Hoppa till huvudinnehållet

Fastighetsägare måste jämna ladugård med marken– ignorerade krav på renovering

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
En fastighetsägare i Åmål tvingas riva sitt uthus efter att bland annat lösa takplåtar blåst loss och landat nära människor. GENREBILD.
En fastighetsägare i Åmål tvingas riva sitt uthus efter att bland annat lösa takplåtar blåst loss och landat nära människor. GENREBILD. Foto: Hasse Holmberg

Förbipasserande löper risker att få takplåtar och andra lösa byggnadsdelar på sig. Därför tvingas en fastighetsägare i Åmåls kommun att riva sin ovårdade lada.

Senast om sex månader ska ladugården vara riven. Annars blir ägaren tvungen att betala ett löpande vite på 20 000 kronor per påbörjad 30-dagarsperiod.

Det beslutade bygg- och miljönämnden vid sitt senaste sammanträde.

Rivningslov krävs ej för byggnaden, som ligger utanför Åmåls tätort, men efteråt ska ägaren hålla tomten i vårdat skick, så att risken för olycksfall begränsas.

Räddningstjänst tillkallades

Samhällsbyggnadsenheten har genom åren fått flera samtal från förbipasserande bilister om att takplåtar flugit av uthuset och landat nära bilarna. Räddningstjänsten har också blivit ditkallad för att flytta takplåtar, när sådana blåst loss och legat utspridda över väg och mark.

Byggnaden är nu så risig att hela dess västra gavel rasat och ligger på marken. I nära anslutning till ladan passerar en allmän väg. För att trafikanter inte ska behöva riskera att träffas av takplåtar och andra lösa delar anser kommunen att hela rasket måste rivas.

Både människor och djur

Bygg- och miljönämnden har tidigare tidigare beslutat om åtgärdsföreläggande, för att ge fastighetsägaren möjlighet att renovera eller bygga upp ladan på nytt. Senast var i september 2022. Ägaren hade då tre månader på sig att påbörja renovering. Men vid nästa kontroll, i mars 2023, hade ingenting skett.

– Det vistas mycket människor i området så därför utgör byggnaden och allt tillhörande material en fara för allmänhet och djurliv, skriver bygg- och miljönämnden i sitt beslut.

Artikeltaggar

BeslutBostad och byggenRenoveringarTrafikTrafikanterVårdÅmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.