Hoppa till huvudinnehållet

Bra sommar för godisföretag – investerar, lanserar nya produkter och söker folk

Publicerad:
Dals konfektyr har haft en bra sommar. Nu väntar investeringar i maskinparken, en lansering av nya produkter och så söker man nya medarbetare till fabriken. Från vänster syns Jonas Holmgren, ny platschef på Dals konfektyr, Eivind Granås, vd för Aroma som äger Dals konfektyr och Angelica Martinsson, butikschef för Dals konfektyr.
Dals konfektyr har haft en bra sommar. Nu väntar investeringar i maskinparken, en lansering av nya produkter och så söker man nya medarbetare till fabriken. Från vänster syns Jonas Holmgren, ny platschef på Dals konfektyr, Eivind Granås, vd för Aroma som äger Dals konfektyr och Angelica Martinsson, butikschef för Dals konfektyr. Foto: Conny Hultgren

Godisföretaget Dals konfektyr i Bengtsfors har haft en bra sommar. Nu investerar ägaren Aroma i maskinparken, lanserar nya produkter och söker nytt folk till fabriken. En ny platschef är redan på plats.

– Vi har en bra försäljning i sommar. Regnigt väder är bra för godisförsäljningen. Det finns ett talesätt om att gränsen för en riktigt bra godisförsäljning går vid 18 varmgrader och det stämmer verkligen, säger Eivind Granås, vd för Aroma och Dals konfektyr.

Han berättar att utvecklingen går stadigt åt rätt håll för godisföretaget.

– Vi har producerat många 100 ton mer av vårt godis de senaste fyra åren och vi ser inte minst en stark utveckling av våra storsäljare skumtomtar och påskägg.

Aroma och Dals konfektyr har anpassat sig till kundernas efterfrågan och övergått mer till förpackat godis.
Aroma och Dals konfektyr har anpassat sig till kundernas efterfrågan och övergått mer till förpackat godis. Foto: Conny Hultgren

Han berättar att företaget nu söker fler medarbetare till ett antal tjänster i Bengtsfors.

– Vi har idag ett 40-tal anställda på Dals konfektyr i Bengtsfors, men ser att volymerna ökar och att vi behöver nyanställa fyra-fem ytterligare. Det handlar om medarbetare både i fabriken och i butiken, säger Eivind Granås.

Ny platschef

En ny platschef finns redan i tjänst sedan tidigare i sommar i form av 54-årige Jonas Holmgren. Holmgren har även tidigare jobbat inom Aromakoncernen, då som operation manager på chokladfabriken i Torshälla.

54-årige Jonas Holmgren är ny platschef på Dals konfektyr.
54-årige Jonas Holmgren är ny platschef på Dals konfektyr. Foto: Conny Hultgren

– Det är ett bra företag med stor potential och bra produkter och jag känner mig otroligt välkommen tillbaka till Aroma efter några år i andra branscher. Sedan slås jag ju verkligen av hur vackert det är här i Dalsland, säger Jonas Holmgren.

Den nye platschefen är född och uppvuxen i Stockholm. Han bor idag i Gävle, men har en övernattningslägenhet i Bengtsfors.

Även försäljningen av lösviktsgodis går åter åt rätt håll för Dals konfektyr. På bilden syns butikschefen Angelica Martinsson med några kunder.
Även försäljningen av lösviktsgodis går åter åt rätt håll för Dals konfektyr. På bilden syns butikschefen Angelica Martinsson med några kunder. Foto: Conny Hultgren

Eivind Granås berättar att Aroma hade ett 40-tal sökande till tjänsten som platschef på Dals konfektyr. Ett bra intresse tycker han.

– Det är positivt att det är flera som vill lämna storstäderna för att flytta till det vackra Dalsland. Jag är också verkligen imponerad över hur snabbt personalen har ställt om efter pandemin, säger Eivind Granås.

Utvecklingen har vänt

Under pandemin hade Dals konfektyr nämligen ett betydligt svårare läge. Dalslänningen rapporterade då om att företaget var nära konkurs, men att man räddades undan detta när Aroma tog över och lyckades få företaget att genomgå en lyckad rekonstruktion.

Satsningen på förpackat godis har slagit väl ut. Bland annat på presentförpackningar.
Satsningen på förpackat godis har slagit väl ut. Bland annat på presentförpackningar. Foto: Conny Hultgren

– Efter att Aroma tagit över och vi satsat mer på förpackat godis så har det verkligen vänt. Det förpackade godiset har varit efterfrågat av kunderna, säger Eivind Granås.

Men det finns flera saker som gjort att försäljningsvolymerna ökar.

– Vi erbjuder kvalitet, är prisvärda och tillverkar våra produkter i Sverige. Detta är något som gör oss allt mer unika på marknaden. Allt fler av våra konkurrenter flyttar utomlands. Men för vår del har det aldrig funnits några planer på att flytta utomlands. Och det är ett besked som fortfarande gäller, säger Eivind Granås.

Försäljningsvolymerna ökar för Dals konfektyrs produkter.
Försäljningsvolymerna ökar för Dals konfektyrs produkter. Foto: Conny Hultgren

Om alla andra flyttar – varför stannar ni kvar?

– Kortsiktigt kanske vi skulle tjäna på att flytta utomlands. Men långsiktigt skulle vi förlora på det. Genom att finnas kvar i Sverige kan vi garantera leveranssäkerhet, kvalitet och socker från Skåne. Visserligen är lönerna högre i Sverige än i många andra länder, men här finns en lokal tradition och ett kunnande av det vi gör och även kraven på en god arbetsmiljö för vår personal är viktig för oss, säger Eivind Granås.

Även försäljningen av lösviktsgodis har vänt och Dals konfektyr ser ljust på framtiden.
Även försäljningen av lösviktsgodis har vänt och Dals konfektyr ser ljust på framtiden. Foto: Conny Hultgren

Gör ni några investeringar i maskinparken?

– Ja, vi har nyligen investerat 2,5 miljoner kronor i en ny påsmaskin. Det är en stor investering för oss. Vi ska också uppgradera mogulen, en gjutmaskin, för 5 miljoner kronor. Sedan Aroma tog över 2020 har vi gjort investeringar på någonstans i storleksordningen 15-20 miljoner kronor på Dals konfektyr i Bengtsfors.

Eivind Granås och Jonas Holmgren vid den nya påsmaskinen.
Eivind Granås och Jonas Holmgren vid den nya påsmaskinen. Foto: Conny Hultgren

Nya produkter på gång?

– Vi kommer att satsa mycket på nya skum- och geléprodukter under våren. En röd pussmun i gelé bland annat som vi redan har börjat sälja ute i butiken i Bengtsfors där sedan tidigare vår butikschef Angelica Martinsson arbetar. Vi brukar testa våra nya produkter bland kunderna tidigt för att se vad vi får för reaktioner. Pussmunnen tillverkar vi här på Dals. En annan ny produkt från Dals är sur jordgubbsbanan. Båda är lösviktsprodukter, säger Eivind Granås.

De här pussmunnarna är ett nytt gelégodis som Dals konfektyr nu lanserar.
De här pussmunnarna är ett nytt gelégodis som Dals konfektyr nu lanserar. Foto: Conny Hultgren

Nya produkter

Han berättar också om nya förpackade produkter från Aromas övriga fabriker som salta lakritsbåtar och sura båtar och skumharar i påse och choklad bag in box i papplådor.

Aroma har tre fabriker. Förutom den i Bengtsfors finns företaget också i Torshälla och Skarpnäck. I Aromakoncernen finns totalt ett 80-tal anställda.

När det är tuffare tider så lägger folk kanske inte längre några större pengar på resor eller vad det nu kan vara. Men godis är ett prisvärt och gott nöje som man kan unna sig.
Aromas Eivind Granås vd oroas inte av lågkonjunkturen

Dals konfektyr i Bengtsfors är den fabrik som först och främst tillverkar gräddkola (som är den största produkten i hela Aromakoncernen) och skumgodis. Torshällafabriken producerar främst choklad och i Skarpnäck är huvudprodukten gelégodis.

”Prisvärt nöje”

Kunderna finns till 70 procent i Sverige medan 30 procent av försäljningen går på export till länder som USA, Danmark, Norge, Finland och Tyskland.

”Godis är ett prisvärt nöje i lågkonjunkturen”, menar Eivind Granås. Här visar han upp förpackningar med salta och sura båtar som är några nya godisprodukter som Aroma lanserar.
”Godis är ett prisvärt nöje i lågkonjunkturen”, menar Eivind Granås. Här visar han upp förpackningar med salta och sura båtar som är några nya godisprodukter som Aroma lanserar. Foto: Conny Hultgren

Att vi nu gått in i en lågkonjunktur verkar inte bekymra Aroma.

– När det är tuffare tider så lägger folk kanske inte längre några större pengar på resor eller vad det nu kan vara. Men godis är ett prisvärt och gott nöje som man kan unna sig, säger Eivind Granås.

Efter en bra sommar blickar nu Dals konfektyr framåt. Från vänster syns Jonas Holmgren, ny platschef på Dals konfektyr, Angelica Martinsson, butikschef för Dals konfektyr och Eivind Granås, vd för Aroma som äger Dals konfektyr.
Efter en bra sommar blickar nu Dals konfektyr framåt. Från vänster syns Jonas Holmgren, ny platschef på Dals konfektyr, Angelica Martinsson, butikschef för Dals konfektyr och Eivind Granås, vd för Aroma som äger Dals konfektyr. Foto: Conny Hultgren

Artikeltaggar

AromaBengtsforsButikerDals KonfektyrDalslandDalslänningenEivind GranåsEkonomiFörsäljningGodisInvesteringarNäringslivTorshälla

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.