På lördag kväll fylls åter Rexcells före detta fabrikslokaler i Dals Långed med musik när eventet Bruk går av stapeln. Det kommer att bjudas på jazz, klassiskt, indie och harpa. Installationer och mat blir det också.
Under dagen arrangeras även ett helt ny event på olika platser runt om i samhället, Byafesten.
Inne i de gamla brukslokalerna där det tidigare tillverkades papper kommer det alltså i helgen att ljuda toner och visas ljusinstallation.
– Det är en bra illustration av den utveckling vi ser där vi går från ett industrisamhälle till ett kultursamhälle, säger Roger Karlsson i Dals Långeds utvecklingsråd, som är en av de många medarrangörerna bakom Bruk.
Eller, som eventet heter i sitt fulla namn Bruk – magiska rum.
Magiska rum
– Det är verkligen magiska rum vi försöker skapa här. Det är helt fantastiska lokaler som vi vill ta tillvara på och göra något vackert av, säger Långedsbon Peter Halvordsson, musiklärare och grundare av Bruk.
Tillsammans med brodern Stefan Halvordsson, också han musiklärare, drar han huvudlasset bakom arrangemanget.
Båda bröderna Halvordsson har tidigare själva arbetat på bruket i Dals Långed, och de vet hur viktiga de gamla fabriksbyggnaderna fortfarande är för Långedsborna.
Stort intresse
– Här har många Långedsbor varit verksamma på olika sätt och det har också märkts genom åren när vi har arrangerat det här att det verkligen har lockat folk hit. Intresset att se vad som hänt med byggnaden är väldigt stor, säger Peter Halvordsson.
Fjolårets upplaga av Bruk drog drygt 250 besökare. Arrangörerna hoppas på ännu fler i år.
Vilka artister och band kommer då att finnas på plats?
– Ja, när besökarna kommer in här så inleds programmet inleds med musik på harpa av Marie Christenssen. Hon kommer att sitta i ett rum. I ett annat sitter Stefan. Han kommer att framföra ett gitarrstycke, som jag själv har skrivit, säger Peter Halvordsson.
– Det är en fantastisk akustik i de här lokalerna och tonerna i musiken kommer att höras olika beroende på var i rummet man står, säger Stefan Halvordsson.
Jazz, indie och klassiskt
Därefter kommer de musikaliska akterna avlösa varandra från de scener som byggts upp inne i industrilokalerna bland pappersrullar och betong.
Det blir jazz av Albin Halvordsson och Bo Nygårds följt av indiemusik signerat Göteborgsbandet Livet lekte, klassiskt av Göta pianotrio som också är från Göteborg och sedan jazz av Trio Knarrby som är från Bengtsfors och Tösse.
Programmet avslutas sedan i Mustadsfors Folkets hus med jazz- och konstmusikbandet Mire III.
Men det är inte bara musiken som kommer att tala, utan det kommer också visas rörlig bild av Jörgen Moberg.
Långedsprojektet
Arrangörerna bakom Bruk – magiska rum är Långedsprojektet, en ideell förening som bildades när Rexcell 2015 lämnade fabrikslokalerna i Dals Långed.
Det är tillsammans med andra aktörer som Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götaland, Studieförbundet Vuxenskolan, Bengtsfors kommun, Dals Långeds utvecklingsråd, Mötesplats Steneby och Rexcell som de gör detta. De har även fått stöd av Kulturnämnden i Västra Götaland.
Nytt för i år: Byafesten
Tidigare under samma dag arrangerar den ekonomiska föreningen Studio växt en nyhet för året. Det är den Byafest som kommer att synas på olika håll i samhället, med området runt Studio växts lokaler som nav.
– Vi vill att hela Långed ska aktiveras. Alla som vill kommer att kunna vara med på olika sätt och på sina egna villkor, säger Funny Livdotter i Studio växt.
Hon berättar att det kommer att bli loppmarknader, mat, musik, workshops med mera.
En jättesked täljs
Byafesten inleds med att en jättestor träsked täljs ut ur en enorm ekstock utanför Studio växt. Detta efter att motorsågen först gjort sitt.
– Vi bjuder in alla som vill att delta i detta, vilket är meningen med hela det här arrangemanget. Det är ett sätt för hela samhället att träffas på. Vad som sedan kommer att hända med träskeden är ännu inte bestämt, men vi tyckte att det kunde vara ett trevligt arbete att göra tillsammans, säger Joe Clark och Alvaro Aramburu i Studio växt.
Det är alltså första gången som Byafesten arrangeras, men förhoppningen är att det ska bli en fortsättning i någon form.
Byafesten arrangeras med stöd av Mötesplats Steneby och Dals Långeds utvecklingsråd.