Hoppa till huvudinnehållet

Konstpark planeras i Åmåls centrum – efter förslag från lokal profil

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Badhusparken, där detta verk sedan tidigare står, föreslås bli konstpark. Skulpturen på bilden har titeln ”Hoffa” och är skapad av Jens Erlandsson, Inge Magnusson och Helge Svensson.
Badhusparken, där detta verk sedan tidigare står, föreslås bli konstpark. Skulpturen på bilden har titeln ”Hoffa” och är skapad av Jens Erlandsson, Inge Magnusson och Helge Svensson. Foto: Andreas Dagström

Grönområdet som ramas in av gamla badhuset, tingshuset och Ågården ser ut att få nytt liv. Tanken är att omvandla platsen till en konstpark. Förslaget kommer från medborgarhåll och får tummen upp av tunge enhetschefen Björn Wennerström.

Det är Åmålsprofilen Peo Larsson, bland annat känd från social media, som står bakom förslaget om utveckling av en lokal konstpark.

Han skriver:

– Det finns redan idag ett konstverk där så början finns. Det skulle också göra denna park synlig för Åmålsbor och gäster/turister. En fin del med de fina hus som omger parken.

Peo Larsson står bakom medborgarförslaget om en konstpark.
Peo Larsson står bakom medborgarförslaget om en konstpark. Foto: Andreas Dagström

Föreslår tävling

Medborgarförslaget lämnades in strax efter årsskiftet 2022–2023 och nu har det på uppdrag av kommunfullmäktige beretts av samhällsbyggnadsenheten. Deras utlåtande lär glädja Peo Larsson, som får medhåll i sin argumentation:

– En konstpark i detta område skulle kunna utgöra en representativ miljö för såväl Åmålsbor som för besökare, skriver enhetschef Björn Wennerström.

Vidare föreslås att kultur- och utbildningsnämnden under kommande kommande vår utlyser en gestaltningstävling, där segrande förslag får bestämma utformningen av konstparken.

Ger unga chansen

– Genom en gestaltningstävling ger man unga konstnärer under sakkunnig ledning en möjlighet att samtidigt utvecklas, skriver Björn Wennerström.

Om kommunstyrelsen går efter samhällsbyggnadsenhetens rekommendation kommer 25 000 kronor att tas ur centrumutvecklingens budget för inköp av material till parken.

Samhällsbyggnadsenheten föreslår att 25 000 kronor avsätts till materialinköp för omdaning av parken.
Samhällsbyggnadsenheten föreslår att 25 000 kronor avsätts till materialinköp för omdaning av parken. Foto: Andreas Dagström
Parkområdet har även tidigare använts för kulturella ändamål. Exempelvis ledde Fengersforskonstnärerna Mie Marie Felth och Emelie Rygfelt Wilander för något år sedan en konstverkstad där barn och ungdomar fick bygga en installation av saker de hittat.
Parkområdet har även tidigare använts för kulturella ändamål. Exempelvis ledde Fengersforskonstnärerna Mie Marie Felth och Emelie Rygfelt Wilander för något år sedan en konstverkstad där barn och ungdomar fick bygga en installation av saker de hittat. Foto: Elinor Thuresson

Artikeltaggar

Björn WennerströmBudgetarEkonomiKommunfullmäktigeKommunstyrelsenParkerPeo LarssonSamhälleÅmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.