Det var inte helt utan motstånd som Ödeborgsparken uppfördes på 1930-talet men nu kan den fira 90 år. Många är de som svängt runt på tiljorna under åren och på söndag ska det jubileumdansas till Schytts orkester.
Att Ödeborgsparken kom till har man disponent Anjou, ägare av Ödeborgs bruk och den socialdemokratiska föreningen att tacka för. De ville att lokalbefolkningen skulle ha en plats att träffas på.
– Man har förstått ju mer man läst om Anjou att han hade ett väldigt stort hjärta. Han brydde sig om de som arbetade på bruket och de som bodde här, säger Lennart Pettersson, ordförande.
”Bättre roa sig hemma”
Det blev så att Folkets husföreningen, som bildats redan 1919, fick arrendera mark av bruket mot en billig peng. Alldeles invid Valboån. Men det var inte populärt hos ortens komminister Pilz som var starkt influerad av den stränga Schartauinismläran.
– Han kallade det syndens näste och tyckte det var bättre att roa sig hemma, säger Lennart Pettersson.
Prästen försökte med alla medel förhindra att det skulle bli en folkpark.
– Han höll även tal i Ödeborgs kyrka och ondgjorde sig över parken. Till slut var parkstyrelsen tvungen att JO-anmäla honom, berättar Lennart Pettersson.
Ödeborg fick så sin folkets park och första gången det anordnades dans var 9 oktober 1933. Parken var igång fram till början av 1960-talet och besöktes av storheter som bland andra Gunnar Wiklund och Cacka Israelsson. Den senare drog en publik på 1 080 personer, vilket blev rekordet.
Karl Utberg
Men Ödeborgs Folkets park kom sedan att ligga i dvala i cirka 13 år. Det anordnades bara någon enstaka privat fest.
– Det var dåligt med uppslutning och det fanns ingen som ville hålla igång det hela. Om inte Karl Utberg funnits hade inte parken funnits idag, säger tidigare ordföranden Stig Emanuelsson.
Utberg var vid den tiden ordförande i folketshusföreningen och han fick med sig både idrottsföreningen och gammeldansföreningen i återuppbyggandet. Första dansen efter restaureringen blev till Mclanes från Brastad 4 augusti 1973 och sedan drog motionsdanserna igång igen.
”Börjar öka igen”
Det är just motionsdanserna som Ödeborgs Folkets park mest är förknippat med. Varje onsdag under sommarhalvåret anordnas motionsdans till levande musik medan söndagarna är vikt för motionsbugg.
– Intresset börjar öka igen efter pandemin och det brukar ligga på mellan 100 och 170 deltagare på motionsdanserna. Många kommer ända från Göteborg och vi har även en del norrmän som kommer, säger Eva-Lena Johansson, föreningens kassör.
Motionsbuggen lockar dock inte lika många men då är det rejält tryck i lokalen, berättar Eva-Lena Johansson.
– Då är det verkligen motion, man är duktigt svettig efteråt, säger hon.
Schytts
Nu rustar dansentusiasterna för söndagens 90-årsjubileum i den välskötta folkparken som i år dessutom fått nya sittbänkar utomhus. Då blir det celebert besök av Schytts, bandet som fick sitt stora genombrott 1973 med Aj, aj, aj (det bultar och det bankar).
– De är egentligen inte ute och spelar längre men de har spelat in lite nya låtar på spotify. Peter Danielsson i bandet är min arbetskompis och vi har pratat på att göra något, jag har en folkpark och han ett band. På söndag är det dags och hans son Johannes har en pizzatruck så i pausen serveras det pizza, men vi behöver ha föranmälan på det, säger Eva-Lena Johansson.
Även helgen efter blir det dans och jubileum i Ödeborgsparken då Dals Dansklubb ska fira sitt 30-årsjubileum. Då kommer en lokal foodtruck att stå för serveringen.
– Vi hoppas det blir ett 100-tal besökare varje gång, säger Eva-Lena Johansson.