Hoppa till huvudinnehållet

Kommunpolitiker ryter ifrån: ”Upphandla innan småsjukhusen försvinner helt”

Publicerad:
Stig Bertilsson (M) och Per Eriksson (S) vänder sig i en gemensam skrivelse till regionledningen för att försöka få till en ny upphandling av specialistsjukvården vid småsjukhus som Dalslands sjukhus i Bäckefors.
Stig Bertilsson (M) och Per Eriksson (S) vänder sig i en gemensam skrivelse till regionledningen för att försöka få till en ny upphandling av specialistsjukvården vid småsjukhus som Dalslands sjukhus i Bäckefors.

– Den specialiserade vården på Dalslands sjukhus håller på att avlövas och på sikt stängas av Nu-sjukvården.

Det menar Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors, och Per Eriksson (S), kommunstyrelsens andre vice ordförande i en gemensam skrivelse.

De vänder sig, genom ett öppet brev, till regionledningen i Västra Götaland och till regionens sjukvårdsledning med anledning av situationen för sjukhusen i Bäckefors, Lysekil och Strömstad.

Dalslands sjukhus i Bäckefors.
Dalslands sjukhus i Bäckefors. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Det händer ingenting, vi ser hur småsjukhusen avlövas, det är en oroande utveckling och nu måste regionen se till att de blir en upphandling av ny en aktör, säger Stig Bertilsson.

– De små sjukhusen får inte rätt uppmärksamhet, utan blir snarast satta på undantag av Nu-sjukvården. Det blir färre och mindre verksamheter, så småningom försvinner de helt, fortsätter Bertilsson.

”Dyrare vård”

Han får medhåll av socialdemokraten Per Eriksson, som annars medger att offentligt driven vård är vad hans parti vanligen ställer sig bakom.

Stig Bertilsson (M) är ordförande för kommunstyrelsen i Bengtsfors.
Stig Bertilsson (M) är ordförande för kommunstyrelsen i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

– Vi socialdemokrater står upp för offentligt driven vård, men här ser vi att det inte fungerar i NU-sjukvårdens regi. Det blir dyrare vård och det blir mindre vård. De tar bort personal och avlövar sjukvården allt eftersom, säger Per Eriksson.

”Vård försvinner”

Bertilsson och Eriksson pekar på att det försvinner eller riskerar att försvinna viktig vårdverksamhet från Dalslands sjukhus.

– Sedan Nu-sjukvården tog över så har de inte kvar diabetes- och röntgenvård, det bedrivs idag i annan regi. Det finns också en utredning som pekar på att man ska ta bort logopedin.

Per Eriksson (S) är andre vice ordförande för kommunstyrelsen i Bengtsfors.
Per Eriksson (S) är andre vice ordförande för kommunstyrelsen i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

”Fanns intressenter”

Bertilsson och Eriksson menar att det måste finnas någon annan aktör som vill ta över specialistsjukvården på Dalsland sjukhus.

– Det fanns under 2022 och under början av 2023 intressenter som ville ta över. Ända fram tills nyligen. Men de har inte ens fått svar på sina framställningar, säger Bertilsson.

Vad tror ni att den här skrivelsen ska leda till?

– Vi hoppas och tror att skrivelsen ska sätta fart på att det blir en ny upphandling. Vi vill också varna för den utveckling vi ser med avlövade småsjukhus.

Längre ifrån besluten

Det finns fler tecken i tiden på att det blir svårare för kommunerna att agera, menar Bertilsson och Eriksson.

– Det är en helt ny organisation i regionen efter årsskiftet. Kommunerna ska prata med en delregional nämnd som i sin tur ska tala med operativa och strategiska nämnden inför besluten. Kommunerna kommer allt längre ifrån besluten, säger Stig Bertilsson.

Artikeltaggar

BäckeforsDalslandDalslands sjukhusKommunstyrelsenLysekilModeraternaNU-sjukvårdenPer ErikssonPolitikSjukhusSocialdemokraternaStig BertilssonStrömstadUpphandlingVårdVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.