Hoppa till huvudinnehållet

Konst och poesi i skön förening: ”Ett väldigt roligt samarbete”

Publicerad:
Bue Nordström och Elisabeth Wennberg visar upp resultatet av sitt konstnärliga arbete under pandemin i Bengtsfors konsthall.
Bue Nordström och Elisabeth Wennberg visar upp resultatet av sitt konstnärliga arbete under pandemin i Bengtsfors konsthall. Foto: Conny Hultgren

På fredag är det vernissage för en ny utställning i Bengtsfors konsthall. Det är Elisabeth Wennberg, Edsleskog, som ställer ut verk i olika tekniker, alltifrån stora oljemålningar till tryck. Här finns också dikter av poeten Bue Nordström, Järbo, som han har skrivit till Elisabeth Wennbergs fotografier.

– Det här var ett samarbete som tog sin början under pandemin. Jag tog en abstrakt bild på en blomma med min Iphone 5 som jag skickade till Bue och så skrev han en dikt i retur till bilden. Sedan har det bara fortsatt, säger Elisabeth Wennberg.

Hon visar upp en burk med torkade blomblad som hon har med sig.

– Om jag till exempel fotograferat en vallmo så har Bue sett något i den bilden och skrivit en dikt om en kvinna klädd i en lång klänning som dansar på en bal.

Elisabeth Wennberg i arbete med hängningen av en av sina stora oljemålningar.
Elisabeth Wennberg i arbete med hängningen av en av sina stora oljemålningar. Foto: Conny Hultgren

På utställningen kan besökarna se nio mindre bilder och läsa lika många dikter.

Abstrakt språk

– Jag har aldrig på förhand vetat vad det ska bli. Det är ingen föreställande konst, utan det handlar om att hitta ett abstrakt språk. Det är första gången jag jobbar med foto på det här sättet, säger Elisabeth Wennberg.

Fotografierna har till utställningen kompletterats med större oljemålningar.

– De stora målningarna ska rama in de mindre bilderna och skapa en rörelse i rummet.

”Väldigt roligt”

Elisabeth Wennberg berättar att hon tycker att det har varit inspirerande att arbeta med denna utställning.

Elisabeth Wennberg har haft utställningar i samtliga Dalslandskommuner.
Elisabeth Wennberg har haft utställningar i samtliga Dalslandskommuner. Foto: Conny Hultgren

– Det har varit väldigt roligt att samarbeta med en likasinnad person som Bue. Jag tycker att det vore trevligt om fler konstnärer samarbetade. För vår del vore det roligt om vi kunde göra en liten bok av det här, säger Elisabeth Wennberg.

Cirkeln är sluten

81-åriga Elisabeth Wennberg, som själv är uppvuxen i Billingsfors, har haft utställningar i samtliga Dalslandskommuner.

– Det är kul att nu sluta cirkeln här i Bengtsfors, säger hon.

Bue Nordström och Elisabeth Wennberg tycker att det har varit inspirerande att arbeta med denna utställning och ser gärna att fler konstnärer samarbetade.
Bue Nordström och Elisabeth Wennberg tycker att det har varit inspirerande att arbeta med denna utställning och ser gärna att fler konstnärer samarbetade. Foto: Conny Hultgren

Elisabeth Wennberg och Bue Nordströms utställning arrangeras av Dalslands konstförening. Utställningen pågår till den 21 september.

Artikeltaggar

Bengtsfors konsthallBillingsforsDalslandEdsleskogJärboKonstNöje/KulturUtställningarVernissager

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.