Hoppa till huvudinnehållet

Efter föreläggande och hot om vite eller stängning: Kulturskolan får ventilation

Publicerad:
Bilden är från en tillställning på Kulturskolan i Bengtsfors tagen för några år sedan.
Bilden är från en tillställning på Kulturskolan i Bengtsfors tagen för några år sedan. Foto: Thomas Wallin

Nu ska det, efter många års väntan, bli ventilation i Kulturskolans lokaler i Bengtsfors. Dalslands miljö- och energinämnd och kommunens egen samhällsbyggnadsenhet har påtalat problemen. Bengtsfors kommun skulle ha riskerat vite eller stängning av lokalerna om inget gjorts.

Kommunstyrelsen har nu beslutat att vidta ett antal åtgärder. Det kommer att installeras ventilation, men även andra brister i lokaler ska åtgärdas. Det handlar om ytskikt, teknikrum och all eldragning. Utöver detta kommer också tillgänglighetsanpassningar att göras i form av ramp vid entré och hiss invändigt.

Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.
Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

– Vi beräknar att det kommer att kosta totalt någonstans mellan 7 och 8 miljoner kronor, säger kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M).

Föreläggande

Han berättar att åtgärderna vidtas som en följd av föreläggandet från miljö- och energinämnden och samhällsbyggnadsenheten. Men också av andra skäl.

– Får man ett påpekande så måste man vidta åtgärder. Vi måste ha ventilation i våra lokaler om vi ska ha folk och verksamhet i dem.

”Bästa alternativet”

– Det här är något som har funnits med som förslag även tidigare, men inte förts upp i budgeten. I vårt arbete med lokalförsörjningsplan har vi nu också beslutat att det är de här som lokalerna som fortsatt ska användas av Kulturskolan. Vi har en bra Kulturskola, ser att medarbetarna uppskattar lokalerna och vi har också sett att det här är det mest fördelaktiga alternativet ekonomiskt, säger Stig Bertilsson.

Hur snabbt kommer åtgärderna med ny ventilation med mera att vidtas?

– Det blir nu i höst. Vi förbereder nu för det här och fullföljer projekteringar. Det kan också bli ytterligare utrymme i lokalerna som kan frigöras för några andra som kan jobbar där utöver Kulturskolans verksamhet, säger Stig Bertilsson.

Artikeltaggar

ÅtgärderBengtsforsBengtsfors kommunBostad och byggenDalslandKommunstyrelsenKulturskolan BengtsforsMusikNöje/KulturPolitikSkolorStig BertilssonStudierVentilation

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.