dock inte själv medverka varken på bild eller i texten, utan föredrar att ”hålla sig i bakgrunden”, som han själv uttrycker det.

Dubbla matcher

Jubileumsdagen, på lördag, firas med dubbla matcher: derby i division 4 mellan Högsäters GF och Färgelanda IF, som följs av match i damtrean mellan HEF Valbo och Bovall-Hunnebo.

– Vi hoppas det kommer mycket folk. Derby är alltid derby och därför valde vi den här dagen, för det är väldigt speciellt. Vi ha flyttat damerna så att de spelar på samma dag så att det blir en heldag och mer publik till dem, säger Stefan Dahl.

I klubbhuset blir det nostalgimuseum från klubbens historia och en ny läktare med plats för 100 personer ska också invigas, även om den inte är helt klar än.

För barnen finns hoppborg samt ansiktsmålning och tårta.

– Det blir lite födelsedagskalas för föreningen, så man får lite glädje inför hösten.

På kvällen fortsätter festligheterna med tacofest, livemusik och quiz.

Artikeltaggar

DalslandFärgelanda IFFotbollHistoriaHögsäters GFInvigningarPensionStefan DahlValbo

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.