Hoppa till huvudinnehållet

Naturvärdarna åker runt i alla väder – sköter 100 lägerplatser

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Naturvärdarna Jürgen Parth och Ulf Danielsson vid Sanduddens sågbock. I bakgrunden syns stockarna som turister själva får såga till ved.
Naturvärdarna Jürgen Parth och Ulf Danielsson vid Sanduddens sågbock. I bakgrunden syns stockarna som turister själva får såga till ved. Foto: Britt-Marie Erlandsson

I regn och blåst, varma dagar och kalla dagar sköter naturvärdarna de 100 lägerplatser som finns inom Dalsland-Nordmarkens sjösystem (DANO). Om vädret är riktigt uselt blir det bil annars kuskar de runt med sina båtar.

En av alla platser är Sandudden i Torrskog, en sandig och strandig udde i Lelång.

På udden möter Dalslänningen upp naturvärdarna Jürgen Parth och Ulf Danielsson. De är två av totalt sex värdar inom DANO och Jürgen är arbetsledaren för alla. Dessutom är han fisketillsynsman. Från Östervallskog i norr ner till Vänern i söder är deras arbetsfält under maj-september och alla har sina ansvarsområden.

På alla lägerplatser finns vindskydd med eldstad, komposterbar toalett, en sågbock och huggkubbe.

– Vi levererar ved i tremeterstockar sedan får de såga och hugga själva. Vi kör ut med båt eller traktor och har flera depåer. Bland annat i Gustavsfors för ved som ska ut till Hallön, berättar Jürgen.

”Hela tiden”

Hur mycket ved som går åt beror helt på väderförhållandena.

– I maj och juni i år var det eldningsförbud och då gick det inte åt något men sedan när det blir regn och blåst, som det varit i juli-augusti, går det ved hela tiden. Då stannar de längre på lägerplatserna, eldar och lagar mat, säger han.

Då gäller det samtidigt att de levererar rätt mängd ved – inte för mycket och inte för lite.

– Är det mycket ved eldar de hela tiden, tar veden slut är det risk att de börjar hugga träd på lägerplatsen, säger Ulf.

Jürgen Parth och Ulf Danielsson har varit naturvärdar i 11-12 år och kan sina lägerplatser, här på Sandudden i Torrskog.
Jürgen Parth och Ulf Danielsson har varit naturvärdar i 11-12 år och kan sina lägerplatser, här på Sandudden i Torrskog. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Han och Jürgen har jobbat som naturvärdar 11-12 år och ser att antalet turister ökat.

– När jag började låg det på 50 000 gästnätter per säsong, förra året hade vi 65 000 gästnätter, säger Jürgen.

”Mer större grupper”

Under pandemin märkte de att det kom en annan typ av turister. Personer som hade tänkt resa utomlands på semestern fick tänka om och gjorde en friluftssemester hemma i Sverige istället. Annars kommer många kanotister från Tyskland, Belgien och Holland. Då handlar det främst om grupper och de har växt i storlek.

– Det blir mer och mer större grupper, det senaste har det varit grupper på 50-60 personer. Tidigare brukade det var max 25 i varje. Men det är fler aktörer nu i främst Tyskland, Belgien och Holland som jobbar ihop med kanotuthyrningarna här. Det kommer nya busslass varje helg, säger Jürgen.

Sandudden i Torrskog har en fin badstrand och här har några turister gjort en egen strandstol.
Sandudden i Torrskog har en fin badstrand och här har några turister gjort en egen strandstol. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Naturvärdarna städar lägerplatserna regelbundet och skräp är ett problem. När turisterna lämnat säckar med skräp kan det ha kommit djur och dragit iväg med det. De säger att det är mer ordning i början av säsongen men att det blir skräpigare från midsommar och framåt.

”Fördelar sig”

Den här sommaren har varit speciell vädermässigt med regn och blåst och max 20 grader under högsäsongen.

– Det märks ute på sjön. En riktig sommar paddlar de mer och fördelar sig över området, stämningen blir bättre och de eldar mindre. En sådan här sommar kan de ligga halva veckan på lägerplatsen. Det blir besvärligt när allt är blött, det blir påfrestande och mer konflikter, säger Jürgen.

Några allvarliga incidenter har inte inträffat under säsongen men om så är fallet är naturvärdarna behjälpliga.

– Det brukar ligga på max tre incidenter per säsong. Det kan till exempel vara ungdomsgrupper där någon skadat foten, vi kan komma med första hjälpen och ringa ambulans om det behövs. Det kan också handla om allergier, omställning av livsmedel, ormbett eller någon som har feber på grund av förkylning, säger Jürgen.

Det finns idag tre akutbåtar och en fjärde är på väg.

”Det bästa man kan ha”

Att vara naturvärd kan vara påfrestande en regnig och blåsig sommar som i år men Jürgen och Ulf kan inte tänka sig ett bättre jobb.

– Det är det bästa man kan ha. Vi har fina båtar, superbra arbetskamrater som man kan lita på till 100 procent och naturen. Vi jobbar där andra har semester, säger Jürgen.

– När jag kom ut i DANO-området fick jag upp ögonen för hur fin naturen är, säger Ulf.

– Det här är det bästa jobb man kan ha, säger Jürgen Parth som älskar att vistas i den dalsländska naturen.
– Det här är det bästa jobb man kan ha, säger Jürgen Parth som älskar att vistas i den dalsländska naturen. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Han har andra jobb under vinterhalvåret medan Jürgen är anställd på tio månader för att även sköta inventering, utvärdering, budgetarbete och förbereda för nästa säsong.

Till nästa år kommer det uppföras tre nya vindskydd, ett i Blomsjön, i Flötefjorden och på Trollön, båda i Foxen. Den här säsongen togs två nya bokningsbara vindskydd i form av en snäcka i bruk i Svärdlången och Östra Silen.

Att hålla alla lägerplatser i trim och erhålla service är möjligt genom att turisterna löser ett naturvårdskort. Pengarna går till utbyggnad av lägerplatser, ersättning för upplåtelse av mark, underhåll, ved, tillsyn och naturvård.

Artikeltaggar

BelgienBåtarDalslänningenNaturNordmarkenRegnTorrskogTysklandUlf DanielssonVindVäder

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.