Hoppa till huvudinnehållet

Hopptävling på hemmaplan – över 100 startande

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Ida Ström på Theo – segrare i 90 centimeter och trea i 80 centimeter.
Ida Ström på Theo – segrare i 90 centimeter och trea i 80 centimeter. Foto: Anna Johansson

I helgen arrangerade Eds Ryttarsällskap hopptävling för ponny och hästekipage. Totalt var det 103 startande under de två dagarna, trots en del strykningar på grund av det dåliga vädret.

Först ut var LE+ vilket betyder 65 centimeter höga hinder för en C-ponny. Där startade två ekipage för Eds RS: Alva Jensen på Alma med en fin dubbelnolla och Alice Bodin fick ett stopp i grundomgången på sin Otto. Båda tjejerna startade sedan samma höjd i avdelning B, det vill säga utanför tävlingen, men fick där felfria rundor där betyder en clear round-rosett.

I avdelning B startade även hemmaekipagen Lisa Forsdahl med Coulmy som red en Clear Round. Moa Persson med Drumcong Cearal hade tyvärr ner en bom. Kelly Hellner som tävlar för Dals-Eds Ridklubb startade sin ponny Sara i avdelning B och fick vid ett tillfälle lägga en volt och fick därmed fyra fel i en annars väldigt trevlig runda.

Nästa klass var LD med bedömning A/A:0 där det på grund av få startande i avdelning A var tre ponnykategorier sammanslagna till en, vilket skapade en del förvirring. Allt löpte dock på fint och segrare blev Linnea Alfredsson med Candyfloss från Trollhättans Sportryttare. I avdelning B gjorde Lisa Forsdahl och Coulmy ytterligare en clear round, vilket även var fallet för Moa Persson och Drumcong Cearal.

Efter ytterligare en ombyggnation av banan så var det dags för Lätt C med bedömning A:0, det vill säga bara en runda på tid, ingen omhoppning. Där segrade Tova Broberg med MoJs Faxe tävlandes för Dalslands Hästsportklubb i kategori B och C, för D-ponny hette segrarinnan Nea Persson tävlandes för Strömstads Ridklubb.

Alice Bodin och Otto
Alice Bodin och Otto Foto: Anna Johansson

Sista klassen för dagen var en Lätt B med A:0 Ackumulator. Föreningen Trollhättans Sportryttares Nova Magnusson med Birchgrove Star segrade för kategori B och C. För D-ponny hette segrarinnan återigen Nea Persson med sin fina ponny Rulahisu Twinnie och tvåa blev Linnea Augustsson på Grange Grey tävlandes för Föreningen Trollhättans Sportryttare.

Övrigt att nämna i den klassen var att Ellen Johansson från Fryksdalens Ryttarsällskap satte ett SM-kval med sin B-ponny Joelsbo Hamilton.

På söndagen skulle det göras upp om segrar från 80 till 115 centimeter, då arrangören var lite orolig för underlaget.

– Nu klarar vår bana ganska mycket vatten, men vår ordförande var här tidigt och började förbereda banan på ett bra sätt. Så den första klassen där var underlaget lite blött och klafsigt, men inte för halt att rida på. Sen blev banan bara bättre och bättre ju längre dagen gick, säger tävlingsledaren Susanne Kinhult.

I första klassen 0,80 där var det tre placerade och hemmaryttaren Ida Ström med Theo knep tredjeplatsen strax efter tvåan Bella Saarinen Rudh från Stenungsunds Hoppryttarförening. Snabbast var Amanda Niklasson på Lilllemons B-King från Strömstads Ridklubb. Eds RS hade två ryttare till i klassen som red dubbelnollor men inte fick någon placering och det var Maria Kinhult med Huntie och Camilla Elfstedt på Amir.

Wilma Olsson som gjorde debut i 1 meter med hästen Hard Core
Wilma Olsson som gjorde debut i 1 meter med hästen Hard Core Foto: Anna Johansson

I nästa klass knep hemmaekipaget Ida Ström och Theo förstaplatsen efter en superfin runda i både grundomgången och omhoppningen. Tvåa Josefin Aidermo från Västkustens Hoppryttarförening, trea Johanna Berggren från Åmåls Ridklubb och fyra Linnea Ljungqvist från Färgelanda Ridklubb. Precis utanför placering kom hemmaekipaget Wilma Olsson på Hard Core som även hon red en dubbelnolla.

Här startade även Eds RS ekipaget Cecilia Johansson med Kärrs Cavatino, en avdelning B med en felfri runda och således en rosett med sig hem.

I nästa klass var bedömningen A:0. hemmaryttaren Louise Rosendahl med sin Nemo låg väldigt bra till och hade tagit hem segern om inte sista bommen föll, men så blev det tyvärr och de hamnade istället på en femteplats utanför placering. Strax efter henne i resultatlistan hittar vi nästa hemma ekipage, som också fick fyra fel med sig, Wilma Olsson med Hard Core, men det var deras debut i 100 centimeter så det var mycket bra runda. Segrade gjorde Josefin Aidermo på hästen Ulla tävlande för Västkustens Hoppryttarförening.

i Ackumulatorklassen som reds med 110 centimeter vanns av Frida Törnberg med Ace of Hearts från Vänersborgs Ryttarförening ekipaget tog även hand om segern i den högsta klassen för dagen 115, A:0/A:0.

Efter två lyckade tävlingsdagar återstod nu bara att bära in och spola av allt hindermaterial och se fram emot att arrangera finalomgången i Gotacupen för ponny i oktober.

Artikeltaggar

DressyrEds RyttarsällskapEllen JohanssonFärgelanda RidklubbHästsportOroligheterStenungsundStrömstadSusanne KinhultTrollhättans kommunVattenÅmåls Ridklubb

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.