Hoppa till huvudinnehållet

Carinas infart blev ett slukhål av regnet: ”Vilka naturkrafter det är”

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@provinstidningen.se
Infarten till Carina Janssons hus i Edsleskog förstördes i regnovädret i lördags. Väg 164, som går alldeles utanför huset, har stängts av på grund av skadorna som regnet har orsakat.
Infarten till Carina Janssons hus i Edsleskog förstördes i regnovädret i lördags. Väg 164, som går alldeles utanför huset, har stängts av på grund av skadorna som regnet har orsakat. Foto: Sanna Stark

Det blev en blöt kväll i dubbel bemärkelse för Carina Jansson i lördags. När hon kom hem från en kräftskiva hade infarten till hennes hus, som ligger intill den numera avstängda väg 164 i Edsleskog, spolats bort och blivit ett slukhål. Kvar i luften hängde ett skal av asfalt.

– Jag är mest fascinerad över vilka naturkrafter det är, säger hon.

Carina Jansson och hennes sambo förstod redan på kräftskivan, som ägde rum på andra sidan sjön under lördagskvällen, att mängden regn som kom var något utöver det vanliga.

Stora problem efter översvämningarna – vägar förstörda

– Vi fick börja dika deras hus eftersom det ligger så lågt. Sedan fick vi se i PD-appen att vägen var avskuren och hade stängts av, säger hon.

Gick att ta sig hem

Först trodde de att hela vägbanken, som har delat Edslan i två mellan Edsleskog och Germundebyn, hade gått av.

– Men sedan förstod vi att det gick att ta sig hem i alla fall, och här hemma var vår infart borta. Det var som en skorpa med asfalt, två meter bred kanske, som hängde i luften. All mark under hade spolats bort, säger Carina Jansson.

Endast en sträng av asfalt var kvar av infarten efter regnets framfart. All mark under hade spolats bort och runnit ner i Edslan.
Endast en sträng av asfalt var kvar av infarten efter regnets framfart. All mark under hade spolats bort och runnit ner i Edslan. Foto: Privat
Carina Janssons föräldrar satte ut en egen vägspärr för att förhindra att någon körde in på den bortspolade infarten i ovädret.
Carina Janssons föräldrar satte ut en egen vägspärr för att förhindra att någon körde in på den bortspolade infarten i ovädret. Foto: Privat

”Som att vattnet kokar”

Carina Janssons föräldrar, som bor ett stenkast bort, var snabbt ute i regnovädret och ställde ut en vägspärr så ingen skulle svänga in på infarten och riskera att köra ner i slukhålet.

– Jag har sett filmer från folk som körde förbi här och det ser ut som att vattnet kokar på vägen. Det är fortfarande oerhört mycket vatten uppe i skogen och väldigt många nya bäckar som rinner ner i Edslan, säger hon.

”Jobbar febrilt”

Polis och personal från Trafikverket larmades till platsen vid 21-tiden på lördagskvällen. Inga personskador ska ha rapporterats i samband med händelsen och på måndagen var Peab och andra lokala markentreprenörer på plats vid den avstängda platsen för att återställa 164:an – och fylla igen slukhålet vid infarten vid Carina Janssons hus.

– De har jobbat sedan lördag kväll. Vägen är fortfarande avstängd för allmän trafik, men tack och lov tar vi som bor här oss redan ut.

På måndagsförmiddagen hade Carina Jansson, och hunden Zoey, fått en ny infart.
På måndagsförmiddagen hade Carina Jansson, och hunden Zoey, fått en ny infart. Foto: Sanna Stark
Lokala entreprenörer har arbetat febrilt för att återställa vägen sedan ovädret ägde rum.
Lokala entreprenörer har arbetat febrilt för att återställa vägen sedan ovädret ägde rum. Foto: Sanna Stark

Det ena körfältet, det högra i riktning mot Germundebyn, har tagit ordentlig skada efter de stora mängder regnvatten och lera som forsade ner under lördagskvällen.

– Asfalten har fått skalas bort på flera ställen på vägen. De jobbar febrilt för att kunna släppa på trafik på vägen igen, säger Carina Jansson.

100 millimeter

Avstängningen och den bortspolade infarten ledde till en kortare husarrest för Carina Jansson och de andra som drabbats av regnovädrets konsekvenser i området.

– Vi som bor på landet har oftast en massa grejer i frysen, så vi känner ingen stress. Vi hjälps åt. Skulle något hända finns det en massa traktorer och fyrhjulingar i närheten. Det är inte mer dramatiskt än att jag jobbar hemifrån några dagar, säger Carina Jansson, som arbetar som lärare i Dals-Eds kommun, och fortsätter:

– Jag är mest fascinerad över vilken naturkraft det är. Två grannar har mätt att det kom över 100 millimeter vatten, och det rörde sig ju om bara några timmar.

Det blir några dagars distansarbete för Carina Jansson, som arbetar som lärare i Dals-Eds kommun.
Det blir några dagars distansarbete för Carina Jansson, som arbetar som lärare i Dals-Eds kommun. Foto: Sanna Stark
Trafikverket uppmanar trafikanter att välja väg 2236, mellan Tösse och Dals Långed, i stället.
Trafikverket uppmanar trafikanter att välja väg 2236, mellan Tösse och Dals Långed, i stället. Foto: Sanna Stark
Den mindre delen av Edslan, på ena sidan vägbanken, har färgats brun efter de stora mängder lera, jord och sand som spolades ner från skogen och över vägen.
Den mindre delen av Edslan, på ena sidan vägbanken, har färgats brun efter de stora mängder lera, jord och sand som spolades ner från skogen och över vägen. Foto: Sanna Stark
Stora mängder vatten rinner fortfarande ned från skogen och längs väg 164.
Stora mängder vatten rinner fortfarande ned från skogen och längs väg 164. Foto: Sanna Stark
Regnet drog med sig stora stenblock.
Regnet drog med sig stora stenblock. Foto: Sanna Stark
Ena avstängningen börjar vid rastplatsen i Edsleskog.
Ena avstängningen börjar vid rastplatsen i Edsleskog. Foto: Sanna Stark

Artikeltaggar

EdslanEdsleskogMiljöPeabTrafikTrafikverketVatten

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.