Hoppa till huvudinnehållet

Rekordmånga larm till räddningstjänsten i helgen: ”Aldrig haft så mycket ute”

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@provinstidningen.se
Christian Rådén är räddningschef i Åmål och Bengtsfors kommun.
Christian Rådén är räddningschef i Åmål och Bengtsfors kommun. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Rekordmånga larm inkom till räddningstjänsten i Åmål under lördagens störtregn.

– Vi har aldrig haft så mycket resurser ute samtidigt, säger Christian Rådén, räddningschef i Åmåls kommun.

Hela 156 larm inkom till räddningstjänsten under lördagskvällen.

– Men uppskattningsvis var vi nog ute på 180-190 händelser. En del fick vi åka tillbaka till efter ett tag, eller så vinkade grannar in oss till sig när vi var färdiga på en adress, säger räddningschef Christian Rådén.

Aldrig tidigare har så många larm inkommit till räddningstjänsten på så kort tid.

– 2019 fick räddningstjänsten ett 90-tal larm, fick jag en siffra om. Och då har säkert inte alla som drabbats av översvämning i helgen ringt till oss. Många har säkert haft beredskap hemma eller fått hjälp, råd och tips från grannar, säger Rådén och fortsätter:

– Vi har aldrig haft så mycket resurser ute samtidigt, möjligtvis när vi hade många skogsbränder. Vi hade resurser från Karlstad, Säffle och Bengtsfors som hjälpte till i helgen.

En meter högt vatten

Flest uppdrag skedde förstås i Åmåls tätort, men värst drabbade var vissa adresser i Tösse.

– Särskilt på Tydjevägen och Tössebäcksvägen. Där fick vi verkligen inte bort vattnet trots att vi pumpade och pumpade, det stod bara kvar. Flera stycken hade över en meter högt vatten i källaren, säger Christian Rådén.

Värst drabbade av översvämning var vissa adresser i Tösse.
Värst drabbade av översvämning var vissa adresser i Tösse. Foto: Privat

Översvämmade och bortspolade vägar ställde också till det under lördagskvällen. Väg 164 vid Edsleskog och två vägar till Fengersfors stängdes av, vilket hindrade räddningstjänsten från att ta sig ut till larmen så snabbt som möjligt.

– Vi hade en del problem med mycket vatten på E45:an och vid korsningen till Mo också. I Bengtsfors var det så många bortspolade vägar så räddningstjänstens resurser från Årjäng inte tog sig hem på kvällen, säger Christian Rådén.

Stökig natt

Sommarens regn har mättat markerna på vatten, och lördagens störtregn hann helt enkelt inte sjunka undan, berättar Christian Rådén.

– Och då samlar sig vattnet på de lägsta punkterna. Den var stökig, den natten, men vi hann åka till alla adresser vi blev larmade till och det är vi nöjda med. Det var ingen normal översvämning, det kunde vi konstatera när vi pumpade och vattnet verkligen inte gick att få bort.

Samtidigt hyllar han sina medarbetare inom räddningstjänsten.

– Gänget jobbade på som tusan. De hade varit vakna i många timmar innan de gick och la sig efter insatserna, säger räddningschefen.

Läs också

Artikeltaggar

BengtsforsBeredskapChristian RådénVattenVäderÅmålÖversvämningar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.