Hoppa till huvudinnehållet

Premiär för amerikansk folkmusikfestival: ”Hoppas på en tradition”

Publicerad:
Jonna och Kristoffer Emanuelsson driver Vänna gård där de nu på lördag kommer att arrangera en amerikansk folkmusikfestival.
Jonna och Kristoffer Emanuelsson driver Vänna gård där de nu på lördag kommer att arrangera en amerikansk folkmusikfestival. Foto: Privat

Nu på lördag är det premiär för en amerikansk folkmusikfestival på Vänna gård i Gustavsfors. Tanken är att det ska bli en tradition.

– Detta blir den enda festival i Dalsland med fokus på amerikansk folkmusik. Det här är något vi har drömt om länge, att kunna arrangera en festival med den musik som vi tycker bäst om, säger Kristoffer Emanuelsson som driver Vänna gård tillsammans med sin fru Johanna.

Amerikansk folkmusik är glad och dansant fast med sorgsna texter, ofta med tragiska öden, säger Kristoffer Emanuelsson.

Han berättar att detta är den musik han själv spelar mest under artistnamnet Treehugger. Tillsammans med sin fru Johanna har han också gjort flera resor till Nordamerika för att gå på konserter och lyssna på denna musik.

– Men sedan vi flyttade till Gustavsfors har vi inte besökt Appalacherna dit vi ofta åkt tidigare. Nu tar vi i stället hit den musiken till vår gård i Gustavsfors.

Totalt fem akter

Vilka band är det då som ska spela på festivalen? Ja, efter ett inledande nummer av banjospelaren Kristoffer ”Treehugger” Emanuelsson själv och eventuellt någon gästartist kommer det att bli fyra andra artister och band.

Nokosee fields är en ursprungsamerikan som spelar amerikansk folkmusik på fiol.
Nokosee fields är en ursprungsamerikan som spelar amerikansk folkmusik på fiol. Foto: Pressbild

– Nokoose fields är en ursprungsamerikan som spelar den här typen av musik på fiol. Alligator gumbo är ett cajunband från Göteborg av den franskamerikanska varianten där dragspel är viktigt. Rookie riot är ett bluegrassband från Göteborg med både erfarna och unga medlemmar. New valley string band är en trio från Malmö på fiol, gitarr och banjo och mycket stämsång, berättar Kristoffer Emanuelsson.

Alligator gumbo är ett cajunband från Göteborg av den franskamerikanska varianten där dragspel är viktigt.
Alligator gumbo är ett cajunband från Göteborg av den franskamerikanska varianten där dragspel är viktigt. Foto: Pressbild

Det blir alltså totalt fem akter i ladan hos Vänna gård.

Akustiskt utomhus

– Eftersom det ser ut att bli väldigt bra väder planerar vi också att köra några akustiska nummer utanför ladan också.

Rookie riot är ett bluegrassband från Göteborg med både erfarna och unga medlemmar.
Rookie riot är ett bluegrassband från Göteborg med både erfarna och unga medlemmar. Foto: Pressbild

Alla som sett filmen O brother, where art thou eller tv-programmet Jills veranda kommer säkert att känna igen musikstilen, menar Kristoffer Emanuelsson.

– Även om det kanske inte är musik man lyssnar på till vardags så brukar det vara många som tycker om när man tar fram en banjo. Banjon gör mycket, det är väldigt medryckande, rytmiskt och glatt. Det är folklig musik är enkel att ta till sig.

Vill skapa en tradition

Tanken är att detta ska bli en tradition på Vänna gård.

– Det finns en fantastisk fin bluesfest i Åmål och en lika fantastisk countryfest i Ed. Vi tycker att det vore fint att även ha en mindre folkmusikfestival i Gustavsfors.

New valley string band är en trio från Malmö på fiol, gitarr och banjo och mycket stämsång.
New valley string band är en trio från Malmö på fiol, gitarr och banjo och mycket stämsång. Foto: Pressbild

Kristoffer Emanuelsson berättar att Vänna gårds lada rymmer någonstans mellan 150 och 200 besökare.

– Det kommer också att finnas food truck och bar och mat från vårt eget kök under festivalkvällen. Maten är också viktig i dessa sammanhang och det kommer att serveras söderninfluerad, kryddad mat, pulled pork, hamburgare och korv, linssoppa och chiligryta. Det kommer att finnas något för alla. Sedan är det bra att ta med tröja, men även badkläder om man skulle vilja ta sig ett dopp, säger Kristoffer Emanuelsson.

Artikeltaggar

FestivalerFolkmusikGöteborgGustavsforsKonserterKristoffer EmanuelssonMalmöMusikVänna gård

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.