Hoppa till huvudinnehållet

Rejält busstrul första skolveckan: ”Mänskliga faktorn”

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
– Det är den mänskliga faktorn som spelat in, säger Anne Garcia Solving, affärsutvecklare på Västtrafik, om de uteblivna linjebussarna.
– Det är den mänskliga faktorn som spelat in, säger Anne Garcia Solving, affärsutvecklare på Västtrafik, om de uteblivna linjebussarna. Foto: Erica Augustsson

Det blev en minst sagt strulig terminsstart för ungdomar som åker med Västtrafiks bussar i Bengtsfors och Dals-Ed. Bussar dök inte upp, var fullsatta, försenade eller åkte förbi hållplatser.

– Det är verkligen beklagligt. I grunden handlar det om ett nytt avtal och det är den mänskliga faktorn som spelat in, säger Anne Garcia Solving som är affärsutvecklare på Västtrafik om veckans händelser.

Bengtsfors skolskjutsansvarige Sara Larsson har aldrig varit med om något liknande.

– Jag tycker att det är helt bedrövligt. Jag har en dialog med både Västtrafik och Vy buss att de måste lösa det här snarast. Eleverna har långa dagar ändå och ska inte behöva utsättas för sånt här, säger hon och fortsätter:

– Om de inte får till en fungerande busstrafik måste vi hitta en annan lösning. De ringde till mig från Bengtsgården och sa att det inte kommit någon buss. Nu har de förstärkt linje 740 från Dals Långed med en buss på morgonen och en på kvällen, säger hon och tillägger:

– Skolskjutsarna som Dalsland Buss kör fungerar utan problem, det är bara Västtrafik som krånglat.

Nytt avtal

Anne Garcia Solving är affärsutvecklare på Västtrafik och säger att det hela beror på den mänskliga faktorn i och med det nya avtalet.

– Det blir en del förändringar som gör att det blir svårt i början, säger hon.

Västtrafik har ingått ett nytt tioårsavtal med bussbolaget Vy och Solving förklarar att de vid avtalsstart har ett tätt uppföljningsarbete.

– Ser vi att det finns problem ska vi absolut titta på det. Det är viktigt att de som drabbas hör av sig till kundservice så vi kan kontakta bussbolaget, säger hon.

– Vi vet att det den här veckan är några bussar som inte dykt upp och det jobbar vi hårt på att rätta till. Det är många sjukskrivningar i förarkåren och det råder förarbrist i landet och i vårt område. Sammanlagt handlar det om flera olika saker inom den mänskliga faktorn som är orsaken, säger Anne Garcia Solving.

Inte rätt besked

Mitt i allt strul drabbades busstrafiken av den lastbil som körde fast på väg 172/164 i Steneby natten till torsdagen. Vägen var avstängd för tung trafik under morgonen. De ungdomar från Bengtsfors som skulle till gymnasiet i Uddevalla samt ungdomar från Ed som skulle till gymnasier i Åmål och Säffle kom inte iväg. Dessutom fick resenärer från Bengtsfors besked om att nästföljande morgonbuss skulle gå, men även den uteblev utan någon information innan eller varför.

– Jag känner inte till den händelsen men det är såklart jättetråkigt att inte få rätt information. Som förare ska man alltid rapportera in till ledningscentralen. Det kan vara många olika anledningar att det inte fungerat, säger Solving som tror de nu ska ha kommit tillrätta med problemen.

– På linje 755 till Åmål förstärker man med bussar varje dag, där räcker det inte med en buss. Vi vill ju att det ska fungera och vi vill få in synpunkter. Vi hoppas att vi slipper de här problemen nästa vecka, säger hon.

Vad gäller ungdomar från Ed har de den här terminen fått en betydligt längre restid, i och med att en linje dragits in och de måste åka via Bengtsfors. Dals-Eds kommun har tagit emot synpunkter från drabbade och lämnat in en skrivelse till Västtrafik. Det pågår samverkan mellan de kommuner som drabbats av förändringarna och dialoger förs med Västtrafik.

Olycka med lastbil skapade förseningar i kollektivtrafiken

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsgårdenBussarBusstrafikDals-Eds kommunLastbilarSara LarssonTrafikVästtrafikÅmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.