Hoppa till huvudinnehållet

C-politiker fick inget gehör för förslag om lastbilsparkering

Publicerad:
Jerker Johansson (C) fick inget gehör av kommunfullmäktige för sitt förslag om att iordningställa Sehlinstomten i Billingsfors som parkering för lastbilar och långtradare.
Jerker Johansson (C) fick inget gehör av kommunfullmäktige för sitt förslag om att iordningställa Sehlinstomten i Billingsfors som parkering för lastbilar och långtradare. Foto: Conny Hultgren

Jerker Johansson (C) är oroad över hur svårt det är att hitta parkeringsmöjligheter för lastbilar och långtradare i Billingsfors centrum. Han hade skrivit en interpellation i ärendet.

Men han fick kalla handen av övriga politiker.

Den så kallade Sehlinstomten i Billingsfors kommer nu i höst att iordningställas för ett parkområde. Men Jerker Johansson ville att området ska användas för annat.

– Var ska förare av tunga och långa fordon kunna ställa sig utan att behöva promenera alltför långt till Billingsfors centrum?

Den frågan riktade Johansson i första hand till kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M).

Sehlinstomten i Billingsfors ska i höst bli ett parkområde.
Sehlinstomten i Billingsfors ska i höst bli ett parkområde. Foto: Conny Hultgren

”Finns redan parkering”

Bertilsson svarade att det inte är lämpligt av trafiksäkerhets- och tillgänglighetsskäl att använda Sehlinstomten för långa och tunga fordon.

– Långa och tunga fordon bör därför parkeras utanför centrum. Närmaste sådan parkering, med tillåten parkeringstid på två timmar, finns vid Dalhemsparken i anslutning till väg 172 i Billingsfors, sa Bertilsson.

Jerker Johansson, som själv är lastbilschaufför, ansåg dock inte att Dalhemsparken är ett alternativ.

– Dalhemsparken finns inte inom rimligt avstånd till Billingsfors centrum och där är det inte plats för mer än två lastbilar eller långtradare. Billingsfors är en knutpunkt. Det är många som stannar och handlar där. Men det kan inte lastbils- och långtradarchaufförer idag. Om vi vill att Billingsfors ska överleva så måste vi få till detta, sa Johansson.

”Nej till lastbilar”

Jerker Johansson gav Billingsforsbon och presidieledamoten Solveig Nettelbo (S) en ordentlig pik när han hävdade att hon ”hatade lastbilar”.

Jerker Johansson (C) ville att Sehlinstomten i Billingsfors skulle iordningställas som parkering för lastbilar och långtradare.
Jerker Johansson (C) ville att Sehlinstomten i Billingsfors skulle iordningställas som parkering för lastbilar och långtradare. Foto: Conny Hultgren

– Jag vill inte ha lastbilar mitt i centrum i Billingsfors. Dalhemsparken ligger kanske 100 meter från vår (Cheris) kiosk där man kan köpa mat. Det är inte långt att gå. Nej till lastbilar i centrum, svarade Nettelbo.

Bertilsson höll med Nettelbo.

– Här har du kuggat helt fel, Jerker. Jag tror inte att turister eller besökare tycker att det är särskilt trevligt eller tillgängligt att komma dit med sin personbil om det står två lastbilar eller långtradare vid en parkering i Billingsfors centrum. Sedan välkomnar nog lastbilschaufförer att få lite motion, sa Bertilsson.

”Sätt upp skyltar”

Även Steve Andersson (SD) höll med Solveig Nettelbo.

– Vi ska inte ha någon lastbilsparkering stående inne i samhället. Men om parkeringen är för liten vid Dalhem så kanske vi ska bredda den och sätta upp skyltar så att folk är medvetna om att det finns en lastbilsparkering där, sa Andersson.

Per Eriksson tyckte att detta var ett klokt inlägg.

– Skyltar är bra. Det finns också möjlighet att ställa sig nere vid bruket. Det som Billingsfors behöver är att kommunen och andra markägare ser till att det röjs sly och att vi får en bra parkering så att de boende och turister kan få ta del av ett attraktivt Billingsfors. Sedan ska man förstås se till så att det vill parkering för tunga fordon, men inte inne i Billingsfors centrum, sa Eriksson.

”Vi ska inte synas”

Jerker Johansson menade att det inte hjälper med skyltar eftersom folk ”beter sig som raggare och ställer sig lite hursomhelst”.

– Bengtsfors kommun vill alltså att vi kör in med varor till butikerna, men inte att vi ska synas. Och hur blir det nu – kommer de laglydiga människorna i Billingsfors att anmäla mig om jag bryter mot de här lagarna? Vi utmärker oss på fel sätt.

Något beslut fattades inte i denna fråga, utan som kommunfullmäktiges ordförande Jan Leander (L) sa så kommer kommunen att ”ta med sig alla kloka ord som sagts här i den fortsatta planeringen av Billingsfors centrum”.

Artikeltaggar

BengtsforsBillingsforsCenterpartietDalhemJerker JohanssonKommunfullmäktigeKommunstyrelsenLastbilarModeraternaParkeringPROSamhälleSocialdemokraternaSolveig NettelboStig BertilssonSverigedemokraternaTrafik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.