Hoppa till huvudinnehållet

S och V föreslår: ”Stoppa angiverilagen – hör inte hemma i demokratin”

Publicerad:
Bilden är från en demonstration i Stockholm mot regeringen och SD:s beslut att gå vidare med en angiverilagen.
Bilden är från en demonstration i Stockholm mot regeringen och SD:s beslut att gå vidare med en angiverilagen. Foto: Oscar Olsson / TT

– Inför ingen angiveriplikt i kommunal verksamhet. Det hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle.

Det skriver Per Eriksson, gruppledare för Socialdemokraterna i Bengtsfors, och Annette Ternstedt, gruppledare för Vänsterpartiet, i en gemensam motion till Bengtsfors kommunfullmäktige.

”Regeringen och Sverigedemokraterna vill att offentligt anställda inom välfärden ska anmäla papperslösa. Det är ett förslag som inte hör hemma i det fria, öppna och demokratiska samhället”, skriver Eriksson och Ternstedt.

Om angiverilagen träder i kraft skulle det innebära att anställda inom exempelvis vård, socialtjänst och skola blir skyldiga att anmäla papperslösa som de kommer i kontakt med på jobbet.

Sågar förslaget

Lagförslaget om informationsplikt av papperslösa har mötts av kritik från flera håll, inte minst från de fackförbund vars medlemmar kan komma att bli berörda.

Nu sågas lagförslaget alltså även av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Bengtsfors.

Per Eriksson (S).
Per Eriksson (S). Foto: Conny Hultgren

”Ingen ska behöva vara rädd för att bli angiven. Möjligheten till trygg kontakt med myndigheter är grundläggande för vårt samhälle och vi är djupt oroade över vad det liggande lagförslaget kan leda till. Människor på flykt letar efter en möjlighet att leva tryggt och utvecklas”, skriver Eriksson och Ternstedt.

”Enorm press”

Motionärerna menar att en anmälningsplikt bland offentliganställda ”skulle skapa en enorm oro och press både för människor som söker sig en trygg framtid och för personal inom förskola, skola och socialtjänst”.

Annette Ternstedt (V).
Annette Ternstedt (V). Foto: Conny Hultgren

”I arbeten där relationer och tillit är viktig, som till exempel pedagogisk verksamhet eller inom socialtjänsten, skulle anmälningsplikten vara förödande”, skriver Eriksson och Ternstedt.

Annette Ternstedt och Per Eriksson yrkar på att Bengtsfors kommun gör en skrivelse till regeringen om att anmälningsplikt inte ska införas i kommunal verksamhet.

Artikeltaggar

Annette TernstedtBengtsforsBengtsfors kommunDemonstrationerMotionerPapperslösaPer ErikssonPolitikSocialdemokraternaSocialtjänstStockholmSverigedemokraternaSveriges regeringVänsterpartiet

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.