Hoppa till huvudinnehållet

Dricksvattnet i Edsleskog förorenat efter kraftiga regnet

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Edsleskog drabbades hårt av lördagens regnoväder. Väg 164 fick stora skador och fick stängas av och ortens reningsverk översvämmades.
Edsleskog drabbades hårt av lördagens regnoväder. Väg 164 fick stora skador och fick stängas av och ortens reningsverk översvämmades. Foto: Sanna Stark

Invånarna i Edsleskog avråds från att dricka kranvattnet de närmaste veckorna. Vattnet är förorenat efter att vattenverket översvämmades i samband med lördagens kraftiga regn.

– Vi spolar ledningsnätet och omsätter vattnet för att säkerställa att allt vatten som kom in ersätts med rent vatten, säger Emil Martinsson, VA-chef i Åmåls kommun.

Det var inte bara hushåll som drabbades av översvämningar i samband med det kraftiga regnet i lördags. I Edsleskog översvämmades vattenverket när det föll uppemot 130 millimeter regn lokalt, under några få timmar.

– Trumman under väg 164 orkade inte att ta emot mer vatten och då blev det en uppträngning till vattenverket. Det blev vattenfyllt en dryg meter upp, säger Emil Martinsson, VA-chef i Åmåls kommun.

Stora problem efter översvämningarna – vägar förstörda

I och med översvämningen förorenades dricksvattnet och invånarna uppmanas därför att inte dricka vattnet eller använda det till matlagning tillsvidare. För rent dricksvatten hänvisas invånarna till de vattentankar som kommunen har placerat ut på Gullvivevägen och Pilgrimsvägen.

Om kallvattnet upplevs klart kan det användas till dusch, men är vattnet missfärgat ska det endast användas till WC-stolen, informerar kommunen på hemsidan.

Arbetet med att sanera vattenverket och ledningsnätet är i full gång. Provtagningar av vattnet görs kontinuerligt, men det kan dröja ytterligare ett par veckor innan det är i normaldrift igen, säger Emil Martinsson.

– Vi rör oss i rätt riktning för att kunna driftsätta igen. Det kan nog dröja ett par veckor till, innan vi har fått svar på alla analyser.

Enligt Emil Martinsson ska vattenverket i Edsleskog ha översvämmats en gång tidigare, kring 2009–2010.

– Vi ska inleda ett fördjupat arbete för att säkerställa att det inte händer igen. Det är flera aktörer som kommer att vara med i det arbetet, som Trafikverket i och med att det handlar om väg 164.

Har ni haft bekymmer med några andra anläggningar i kommunen?

– Inte med våra processanläggningar. Reningsverket i Åmål klarade sig bra med hjälp av driftpersonal som jobbade hårt under natten.

Hur ser det ut för dem som har egna brunnar i Edsleskog? Finns det risk att de har fått in förorenat vatten i sina brunnar?

– Jag har ingen information om de enskilda brunnarna. Men de kan ju också ha drabbats av översvämningar och i så fall bör man göra en förnyad analys av det vattnet.

Samtidigt som VA-enheten arbetar hårt med att säkerställa kvalitén på vattnet i Edsleskog pågår en rad andra åtgärder efter lördagens häftiga regn, som ledde till översvämningar i hundratals hushåll i Åmål och Tösse.

– Organisationen är hårt ansatt, men vi har väldigt duktiga och engagerade medarbetare. Samtidigt tar vi in lite entreprenörer och har hjälp av gatukontoret som kör tankar.

En viktig del i arbetet är att kontakta alla fastighetsägare som drabbades av översvämningar för utreda vad som hänt i varje enskilt fall.

– Vi har snart ringt 50 procent av de drabbade. Inom någon dag hoppas vi ha ringt alla. Sedan kommer vi även att boka in platsbesök.

Ska öppnas

Väg 164 har varit avstängd sedan översvämningen skedde under lördagskvällen. På tisdagen meddelade Trafikverket att vägen skulle hållas stängd för trafik veckan ut, och på fredagseftermiddagen gick de ut med de preliminära uppgifterna om att återöppna vägen vid 18-tiden på fredagskvällen.

Artikeltaggar

DricksvattenEdsleskogEmil MartinssonRegnSamhälleTrafikverketVattenVäderÅmålÅmåls kommunÖversvämningar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.