Hoppa till huvudinnehållet

Många aktiviteter på landsbygdsvecka: Det här händer på orterna i Åmål

Publicerad:
Förra året var det full galopp när landsbygdsveckan firades med käpphästhoppning hos stall Pisello i Mo. På söndag inleds årets landsbygdsvecka och programmet över händelserna i respektive ort är fullspäckat.
Förra året var det full galopp när landsbygdsveckan firades med käpphästhoppning hos stall Pisello i Mo. På söndag inleds årets landsbygdsvecka och programmet över händelserna i respektive ort är fullspäckat. Foto: Fredrik Tacacho

På söndag inleds landsbygdsveckan i Åmål. Det blir en späckad vecka, programmet är digert.

Under en vecka kommer landsbygden i Åmåls kommun visa upp sina guldkorn för allmänheten och bjuder in till spännande aktiviteter som loppisar, gårdsbutiker, filmvisningar och besök hos hantverkare och kyrkor, bland annat.

Medverkande orter i landsbygdsveckan, arrangerat av Åmåls kommun, är Edsleskog, Mo/Berga, Fröskog, Fengersfors, Ånimskog, Tösse och Tydje.

Landsbygdsveckan inleds med poängpromenad vid Tydje bygdegård, öppen ateljé med Elisabeth Wennberg i Linhedens ladugård i Edsleskog, självplock av blommor i Fröbackens snittblomsodling i Fröskog och öppna dörrar till Årbols skolmuseum i Ånimskog.

Det här händer under landsbygdsveckan

Tydje

3 september. Poängpromenad. Start vid Tydje bygdegård. Fika och nygräddade våfflor.

5 september. Bland flora, fauna och forntid i Tydje. Besök på bland annat gamla kyrkogården och gravfältet i Tydje och avslutas med fika. Samling vid kyrkogården, Tydje Stom.

6 september. Tössestugan har Öppet hus. Det bjuds på kaffe och tårta och firar Krystyna Gustavssons 20 år som ägare. Gäster har möjlighet att besöka herrgården och träffa henne, och få tillbakablick på hennes 20 år på Tössestugan.

10 september. Poängpromenad. Start vid Tydje bygdegård. Fika och nygräddade våfflor finns.

Tösse

4 september. Öppen förskola i Tösse kyrka. Aktiviteter för barn och vuxna.

7 september. Filmvisning av Siwert Magnussons gamla filmer från Solsäter vid Bygdegården.

8 september. Mer av Siwert Magnussons filmer vid Bygdegården, våffelkafé och miniloppis finns. Trubaduren Örjan Hjorth kommer att underhålla med musik.

10 september. Historisk pilgrimsvandring till Helga Gråkullas borg med Leif Nilsson. Samling vid Vänsbergs lada, Vänsbergs Gård 110, Tösse. Deltagare uppmanas att ta med egen fika att njuta av under vandringen. Vandringen är cirka fyra kilometer lång tur och retur. Sista sträckan innebär klättring uppför kullen till borgen och går genom obanad terräng. Rekommenderas för de i relativt god fysisk form. Bra skor är viktigt.

Tösse kyrka är öppen under dagen. Kaffeservering i brudkammaren. Officiell öppning av Kulturarvsdagen med klockringning. Presentation av Tösse kyrkas historia av Lennart Widing och kyrkogårdsvandring med Maria Kutscher. Det blir även presentation av textilkonstnär Karna Olsson och hennes verk och musikframträdande med Lisa Kihlgren och vänner. Det hålls utställning av liturgiska kläder och inventarier med Inger Ekström, och Tage Eriksson håller i avslutningen.

Edsleskog

3 september. Öppen ateljé med Elisabeth Wennberg i Linhedens ladugård. Besökare kan titta runt bland bilder, höra henne berätta om olika tekniker och om konsten att ”se”. Besökarna kan också ta en promenad i omgivningarna och avsluta med en medhavd picknick på logen.

6 september. Edsleskogs friskola bjuder in till öppet hus.

6-7 september. Edsleskogs hembygdsförening bjuder in till möjligheten att släktforska och hjälp att söka efter dina rötter i Edsleskogs prästgård. Besökare uppmanas att ta med gamla skolfoton om sådana finns.

8 september. Edsleskogs wärdshus bjuder in till Calvadal-provning. Fyra olika Calvadal ska provas, gjorda på handplockade äpplen från Edsleskog.

9 september. Edsleskogs friskola bjuder in till öppet hus.

10 september. Edsleskogs kyrka är öppen. Officiell öppning av Kulturarvsdagen med klockringning. Film från utgrävningarna visas hela dagen. Brudkrona och ljusstakar samt andra inventarier visas. Musik med Daniel Johansson, organist.

10 september. Höghedens slalomklubb visar och presenterar sin klubb och skicentret. Rundvandring i anläggningen, där besökarna bland annat får lära sig hur snö blir till. Musikunderhållning nedanför slalombacken med Trio DAD. Byalaget finns på plats och informerar om sin dokumentation av historiska platser de gjort i samarbete med Torsten Fransson och Vuxenskolan.

Fröskog

3 september. Plocka en egen bukett hos Fröbacken snittblomsodling vid Fröskogs kyrka. Sax finns att låna.

6 september. Workshop och blomsterkväll på Fröbacken där besökare får lära sig om skörd, komposition, vasliv och att binda bukett i spiralteknik. Blommorna plockas på plats i Fröbackens snittblomsodling.

8 september. Öppen förskola i Fröskogs församlingshem. Aktiviteter för barn och vuxna.

9-10 september. Plocka en egen bukett hos Fröbacken snittblomsodling vid Fröskogs kyrka. Sax finns att låna.

10 september. Fröskogs kyrka är öppen. Officiell öppning av Kulturarvsdagen med klockringning. Kyrksilver visas. Orgelmusik med Daniel Johansson, organist. Gun-Britt Larsson guidar i kyrkan och på kyrkogården med visning av kulturgravar.

Fengersfors

7 september. FFUR har musikcafé i Fengersfors fritidslokaler. Britt-Marie Strand och Jan Bark underhåller.

Ånimskog

3 september. Årbols skolmuseum håller öppet.

Våffelcafé i Salebols sockenstuga.

4 september. Gympa med efterföljande fika i bygdegården.

5 september. Prova på att sjunga med Ånimmekören, i Ånimskogs församlingshem

6 september. Gympa i bygdegården

7 september. Pensionärsträff i bygdegården. Kaffeservering och åror. Duo Ina underhåller.

9 september. Årbols skolmuseum håller öppet.

Våffelcafé i Salebols sockenstuga.

Bakdag i Hembydsgården. Brödförsäljning och kaffeservering. Musikunderhållning av Timmie Spångberg.

10 september. Ånimskogs kyrka är öppen. Officiell öppning av Kulturarvsdagen med klockringning. ”Dop, bröllop och begravning”. Kyrksilver och textilier visas, såsom brudkrona och bårtäcke. Musik med Ellinor Wiman, kantor.

Våffelcafé i Salebols sockenstuga.

Mo/Berga:

9 september. Café med hembakt i Låbyns missionshus, lunch med grillad toast och sallad. Tipspromenad med pris. Loppis med häst- och friluftsprylar, husgeråd med mera. Vedförsäljning.

9 september. Gamla skolan i Låbyn öppen. Elisabeth Enger hälsar välkommen. Möjlighet att prova på reiki finns.

10 september. Mo kyrka är öppen. Officiell öppning av Kulturarvsdagen med klockringning. Kyrkvisning och orgelmusik med Martin Hasselgren, kantor. Avslutas med gudstjänst.

Artikeltaggar

Årbols skolmuseumDaniel JohanssonEdsleskogEdsleskogs kyrkaElisabeth WennbergEtik och religionFFUR – Fengersfors-Fröskogs utvecklingsrådFröskogFröskogs kyrkaKarna OlssonKyrkogårdarKyrkorLandsbygdsveckanMusikTorsten FranssonTössestuganTydjeUtställningar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.