Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen avsäger sig snöröjningsansvar – sparar miljoner

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Färgelanda kommun har haft ansvaret för snöröjning på enskilda vägar i många år, men inte längre. Nu avsäger man sig ansvaret för att spara miljoner.
Färgelanda kommun har haft ansvaret för snöröjning på enskilda vägar i många år, men inte längre. Nu avsäger man sig ansvaret för att spara miljoner. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Färgelanda kommun avsäger sig ansvaret för snöröjning på enskilda vägar, vilket gör att man sparar 2,3 miljoner per år. Från och med årsskiftet 2024 återgår ansvaret till fastighetsägarna, samfälligheterna och vägföreningarna på landsbygden, från 2025 även i tätorterna.

– Det är ingen rolig ekonomisk situation vi har, då kommer sådana här beslut, säger kommunstyrelsens ordförande Ulla Börjesson (S).

Sedan 1990-talet har Färgelanda kommun tagit på sig ansvaret för snöröjningen på enskilda vägar, trots att kommuner inte behöver enligt lag. Men från och med årsskiftet avsäger man sig ansvaret på landsbygden, som då går tillbaka till fastighetsägare, samfälligheter och vägföreningar. I tätorterna sköter man snöröjningen ytterligare ett år, fram till årsskiftet 2025.

Kritik mot neddragning av snöröjning – inget formellt beslut taget

– Det är ingen rolig ekonomisk situation vi har, då kommer sådana här beslut, säger kommunstyrelsens ordförande Ulla Börjesson (S).

Att kommunen sköter snöröjningen är en gammal överenskommelse mellan M och S, från en starkare ekonomisk tid. Färgelanda kommun har i dagsläget 42 miljoner i underskott, och behöver ta till drastiska åtgärder för att få en budget i balans.

Genom att avsäga sig snöröjningen sparar man sammanlagt 2,3 miljoner på. 1,8 miljoner på landsbygden och ytterligare en halv miljon i tätorterna. Men för enskilda fastighetsägare och vägföreningar innebär detta en ökad kostnad.

– Det blir en höjning, men jag skulle vilja hävda att de tar ut det på avgiften. Man kan också söka driftbidrag från Trafikverket, säger Ulla Börjesson.

Gamla som behöver hjälp att ta sig ur sina hus på vintern, finns det någon förståelse för dem?

– Vi får inte särbehandla utan följer likabehandlingsprincipen. Kommunen har ingen skyldighet att snöröja, utan det ligger på den enskilda fastighetsägaren, säger hon.

Artikeltaggar

FärgelandaKommunstyrelsenLandsbygdSamhälleSnöröjningSocialdemokraternaTrafikverketUlla Börjesson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.