Hoppa till huvudinnehållet

Lyckat Abborr-SM gav mersmak

Publicerad:
Ett av alla deltagande lag i soligt och fint fiskeväder.
Ett av alla deltagande lag i soligt och fint fiskeväder. Foto: Fredrik Schmidt

Abborr-SM på Laxsjön blev ett mycket lyckat arrangemang med 44 startande lag. Guldet gick till Gävlelaget Team Kaos men den längsta fisken i tävlingen drog Mathias Bergendahl i Team Guleböj upp. Den mätte 48 centimeter.

– Vi har fått jättemycket positiv feedback, säger Ulf Godtman i arrangerande Laxsjöns Sportfiskare.

Det blev en strålande fiskedag på Laxsjön med klarblå himmel och bara svaga vindar. När starten gick drog de flesta båtarna norrut.

Team Kaos, som till slut stod som Svenska mästare, stannade tidigare än de flesta andra lag och fick direkt träff på stor abborre. Platsen hade de sett ut på kartor och rekat under ett par dagar, tre veckor innan tävlingen. Sista reket gjorde laget dagen innan start då de med elektronikens hjälp kontrollerade hur fiskstim och rovfiskar rörde sig i området.

Starten har gått och båtarna drar norrut på Laxsjön.
Starten har gått och båtarna drar norrut på Laxsjön. Foto: Fredrik Schmidt

Eftermiddagen sämre

Redan efter en timme hade Team Kaos passerat 200 centimeter på sina fem längsta abborrar. När den så kallade mörkningsperioden startade tre timmar innan målgång hade de ökat till 221. Men eftermiddagens fiske gick sämre. Några mer firrar blev det inte för laget men det räckte ändå till SM-seger. I laget ingick Tomas Damberg och Jimmy Eriksson.

Silvret gick till Jönköpingslaget Team Jaktia med Anton Midborg, Stefan Persson och Jonas Granklint som fångade 211 centimeter totalt. Team Högvarv från Borås med Niklas Pettersson, Austin Jonsson och Viktor Wallin (Dals Långed) tog hand om bronset med 207 centimeter totalt.

De tre lagen är nu klara för SM i abborre 2024.

Abborr-SM Laxsjön
Abborr-SM Laxsjön Foto: Fredrik Schmidt

Tävlingens längsta fisk fångades av Mathias Bergendahl i Team Guleböj. Den mätte 48 centimeter och han förärades därmed med ett fint pris. Laget slutade på en femteplats med en fångst på totalt 197 centimeter.

Mycket nöjd

Ulf Godtman i arrangerande Laxsjöns Sportfiskare är mycket nöjd med dagen.

– Vi hade väldigt fint väder och arrangemanget gick väldigt bra. Vi har också fått jättemycket positiv feedback, säger han och tillägger samtidigt att de fått bra uppbackning av sponsorer.

– Utan deras stöd hade det inte gått att genomföra, säger han.

Laxsjöns Sportfiskare har fått förfrågan om att arrangera Abborr-SM även nästa år och är positiva till det men då blir det i någon annan sjö. Dessförinnan ska de genomföra både årets Abborr-DM och Gädd-DM.

Prispallen i Abborr-SM 2023 med Team Kaos, Gävle, högst upp, silverlaget Team Jaktia Jönköping och Team Högvarv Borås på bronsplats med Victor Wallin från Dals Långed längst till höger.
Prispallen i Abborr-SM 2023 med Team Kaos, Gävle, högst upp, silverlaget Team Jaktia Jönköping och Team Högvarv Borås på bronsplats med Victor Wallin från Dals Långed längst till höger. Foto: Jonas Ohlsson

– Det blir preliminärt 30 oktober med abborre på förmiddagen och gädda på eftermiddagen. Då ska även ”Kungen av sjön” koras och det blir det team som får bäst resultat sammanslaget i de två tävlingarna. Vilken sjö det blir är inte spikat men det blir inte Laxsjön, säger Ulf Godtman.

Artikeltaggar

BoråsDals LångedDjur och naturFiskeLaxsjönSolSportfiskeUlf GodtmanVind

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.