Hoppa till huvudinnehållet

Finalhelg i Monsterdalen – hoppas på publikrekord igen

Publicerad:
Några ur arrangörsstaben samlade. Sittande från vänster Konstantin Pettersson, Jasmine Pettersson, Sebastian Magnusson, Fanny Pettersson, Emelie Pettersson och Nathalie Karlsson. Bakre raden från vänster Oliver Pettersson, Jenny Andersson, Emil Ekberg, Jan Svensson, Carola Palm Jacobsson och Tomas Melin.
Några ur arrangörsstaben samlade. Sittande från vänster Konstantin Pettersson, Jasmine Pettersson, Sebastian Magnusson, Fanny Pettersson, Emelie Pettersson och Nathalie Karlsson. Bakre raden från vänster Oliver Pettersson, Jenny Andersson, Emil Ekberg, Jan Svensson, Carola Palm Jacobsson och Tomas Melin. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Två dagars motorshow väntas till helgen i monsterracets vagga Ed. Det var här allt startade en gång. Tävlingarna i Monsterdalen är fortfarande de största inom monsterracing och drog förra året rekordpublik på närmare 6 000.

– Vi hoppas att det kommer lite till i år, säger Nathalie Karlsson i arrangerande Nössemark-Ed Offroaders.

Monsterdalen i Ed är ständigt i utveckling. Förra året togs en ny bana i bruk och den har justerats något till helgens tävlingar. Klubben har också färdigställt en större depå för de deltagande fordonen och byggt fler sittplatser. De håller också på att uppföra en VIP-läktare för tävlingens sponsorer.

– Vi vill utveckla så mycket det går, säger Tomas Melin i arrangörsstaben.

Fjolårets race, som dessutom var 30-årsjubileum, var det första efter två års pandemiuppehåll och arrangörerna var inte beredda på den stora publiktillströmningen.

– Vi blev överrumplade att det kom så mycket folk, säger Nathalie Karlsson och berättar att det kom totalt 5 700 personer de båda dagarna vilket gjorde att det blev en del köer under lördagen.

– Det var mycket som var nytt förra året men i år kommer det att flyta på bättre. Vi kommer till exempel ha två kiosker och fler toaletter så besökarna ska slippa stå i långa köer, säger Tomas Melin.

Lambo och Joker i en duell vid fjolårets jubileumsrace i Monsterdalen.
Lambo och Joker i en duell vid fjolårets jubileumsrace i Monsterdalen. Foto: Pontus Nordwall

Hittills är över 30 monsterracebilar anmälda till helgens tävlingar som också är säsongsavslutning för årets Monsterrace cup. I Fullsizeklassen ligger Thor med Peter Nyman från Göteborg i ledning. På tredje plats ligger ”mister monsterrace” Big Boy 1 och Jan Svensson som börjat köra igen efter flera års bortavaro på grund av operation. Det var han som tog med sig sporten till Sverige och Ed efter att ha sett monsterrace i USA. Då byggde han och några kompisar den gröna Big Boy som fortfarande är i hetluften.

Örjan Henriksson och Yellowcab leder midsizeklassen medan Christer Gustafsson och Hillbilly är i ledning i smallsizeklassen.

En rad föreningar hjälper till med arrangemanget i Monsterdalen och ett 50-tal funktionärer är igång per dag. Under helgen kommer också arrangörsklubben att visa upp jeepar och crossklubben är på plats.

På lördagskvällen blir det After race party i Magasinet vid Stora Le med partybandet Tredrag.

Artikeltaggar

FordonGöteborgMonsterraceMotorsportSportStora LeUSA

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.