Hoppa till huvudinnehållet

Fullspäckad kulturvecka med Sofia Källgren i grande final

Publicerad:
Sofia Källgren håller konsert i Dals-Eds kyrka 24 september.
Sofia Källgren håller konsert i Dals-Eds kyrka 24 september. Foto: Pressbild

Sofia Källgren gästar Ed när det för tolfte gången anordnas kulturvecka. Föreningar och privatpersoner bidrar i övrigt till ett omfattande program från lördag 16 september till avslutningsdagen den 24:e.

– Vi har ett fantastiskt föreningsliv, säger kultur- och fritidschef Morgan Funevall.

Sofia Källgren kommer att framträda i Dals-Eds kyrka tillsammans med pianisten David Carbe. Det blir också medverkan av vuxenkör, ungdomskör och barnkör under ledning av Rodhe Andersson och Stein Markman. Konserten sker på kulturveckans avslutningskväll.

Sofia Källgren har turnerat i över 20 år och gjort 100-tals konserter både i Sverige och utomlands. Hon har också medverkat i en hel rad tv-program, tävlat i Melodifestivalen flera gånger och dubbat röster i bland annat Disneyfilmen ”Skönheten och odjuret”. Det har blivit totalt tio album och 15 singlar där den senaste ”Over the rainbow” spelades in i år.

Pressas äpplen

Dals-Eds kulturvecka kommer att inledas med en hantverks- och skördemarknad vid Gamla Real. Förutom försäljning av allehanda lokala varor och olika utställningar ska det pressas äpplen under dagen till förmån för Världens barn. Äpplen får gärna medtagas hälsar arrangörerna. Samtidigt är det syfestival med Eds Kviltare som har med sig symaskiner och visar sina alster. Dessutom anordnar pensionärsföreningarna minimässan ”Tillsammans” med sång, konst och författarbesök bland annat.

En rad grönsaker dukas upp på hantverks- och skördemarknaden.
En rad grönsaker dukas upp på hantverks- och skördemarknaden. Foto: Tommy Lofgren

Aktiviteter för barnen blir det i form av käpphästhoppning, ponnyridning och fågelholksbygge. Kulturskolan är också på plats liksom Bokbussen Läster med böcker, film och pyssel.

”Berikar människors vardag”

Konst, föreläsningar, vandringar, guidningar, fotboll och Eds marknad – Dals-Eds kulturvecka omfattar en rad olika intresseområden vilket är definitionen av kultur.

– Kultur är saker som höjer välbefinnandet och som berikar människors vardag. Alla intressen är kultur och det kan se väldigt olika ut. Man ska ha respekt för vad människor tycker, säger Morgan Funevall, Dals-Eds kultur- och fritidschef.

– Vi gör det vi kan med de medel och resurser vi har. Vi har ett fantastiskt föreningsliv i Dals-Ed och kulturveckan hade fallit platt om vi inte haft föreningslivet, säger han.

Morgan Funevall, kultur och fritidschef Dals-Ed och Eva-Britt Fröding, FOKUS ser fram emot kulturveckan.
Morgan Funevall, kultur och fritidschef Dals-Ed och Eva-Britt Fröding, FOKUS ser fram emot kulturveckan. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Många programpunkter är återkommande under kulturveckan men det finns även nyheter.

I år blir det nyinvigning av biblioteket som uppdaterats de senaste åren med hjälp av statsbidrag. Civilförsvaret kommer till Utvecklingscentret och informerar om vad man ska göra när krisen kommer, en nybildad radiogrupp ska berätta hur man förmedlar sig utan nätet och så blir det stickcafé på Svea Bio. Det sker till filmen ”Book Club: The next chapter”.

Bion visar dessutom under första söndagen barnfilmen ”De små hjältarna” och ”Oppenheimer” som skildrar atombombens skapare. Andra söndagen visas ”Vem är du, Mamma Mu?” samt Richard Holms ”Avgrunden” med bland andra Tuva Novotny och Kardo Razazzi.

En nyhet är också att traditionella Eds marknad tidigarelagts i år och infaller under kulturveckan, lördagen den 23 september.

Artikeltaggar

Dals-Eds kommunDals-Eds kyrkaFilmerGamla RealKonserterKulturMorgan FunevallNöje/KulturSofia KällgrenSvea BioUtställningar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.