Hoppa till huvudinnehållet

”Äntligen får vi ventilation på Kulturskolan – det har vi aldrig haft tidigare”

Publicerad:
Glädjen är på topp på Kulturskolan i Bengtsfors. Nu ska man få ventilation i fastigheten. För första gången någonsin. På bilden från delar ur personalstyrkan. Från vänster: David Norlin, Katja Rasila, Monjia Manai Sonnius, Stefan Halvordsson, Maria Sthyr och Pernilla Bogö Bryntesson.
Glädjen är på topp på Kulturskolan i Bengtsfors. Nu ska man få ventilation i fastigheten. För första gången någonsin. På bilden från delar ur personalstyrkan. Från vänster: David Norlin, Katja Rasila, Monjia Manai Sonnius, Stefan Halvordsson, Maria Sthyr och Pernilla Bogö Bryntesson. Foto: Conny Hultgren

I höst kommer det att installeras ventilation i Kulturskolans lokaler i Bengtsfors. Efter många års väntan.

– Vi har aldrig haft ventilation i huset så det här är väldigt efterlängtat. Vi är jätteglada för att det här nu äntligen blir av. Det är på tiden, säger Pernilla Bogö Bryntesson, samordnare och lärare på Kulturskolan.

Pernilla Bogö Bryntesson har själv arbetat på Kulturskolan i Bengtsfors i 30 år.

– Under dessa år har jag utvecklat astma. Om det beror på att det inte funnits fungerande ventilation eller inte i huset vet jag inte, men visst kan det vara så.

Hur har ni löst ventilationsfrågan för er och era elever under alla dessa år?

– Det är väldigt instängt, men vi har fått försöka lösa det genom öppna fönster och tvärdrag. Vi har påtalat problemen för politikerna, men det har inte hänt något. Förrän nu då. Förhoppningsvis, säger Pernilla Bogö Bryntesson.

Lärarna Katja Rasila, Pernilla Bogö Bryntesson, David Norlin och Stefan Halvordsson i ett av rummen inne på Kulturskolan.
Lärarna Katja Rasila, Pernilla Bogö Bryntesson, David Norlin och Stefan Halvordsson i ett av rummen inne på Kulturskolan. Foto: Conny Hultgren

Varför tror du, efter alla dessa år, att det nu till sist blir ventilation i huset?

– Det beror väl på föreläggandet från miljö- och energinämnden.

Ramp och hiss

Utöver ventilation kommer även andra brister i fastigheten att åtgärdas, enligt kommunstyrelsens beslut. Det handlar om alla ytskikt, teknikrum och all eldragning. Det ska även bli tillgänglighetsanpassningar i form av ramp vid entré och hiss invändigt.

Ett ordentligt pentry efterlyses också. Det nuvarande pentryt är minimalt och väldigt trångt, menar de mångåriga lärarna Pernilla Bogö Bryntesson och Stefan Halvordsson.
Ett ordentligt pentry efterlyses också. Det nuvarande pentryt är minimalt och väldigt trångt, menar de mångåriga lärarna Pernilla Bogö Bryntesson och Stefan Halvordsson. Foto: Conny Hultgren

– All eldragning är från husets begynnelse så det är verkligen också viktigt att åtgärda. Även hiss är något vi välkomnar, men vi skulle vilja ha den utvändigt i stället. Den delen är inte helt avgjord än, men vi hoppas att politikerna går med på det. Vi behöver också få till ett ordentligt pentry. Det vi har idag är minimalt och väldigt trångt, säger Pernilla Bogö Bryntesson och Stefan Halvordsson, som arbetat i 30 respektive 26 år på Kulturskolan i Bengtsfors.

Personalen stortrivs på Kulturskolan i Bengtsfors. Och nu ska de få ventilation i lokalerna. På bilden syns de mångåriga lärarna Pernilla Bogö Bryntesson och Stefan Halvordsson vid en helt ny flygel.
Personalen stortrivs på Kulturskolan i Bengtsfors. Och nu ska de få ventilation i lokalerna. På bilden syns de mångåriga lärarna Pernilla Bogö Bryntesson och Stefan Halvordsson vid en helt ny flygel. Foto: Conny Hultgren

Personalen stortrivs

I övrigt stortrivs Kulturskolans personal i sina verksamhetslokaler.

– Det är bra akustik och dämpat mellan rummen. Det skulle vara svårt för oss att flytta vår verksamhet till några andra lokaler, vilket har varit uppe till diskussion några gånger tidigare. Men här kan vi använda ett rum för att spela trummor i och i nästa rum för att spela gitarr, utan att man stör varandra. Det skulle vara svårt någon annanstans.

”Ett hus med anor”

1973 startade Kulturskolan, eller som det då hette Musikskolan, i de nuvarande verksamhetslokalerna, som tidigare inrymde realskola.

– Det är också en poäng med att vara kvar i de här lokalerna, att det är ett hus med anor, säger Pernilla Bogö Bryntesson.

Efter föreläggande och hot om vite eller stängning: Kulturskolan får ventilation

Artikeltaggar

BengtsforsBostad och byggenFastigheterKulturskolan BengtsforsLärareMusikNöje/KulturPernilla Bogö BryntessonPolitikSkolorStudierVentilation

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.