På måndag fyller Walter Ruth 85 år. Han bor sedan ett år tillbaka på Torsgatan i Bengtsfors tillsammans med hustrun Amy. Men Walters rötter bakåt i tiden till Bengtsfors sträcker betydligt längre än så.
Walter Ruth föddes i Tyskland 1938. Pappan var tysk, mamman var svenska, hon var född och uppvuxen i Bengtsfors. Walter fick också två syskon, Aina och Arne.
Några år efter att andra världskriget brutit ut kallades fadern in i det militära. Men han hade ordnat med en möjlig flyktväg åt sin familj.
– Eftersom min mamma kom från Sverige var det naturligt att vi skulle söka oss dit där mormor hade plats för oss, berättar Walter Ruth.
Vita bussarna
Räddningen kom genom de så kallade Vita bussarna. Vita bussarna var en svensk evakueringsaktion under ledning av Röda korsledaren Folke Bernadotte.
– Under resan till Sverige fick Arne, som bara var ett år då, lunginflammation och var nära att stryka med, berättar Walter.
Vad som hände med Walters far under krigets slutskede har aldrig blivit klarlagt.
Walter Ruth och hans syskon växte sedan upp i Bengtsfors där deras mor arbetade som byskollärarinna för att försörja familjen.
Valet av yrkesbana hade Walter tidigt klart för sig.
– Jag ville bli inredningsarkitekt. Det bestämde jag mig för när jag var med och hjälpte till när de byggde Hotell Ellers och Sensushuset i Bengtsfors.
Blev arkitekt
Efter byggtekniskt gymnasium sökte han sig till HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk) i Göteborg och kom in.
Där hade han bland annat Börge Hovedskou som lärare och det blev dennes dotter Laia som Walter senare gifte sig med och fick två barn med.
Laia är numera bortgången, men Walter är sedan 2010 omgift med Amy som han bor tillsammans med i Bengtsfors.
Under sin tid i Göteborg jobbade Walter även en period i hamnen och sedan på Folkteatern som snickare och scenarbetare.
– Där fick jag möjlighet att göra scenografi, vilket jag intresserade mig mycket för och det var också något jag senare kom att undervisa i när jag blev lärare på HDK.
Arbetsmiljöfrågan
Walter var också en av Sveriges första arkitekter som arbetade med arbetsmiljö och var under mitten av 1970-talet med om att modernisera Volvos karossfabrik. Senare blev han forskare på Arbetarskyddsstyrelsen.
– Jag har alltid varit intresserad av att åstadkomma förbättringar i arbetsmiljöer och det fanns inte så många säkerhetsföreskrifter på den här tiden.
På 1970-talet reste Walter på uppdrag av Arbetsmiljöfonden runt till många av landets glasbruk och stålverk för att kartlägga riskerna för ögonskador.
En del av det arbete han utförde då ligger till grund för de arbetsskyddsregler som senare infördes och som gäller än i dag.
Under en utställning i Bengtsfors konsthall 2021 visade Walter sina arbetsmiljöbilder från den tiden.
Konstens betydelse
Det var också i Bengtsfors som Walters konstnärliga bana tog sin början. Han kom tidigt i kontakt med konstnärerna i Bengtsforsgruppen.
– Det var där mitt konstintresse började och jag bestämde mig för att satsa på konsten för egen del, säger Walter Ruth.
Genom åren har han testat de flesta tekniker genom sitt engagemang i Konstnärernas kollektivverkstad i Göteborg, som han bland annat varit ordförande för en period.
– Jag har gått alla kurser som finns där. Trä, metall, glas, emalj, textil, grafik och måleri, berättar han.
Evige studenten
Efter några år som tillförordnad professor på Luleå tekniska universitet gick Walter Ruth 2006 i pension. Men han är ännu en i högsta grad aktiv man och går kurser på Göteborgs universitet.
– Jag är den evige studenten, säger han.
Han behärskar också flera språk. Förutom svenska även ryska, tyska och engelska, något danska och lite franska.
Natur och politik
Walter Ruth och hans fru Amy bor alltså sedan sedan ett år i ett 1950-talshus på Torsgatan i Bengtsfors. Han har också en sommarstuga i Grean som hans mamma köpte på 1960-talet och en ”en rejäl tvåa” i Göteborg.
– Här i Bengtsfors har vi närhet till naturen, som vi vistas mycket i och plockar svamp och bär bland annat, säger Walter.
Utöver att vistas i skog och mark följer han också noga med i politiken, och är aktiv i ett antal föreningar, förutom Konstnärernas kollektivverkstad Centrum för KKV Riks och även Dalslands konstnärsförbund och Naturskyddsföreningen.
Familjen är förstås också viktig. Walter har fyra barn och fem barnbarn.
85-årsdagen ska firas utomlands. Men inte så långt. Resan går till Oslo där Walter och Amy bland annat ska besöka det nya Munchmuseet.