Hoppa till huvudinnehållet

Kommun JO-anmäls efter beslut om biogasstation

Publicerad:
Här ska biogasstationen öppna senare i år.
Här ska biogasstationen öppna senare i år. Foto: Johan Lindahl

En privatperson anmäler nu Färgelanda kommun till Justitieombudsmannen, JO. Bakgrunden är att personen ville få möjlighet att yttra sig kring den planerade biogasstationen, något som bygglovhandsläggaren enligt anmälan ska ha nekat.

I slutet av förra året beviljade Färgelanda kommun bygglov för en biogasstation på Centrumvägen. Planen är att den ska öppna i slutet av året. Men gick allt verkligen rätt till när bygglovet beviljades? Det vill en privatperson i Färgelanda, som bor alldeles intill platsen, veta.

Nekades att överklaga

Privatpersonen skriver i sin JO-anmälan att den sökte upp kommunen vid flera tillfällen för att kunna överklaga beslutet om bygglov, men fick då besked av handläggaren att privatpersoner inte har rätt att överklaga bygglovet eftersom det handlar om en industribyggnad på en sedan tidigare planlagd industritomt. Istället ombads personen invänta yttranden gällande bland annat riskanalyser från Norra Älvsborgs Räddningsförbund (Närf) och Dalslands Miljö- och Energinämnd) DMEF.

Nära bostadshus

Personen försökte sedan, enligt JO-anmälan, att kontakta både räddningstjänstförbundet och miljö- och energinämnden, men lyckades inte få tag på några handlingar innan bygglovsbeslutet vann laga kraft.

Det var först i somras som privatpersonen slutligen fick ut handlingarna. Detta efter upprepade kontakter med Färgelanda kommun. I ett av yttrandena skriver Dalslands Miljö- och Energinämnd att när en biogasanläggning planeras så nära ett bostadsområde bör boende få möjlighet att delge sina synpunkter: ”Då det är mindre än 100 meter till närmaste bostäder bör närboende inom ramen för bygglovsprövningen få möjlighet att yttra sig över den tänkta verksamheten”.

Dalslands Miljö- och Energinämnd skriver även att det bör göras en bullerutredning som visar hur verksamheten säkerställer att riktvärden efterlevs.

De båda yttrandena skrevs i november förra året och privatpersonen menar därför att bygglovshandläggaren på Färgelanda kommun undanhållit dem.

Privatpersonen skriver även i sin anmälan till JO att det inte finns något protokollfört nämndbeslut på etableringen och ifrågasätter därför även om det är rätt att ett sådant stort beslut som en nyetablering av en biogastankstation ska tas på delegation.

Kommunen leasade nya biogasbilar: kan inte tanka demHan vill starta biogasmack: ”Konstigt att det inte gjorts tidigare”

Artikeltaggar

BensinFärgelandaMiljö

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.