Hoppa till huvudinnehållet

Ellenö IK skrev historia – tog hem femman: ”Fantastiska grabbar”

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Per Bäckström
redaktion@provinstidningen.se
Historisk dag för Ellenö IK som är seriesegrare division 5 Dalsland efter seger mot Tösse på lördagseftermiddagen.
Historisk dag för Ellenö IK som är seriesegrare division 5 Dalsland efter seger mot Tösse på lördagseftermiddagen. Foto: Per Bäckström

Ellenö IK tar hem division 5 Dalsland och spelar för första gången i klubbens historia i fyran nästa år. Detta står klart efter 5–3 mot Tösse på lördagseftermiddagen.

Stor matchhjälte blev Kreshnik Bytyqi med tre mål.

– När signalen gick var det en fantastisk skön känsla, säger han.

Ellenö IK fick jubla inför tillresta fans på Tössevallen på lördagseftermiddagen. Detta efter seger med 5–3 mot Tösse IF, som ändå stretade emot bra. Ellenö gick upp till 2–0 innan Tösse reducerade strax före paus.

I andra halvlek gick sedan serieledaren i från till en tvåmålsseger. Men först sedan Tösse kvitterat till 2–2.

Firade frenetiskt

Ellenö med Kreshnik Bytyqi i fortsatt suverän målform gjorde en fin match på Tössevallen.

– Vi har hela tiden haft inställningen att vi ska ta varje match som en seriefinal sen start. Att vi skulle vinna har aldrig varit klart men har varit ett mål vi haft i det tysta. När signalen gick var det fantastiskt skön känsla. Det är första seriesegern för mig i hela mitt liv, men framför allt är det stort för föreningen som gått och väntat i så många år. Det är en fantastisk känsla och det kom lite tårar på några. Vi har kämpat och slitit, äntligen lyckas vi, säger han.

Mest betydde det för de som varit i föreningen länge och lagt ner mycket arbete genom åren, långt innan han anslöt, menar Kreshnik Bytyqi. Han vill tacka alla inblandade i den här stora säsongen.

– Jag blev mest glad för Stefans skull. Han har gjort ett fantastiskt jobb. Man såg att det betydde mycket för honom. Jag är också tacksam för allt Rolf Johansson, Thomas Jansson, damerna i kiosken, Jonas Karlsson, vår ordförande Christofer Jansson och tränaren Christian har också gjort ett stort jobb.

Segertal av mittbacken

Efteråt firade laget frenetiskt med sång och dans samt segertal av mittbacken Ilir Fazlija, som samlade laget i en ring efter att matchen var avgjord. Där höll han ett inspirerat och peppande tal som fick lagkamraterna i en oerhörd stämning.

Redan nu verkar det dessutom som Ellenö tar sikte på att göra en ny succésäsong nästa år och bygga vidare på framgången. Fazlija tog fasta på lagets vinnarmentalitet och sa att de själva hämtat mycket kraft och näring i den egna gruppen, när andra lag tvivlat på dem inför säsongen. Han hintade också om framtiden i sitt spontana tal och hoppades att många ska stanna i laget.

De flesta spelarna i laget har annars kopplingar till Färgelanda och Uddevalla. Ellenö är beläget en mil söder om Färgelanda. I Uddevalla bor numera också Kreshnik Bytyqi, där han är granne med Christofer Jansson, som är spelande ordförande i Ellenö IK.

”Fantastiska grabbar”

Överlag var det annars glada miner och mycket positivt som kom från Ellenö IK som kunde kosta på sig att vara storsinta efter den hittills så framgångsrika säsongen 2023.

Assisterande tränare Stefan Örn från Färgelanda, med Hedekas som moderklubb, berättade om vad mycket fotbollsklubben Ellenö IK betyder för honom och hur stolt han var över laget.

– Det är fantastiska grabbar som verkligen kämpar som ett lag. Vi har lyckats få ihop en riktigt fin lagsammanhållning och blandat starka nyförvärv med profiler som varit länge i klubben.

På kvällen bjöd Stefan Örn hem laget hem till sig för lite trevligheter.

– Det var lite sång och sånt, vilket var trevligt om det blev ganska spontant eftersom vi inte tog ut segern i förskott. Men alla kunde inte komma så jag tänkte på dem som inte var med, säger Kreshnik Bytyqi.

– Vi höll på till midnatt och skojade. Den stora festen kommer när allt är färdigt. Men guldhatten får nog sitta på fram tills dess, säger han och skrattar.

Matchfakta

Tösse IF - Ellenö IK 3–5 (1-2)

Division 5 Dalsland

Målen: 0–1 Mahmoud Hamed (26), 0–2 Kreshnik Bytyqi (39), 1–2 Emil Nilsson (40), 2–2 Tommie Magnusson (49), 2–3 Linus Karlsson (51), 2–4, Kreshnik Bytyqi (54), 2–5 Kreshnik Bytyqi (79), 3–5 Abdiasis Elmi Muhumed (85)

Varningar: TIF: Fredrik Tacacho, Julian Forsvik, Mohammad Mobarak Chihadeh, Oliver Westlund. EIK: Marcus Antonsson, Max Hollertz, Joel Svanbo-Pettersson x2 (utvisad).

Tremålsskytten Kreshnik Bytyqi jublar efter Ellenös seriesege, som säkrades på Tössevallen.
Tremålsskytten Kreshnik Bytyqi jublar efter Ellenös seriesege, som säkrades på Tössevallen. Foto: Per Bäckström
Ellenös Kreshnik Bytyqi var ett ständigt hot för Tösseförsvaret.
Ellenös Kreshnik Bytyqi var ett ständigt hot för Tösseförsvaret. Foto: Per Bäckström
Tösse hämtade upp en 0-2-underläge men orkade inte vända.
Tösse hämtade upp en 0-2-underläge men orkade inte vända. Foto: Per Bäckström
När Kreshnik Bytyqi satte 5-2 till Ellenö var matchen definitivt avgjord.
När Kreshnik Bytyqi satte 5-2 till Ellenö var matchen definitivt avgjord. Foto: Per Bäckström
Foto: Per Bäckström

Artikeltaggar

DalslandEllenöEllenö IKFotbollTösseTösse IF

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.