Hoppa till huvudinnehållet

Dalsländskt företag med anor – ”Det är hästen som hela vårt arbete går ut på”

Publicerad:
Helena Eriksson
helena.eriksson@dalslanningen.se
Jubiléet firades genom att bjuda in allmänheten och visa upp bruket. Dessutom kunde besökarna åka häst och vagn runt området. Det var ponnyridning för barnen och en hovslagare fanns på plats för att visa upp sitt hantverk.
Jubiléet firades genom att bjuda in allmänheten och visa upp bruket. Dessutom kunde besökarna åka häst och vagn runt området. Det var ponnyridning för barnen och en hovslagare fanns på plats för att visa upp sitt hantverk. Foto: Helena Eriksson

Mustadfors bruk har bedrivit verksamhet i Dals Långed i 125 år. Detta firades med öppet hus och en rad aktiviteter i helgen. Hästtemat var genomgående vilket är naturligt för ett företag som lever på att tillverka just hästskosöm.

Det var många som passade på att besöka Mustadfors bruk under lördagen. Alla som ville fick ta en rundtur i fabriken. Det gick även att åka häst och vagn runt den vackra bruksmiljön intill vattenkraftsstationen. En lokal hovslagare fanns på plats för att visa upp sitt hantverk, och för att demonstrera hur sömmen som tillverkas just här används av hovslagare runt om i världen. Dessutom fick alla barn möjlighet att prova på ponnyridning.

Hela dagen var en slags hyllning till hästen och människans mångtusenåriga relation till detta fyrfota djur.

Petter Marjomaa är säljchef på Mustadfors Bruk AB. För dagen guidade han besökare utanför entrén till fabriken och tog emot blommor från bland annat kommunen.
Petter Marjomaa är säljchef på Mustadfors Bruk AB. För dagen guidade han besökare utanför entrén till fabriken och tog emot blommor från bland annat kommunen. Foto: Helena Eriksson

Öppnade upp för besökare

Petter Marjomaa är säljchef på Mustadfors Bruk. Han berättar att de avsiktligt hållit en låg profil genom åren.

– Vi har varit lite hemliga och det är för att vi blir kopierade ofta, men vi har också en viktig lokal förankring och vi är en betydande aktör i Dals Långed, säger han.

Han berättar att de har många olika grenar i sin verksamhet, här i Sverige och i andra länder.

– Vi har som affärsidé ”allt till hoven”, bland annat har vi fyra hästskofabriker. De ligger i USA, Holland, Brasilien och Argentina. Totalt har vi cirka 600 anställda i Mustadgruppen, varav 46 här i Dals Långed, berättar Petter Marjomaa.

Arbetshästarna Didrik sju år och Douglas fyra år är av rasen Nordsvensk Brukshäst. De ägs av Sven-Erik Hell och Agneta Torrskog. -Vi använder dem till att köra i skogen, slå gräs och ibland att köra släde med på vintern, säger Agneta.
Arbetshästarna Didrik sju år och Douglas fyra år är av rasen Nordsvensk Brukshäst. De ägs av Sven-Erik Hell och Agneta Torrskog. -Vi använder dem till att köra i skogen, slå gräs och ibland att köra släde med på vintern, säger Agneta. Foto: Helena Eriksson

Louise Fagrell är produktionsplanerare på Mustadfors bruk. Idag har hon tagit med sin familj för att visa sin arbetsplats och åka häst och vagn. Hon menar att det är ett bra företag för bygden eftersom de har många lokala personer anställda. Hennes mamma Carina Fagrell tycker att historien bakom bruket är intressant.

– Det är fascinerande att Mustadfors bruk har funnits så länge här, och att de har en sådan världsproduktion, säger hon.

Louise Fagrell med sonen Arvid, Carina Fagrell och Morgan Bengtsson ser sig om på området från vagnen som hästarna drar. – Mustadfors bruk har en stor betydelse på bygden genom att bidra med arbetstillfällen. Det är en livsnerv, säger Morgan Bengtsson.
Louise Fagrell med sonen Arvid, Carina Fagrell och Morgan Bengtsson ser sig om på området från vagnen som hästarna drar. – Mustadfors bruk har en stor betydelse på bygden genom att bidra med arbetstillfällen. Det är en livsnerv, säger Morgan Bengtsson. Foto: Helena Eriksson

Hästen i fokus

Fredrik Andersson har arbetat på bruket sedan 2001. Han berättar att de exporterar över 90% av det som företaget producerar. Under Coronapandemin gick försäljningen upp en del, och i samband med att kriget i Ukraina startade gick den ner en aning igen.

– Efter 125 års verksamhet har vi sett en del svängningar, säger Fredrik.

Han är en av de anställda med ett personligt intresse för hästar, och i hans fall travsport.

– De flesta av oss har en koppling till hästar på olika sätt, berättar Johanna Lundin som jobbar med sälj- och marknadsföring på bruket. Själv har hon ridit i många år på Bengtsfors ridskola, som är här för dagen och bjuder besökarna på ponnyridning.

– Det är hästen som hela vårt arbete går ut på, att göra det bättre för hästen och enklare för hovslagaren, säger Johanna.

Här används söm som tillverkats vid bruket. Hästen Stenlyckans Olga som är ett Tinkersto på 16 år får nya skor av hovslagare Mikaela Hallstedt. Ägare till Olga är Anna Sanengen från Mellerud.
Här används söm som tillverkats vid bruket. Hästen Stenlyckans Olga som är ett Tinkersto på 16 år får nya skor av hovslagare Mikaela Hallstedt. Ägare till Olga är Anna Sanengen från Mellerud. Foto: Helena Eriksson

Söm av många olika slag

Personalchef Hilde Karlsson visar upp några av de olika typer av sömmar som tillverkas i fabriken. De har alla olika längd och storlek.

– Vi har en kopparbelagd söm som är bra för hästar med känsliga hovar eftersom kopparen har antibakteriella egenskaper, berättar personalchef Hilde Karlsson.

Mikaela Hallstedt är hovslagare och ordförande i Svenska Hovslagareföreningen, och bor i Dals Rostock
Mikaela Hallstedt är hovslagare och ordförande i Svenska Hovslagareföreningen, och bor i Dals Rostock Foto: Helena Eriksson

Mikaela Hallstedt är hovslagare och ordförande i Svenska Hovslagareföreningen, och bor i Dals Rostock. Hon var på plats under dagen för att visa hur hon arbetar och svara på frågor om hästskor och hästskosöm.

– Sömmen är avancerat utformad för att följa hovväggen. Det går liksom inte med vilken spik som helst, säger hon skämtsamt.

Hur skulle du bedöma kvaliteten på produkterna från Mustafors bruk?

– De är bland de främsta i världen, och har alltid varit kan jag tycka. Just sömmen som de tillverkar använder jag mycket. Det är väldigt viktigt att den är rätt utformad. Sedan är det upp till hovslagaren att slå anpassade slag, säger hon.

Under dagen tog hon emot flera hästar för skoning inför en nyfiken publik. Den stora Tinkerhästen ”Stenlyckans Olga” står helt lugnt och låter henne lyfta de stora hovarna utan några protester. Både hon och ägaren verkade nöjda med resultatet när Mikaela är klar.

Jubiléet firades genom att bjuda in allmänheten och visa upp bruket. Dessutom kunde besökarna åka häst och vagn runt området. Det var ponnyridning för barnen och en hovslagare fanns på plats för att visa upp sitt hantverk.
Jubiléet firades genom att bjuda in allmänheten och visa upp bruket. Dessutom kunde besökarna åka häst och vagn runt området. Det var ponnyridning för barnen och en hovslagare fanns på plats för att visa upp sitt hantverk. Foto: Helena Eriksson

Kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson var en av dem som kom och gratulerade företaget, liksom näringslivs- och tillväxtutvecklare Jeanette Lindh Svanqvist. Hon överlämnade även en blomma från kommunen. Totalt kom cirka 600 personer och besökte företaget under dagen.

För personalen på Mustadfors bruk fortsatte samvaron senare på kvällen med en fest för att fira de första 125 åren i Dals Långed.

Bengtsfors ridklubb fanns på plats med två av sina ridskolehästar, Krusse och Bella. Mustadfors bruk bjöd på turridning runt bruket för alla barn.
Bengtsfors ridklubb fanns på plats med två av sina ridskolehästar, Krusse och Bella. Mustadfors bruk bjöd på turridning runt bruket för alla barn. Foto: Helena Eriksson

Hästskosömmen

Petter Marjomaa är säljchef på Mustadfors Bruk. Han beskriver i stora drag hur processen går till när de tillverkar hästskosöm:

”Vi utgår från lågkolhaltigt järn med hög kvalitetsstandard. Tråden valsas och glödgas, sedan smids den till ett råsöm i våra kallstukningsmaskiner. Därefter trumling och svickning. Sömmet fasas, klipps och spetsen får en oliksidig utformning, denna kallas svick. Det gör att sömmet kommer ut ur hoven. Processen avslutas med polering, slutkontroll och packning”

Valstrådsrullar.
Valstrådsrullar. Foto: Helena Eriksson
Som en liten gåva till besökarna har de tagit fram en söm i aluminium som är utformad som en nyckelring.
Som en liten gåva till besökarna har de tagit fram en söm i aluminium som är utformad som en nyckelring. Foto: Helena Eriksson
 • Petter Marjomaa, säljchef, framför Mustadfors Bruk.
  Petter Marjomaa, säljchef, framför Mustadfors Bruk. Foto: Helena Eriksson
 • Mikaela Hallstedt är hovslagare och ordförande i Svenska Hovslagareföreningen, och bor i Dals Rostock.
  Mikaela Hallstedt är hovslagare och ordförande i Svenska Hovslagareföreningen, och bor i Dals Rostock. Foto: Helena Eriksson
 • Mikaela Hallstedt visar upp sitt hantverk som hovslagare.
  Mikaela Hallstedt visar upp sitt hantverk som hovslagare. Foto: Helena Eriksson
 • Johanna Lundin, som jobbar med sälj- och marknadsföring på bruket, lånar en av ponnyhästarna och tar sig en tur runt området för att imponera på sina kollegor.
  Johanna Lundin, som jobbar med sälj- och marknadsföring på bruket, lånar en av ponnyhästarna och tar sig en tur runt området för att imponera på sina kollegor. Foto: Helena Eriksson
 • Jubiléet firades genom att bjuda in allmänheten och visa upp bruket. Dessutom kunde besökarna åka häst och vagn runt området. Det var ponnyridning för barnen och en hovslagare fanns på plats för att visa upp sitt hantverk.
  Jubiléet firades genom att bjuda in allmänheten och visa upp bruket. Dessutom kunde besökarna åka häst och vagn runt området. Det var ponnyridning för barnen och en hovsl… Foto: Helena Eriksson
 • Jubiléet firades genom att bjuda in allmänheten och visa upp bruket. Dessutom kunde besökarna åka häst och vagn runt området. Det var ponnyridning för barnen och en hovslagare fanns på plats för att visa upp sitt hantverk.
  Jubiléet firades genom att bjuda in allmänheten och visa upp bruket. Dessutom kunde besökarna åka häst och vagn runt området. Det var ponnyridning för barnen och en hovsl… Foto: Helena Eriksson
 • Jubiléet firades genom att bjuda in allmänheten och visa upp bruket. Dessutom kunde besökarna åka häst och vagn runt området. Det var ponnyridning för barnen och en hovslagare fanns på plats för att visa upp sitt hantverk.
  Jubiléet firades genom att bjuda in allmänheten och visa upp bruket. Dessutom kunde besökarna åka häst och vagn runt området. Det var ponnyridning för barnen och en hovsl… Foto: Helena Eriksson
 • Jubiléet firades genom att bjuda in allmänheten och visa upp bruket. Dessutom kunde besökarna åka häst och vagn runt området. Det var ponnyridning för barnen och en hovslagare fanns på plats för att visa upp sitt hantverk.
  Jubiléet firades genom att bjuda in allmänheten och visa upp bruket. Dessutom kunde besökarna åka häst och vagn runt området. Det var ponnyridning för barnen och en hovsl… Foto: Helena Eriksson
 • Jubiléet firades genom att bjuda in allmänheten och visa upp bruket. Dessutom kunde besökarna åka häst och vagn runt området. Det var ponnyridning för barnen och en hovslagare fanns på plats för att visa upp sitt hantverk.
  Jubiléet firades genom att bjuda in allmänheten och visa upp bruket. Dessutom kunde besökarna åka häst och vagn runt området. Det var ponnyridning för barnen och en hovsl… Foto: Helena Eriksson
 • Jubiléet firades genom att bjuda in allmänheten och visa upp bruket. Dessutom kunde besökarna åka häst och vagn runt området. Det var ponnyridning för barnen och en hovslagare fanns på plats för att visa upp sitt hantverk.
  Jubiléet firades genom att bjuda in allmänheten och visa upp bruket. Dessutom kunde besökarna åka häst och vagn runt området. Det var ponnyridning för barnen och en hovsl… Foto: Helena Eriksson

Artikeltaggar

BellaBengtsforsDals LångedEkonomiFredrik AnderssonFörsäljningKommunstyrelsenMarknadsföringMustadfors

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.