Hoppa till huvudinnehållet

Direktbussen med elever från Ed till Åmål sätts åter in

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
Vincent Karlsson, Amanda Eriksson och Ida Andersson är glada idag. De åker buss till Karlbergsgymnasiet från Ed till Åmål varje dag.
Vincent Karlsson, Amanda Eriksson och Ida Andersson är glada idag. De åker buss till Karlbergsgymnasiet från Ed till Åmål varje dag. Foto: Mattias Modéen

Västtrafik vek sig för trycket. Direktbussen mellan Dals-Ed och Karlbergsgymnasiet i Åmål sätts tillbaka den 2 oktober.

Strax före höstterminen skulle börja meddelade Västtrafik att direktturerna som transporterar skolever från Dals-Ed till Karlbergsgymnasiet i Åmål skulle dras in.

Så under starten av höstterminen har cirka 50 elever från Ed fått åka med de reguljära bussarna via Bengtsfors, som tar längre tid och också har inneburit att eleverna vissa gånger få stå hela vägen. Det fanns dessutom en oro över att helt enkelt inte få plats på bussen.

Hård kritik

Direktlinjen körs av Vy buss på uppdrag av Västtrafik och dessa fick hård kritik för beslutet – från elever, men också från lärare och rektorer

Så under torsdagen kom beskedet från Västtrafik plötsligt, att direktturen mellan Ed och Åmål återinsätts.

Till stor lättnad, främst för de 50 pendlande eleverna.

Mats Aronsson, verksamhetschef på Karlbergsgymnasiet i Åmål, är en av dem som engagerat sig för direktturen till skolan:

– Det är ju bra att Västtrafik nu kommit fram till det här beslutet. Eleverna har fått lägga onödigt lång tid på att ta sig till skolan.

Så nu är direktturen återinsatt som den var tidigare?

– Det är lite svårt att tyda mejlet från Västtrafik men tydligen ska direktbussen ska avgå samtidigt som den långa turen, vilket innebär att de kommer lite tidigare till skolan än de gjorde tidigare.

Tolkar du det också som att Västtrafik böjt sig för kritiken från elever och skolpersonal?

– Man kan sammanfatta det så här: Tidigare har det saknats möjlighet att räkna antalet passagerare i bussarna men den möjligheten finns i de nya bussarna. Västtrafik har sagt att det är högre beläggning på andra linjer, som därför har prioriterats framför den här. Då har jag bett att få ut det underlaget, de siffrorna. Det har jag ännu inte fått, men istället kom det här beskedet nu. Och då är det är väl gott så, säger Mats Aronsson.

Läs också

Artikeltaggar

BengtsforsBussarDals-Eds kommunKarlbergsgymnasietLärareMats AronssonTrafikVästtrafikÅmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.