Hoppa till huvudinnehållet

Åsa och Helena räds inte nio mil löpning

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Åsa Lundqvist, Dals Långed, tv och Helena Wessman, Billingsfors, redo att ta sig an Ultravasan, 9,2 mil.
Åsa Lundqvist, Dals Långed, tv och Helena Wessman, Billingsfors, redo att ta sig an Ultravasan, 9,2 mil. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Vasaloppets sommarvecka fortsätter och nu är det löpning som gäller. När starten går för Ultravasan i Sälen på lördag finns Åsa Lundqvist, Dals Långed och Helena Wessman, Billingsfors med bland alla som ska ta sig de nio milen till Mora.

– Vi gillar utmaningar, säger båda.

Det går inte en dag utan att Åsa Lundqvist och Helena Wessman tar på sig joggingskorna och ger sig ut och springer. De är med i Runstreak Sverige som handlar om att springa minst 1,6 kilometer varje dag.

– Det handlar inte om utan när man ska springa, säger Åsa Lundqvist.

Hon är nu uppe i 647 dagar då hon sprungit varje dag. Helena Wessman gjorde dag nummer 300 samma dag Dalslänningen träffade dem inför Ultravasan.

– Runstreak är väldigt populärt över hela världen, säger Helena Wessman.

– Ja, man kommer ju ut varje dag, säger Åsa Lundqvist som började springa med hjälp av konceptet 2021.

– Jag började för att jag ville gå ner i vikt. Jag var vad man kallar en ”soffpotatis” förut och det var jättejobbigt att springa i början, säger hon.

”Må bra”

Helena Wessman har sprungit längre.

– Jag började springa 2008, jag är njurtransplanterad så jag började för att hålla igång och må bra. Jag älskar att vara ute och röra på mig. Det är nog för att jag sitter så mycket på kontor i jobbet, säger hon.

Det var genom löpningen som tjejerna lärde känna varandra och sedan dess har de genomfört fler utmaningar tillsammans. Både traillopp på flera mil och Backyard Ultralopp. Det senare handlar om att springa en bana på 6,7 kilometer inom en timme och så många varv man orkar. Åsa Lundqvist har nått sex varv som mest och Helena Wessman fem.

Så här kan det se ut när starten går i gryningen för Ultravasan.
Så här kan det se ut när starten går i gryningen för Ultravasan. Foto: Vasaloppet

Wessman har också deltagit i Ultravasan 45 kilometer två gånger.

– Det var tufft men väldigt, väldigt roligt och den stämningen som var längs banan, man var nästan i extas, säger hon.

”Att komma till Mora”

Nu ska både hon och Åsa Lundqvist ge sig på dem dubbla distansen, 92 kilometer från Sälen till Mora. De är inställda på att det kommer bli jättejobbigt men båda gillar utmaningar.

– Målet är att komma till Mora, att klara alla reptider. Sista reptiden är vid Eldris och klarar man den får man springa i mål, säger Åsa Lundqvist.

– Jag kommer att njuta och ha roligt och se det som ett äventyr. Jag gillar att det inte handlar om hetsen att vara snabbast utan att du ska klara av det, säger Helena Wessman.

På torsdagen går färden upp till Dalarna där de ska bo i en stuga i Sälen. Den här veckan handlar om att ladda genom att äta och sova ordentligt. Starten går redan klockan fem på lördagsmorgonen.

Och ”runstreaken”, ja den fortsätter både före och efter Ultravasan, löpning varje dag, även om det tillfälligt blir den kortare och lugnare varianten.

Artikeltaggar

Dals LångedDalslänningenLöpningMoraMotion och hälsaSkidåkningSälenUltravasanVasaloppet

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.