Hoppa till huvudinnehållet

Kritik mot neddragning av snöröjning – inget formellt beslut taget

Publicerad:
Centerpartiet och gruppledare Ann Blomberg riktar kritik mot hur beslut har tagits utanför någon formell instans.
Centerpartiet och gruppledare Ann Blomberg riktar kritik mot hur beslut har tagits utanför någon formell instans. Foto: Helena Lindgren

Beslutet att dra in på snöröjningen har mötts av kritik, inte bara från allmänheten, utan också från oppositionen. Centerpartiet menar att beslutet togs på minoritetsstyrets eget bevåg, utanför någon formell instans.

– Det är en ganska stor sak att bestämma utan en riktig diskussion, säger Ann Blomberg, gruppledare för Centerpartiet i Färgelanda.

På kommunstyrelsens sammanträde den 26 april presenterade minoritetsstyret med S, M och L ett förslag till budget för åren 2024-2026 där det fanns förslag om att överlåta ansvaret för snöröjning till fastighetsägare och vägföreningar. Förslaget återremitterades, och någon budget togs aldrig i juni. Därmed fanns det inget beslut om att dra in på snöröjningen.

Kommunen avsäger sig snöröjningsansvar – sparar miljoner

Därför blev Centerpartiet förvånade när det gick ut information under sommaren, både på kommunens hemsida och i utskickad information, där det stod att politiker fattat beslutet.

– Styret frågade i en parlamentarisk grupp om de kunde gå vidare med förslaget. Ingen av oss protesterade då vi förväntade oss att det här liksom alla kostnader av väsentlig betydelse för våra invånare skulle hanteras inom ramen för budgetarbetet. Den gruppen var inget forum med mandat att fatta sådana beslut, säger Ann Blomberg.

Även om partiet ännu inte tagit ställning i sakfrågan måste beslut av det här slaget tas av en formell instans, menar Ann Blomberg.

– Det är en ganska stor sak att ta ett sånt beslut som påverkar så många utan att man haft en riktig politisk debatt. Nu finns det inte skrivet i något protokoll, så det går inte heller att överklaga. För mig låter det väldigt konstigt.

Kommunstyrelsens ordförande Ulla Börjesson (S) menar att åtgärden är en del av budgetarbetet som fortfarande inte är klart och det var brådskande att få ut information till medborgarna.

– Vi hade en parlamentarisk grupp som består av samtliga partier, där vi har diskuterat. Då var snöröjningen uppe som sparbeting och ingen protesterade. Jag blir lite förvånad att man protesterar nu, säger hon och fortsätter:

– Centern borde inse att för att inte tappa fart är man tvungen att gå ut och informera även om detta inte är ett definitivt beslut. Om det blir en annan budget i fullmäktige, ja då får vi backa detta, säger hon.

Måste inte alla liknande beslut tas på riktigt sätt?

– De gör ju det sen, när man väl fattar beslut. Detta är en budgetfråga, sen att informera för att få igång processen, det är något helt annat. Vi ska spara 42 miljoner, det snyter man inte ur näsan.

Det ska också ha stått på hemsidan och i utskick att politikerna har tagit det här beslutet, när det inte stämde?

– Där hade det blivit något missförstånd, det här skrevs när jag inte var här. Jag hade inte sett det, men det är ändrat nu, säger Ulla Börjesson.

Varför landsbygden nu och tätorten först om ett år?

– Den frågan kan jag ibland också ställa mig. Man träffade vägföreningarna i tätorten som var lite bekymrade över hur de skulle hinna med att få entreprenörer som röjer snö för dem. De ville ha mer tid på sig, säger Ulla Börjesson.

Oppositionsrådet Jörgen Andersson (SD) håller med Centerpartiet om att saken inte hanterats riktigt.

– Jag kan hålla med om att det inte har gått rätt till. Det har varit en lite tokig process, för man har sagt upp det innan ett politiskt beslut har tagits, säger han.

– Men vi jobbar för att vi ska ha pengar i vår budget till fortsatt snöröjning.

Artikeltaggar

Ann BlombergBeslutBudgetarCenterpartietFärgelandaJörgen AnderssonKommunstyrelsenSamhälleSnöröjningSocialdemokraternaSverigedemokraternaUlla Börjesson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.