Hoppa till huvudinnehållet

Sjöutsikten försvinner bakom buskar och sly

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Utsikten från Strandvägen ut över Lelång växer igen.
Utsikten från Strandvägen ut över Lelång växer igen. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Några av Dalslänningens läsare har reagerat på utsikter som försvinner på grund av de många buskar och träd som växer upp. Strandvägen i Bengtsfors är en av vägarna varifrån det numera är svårt att se sjön.

Vi kontaktade Bengtsfors destinationsutvecklare Crister Blüme för att höra vad han anser om förbuskningen.

– Jo, jag håller med. Det börjar växa upp alldeles för mycket träd och sly som skymmer utsikten på många platser. För att komma tillrätta med det har vi från kommunens sida ökat anslagen för samhällsnära röjning. Det innebär att vi får större möjlighet att hinna med och sköta vår egen mark, säger han och fortsätter:

– När det gäller privata markägare har ju inte kommunen någon möjlighet att tvinga dessa att röja. Det vi kan göra och har gjort är att skicka ut brev till och ha en dialog med större företag om värdet av att de sköter sina fastigheter.

Även utsikten över Laxsjön i Sjövik, Laxarby är borta.
Även utsikten över Laxsjön i Sjövik, Laxarby är borta. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Det är något som Dalslänningen har rapporterat om tidigare, exempelvis i Billingsfors där kommunen vädjat till bruket som äger mycket mark längs Laxsjön. Där har röjning påbörjats.

Vad gäller marken längs Strandvägen i Bengtsfors är den privatägd, likaså längs Laxsjön i Sjövik, Laxarby. Där syns numera heller inte mycket av sjön från landsvägen.

Nu är röjningen igångEfter vädjan från kommunen – nu ska markägaren röja: ”Vill vara med och bidra”

Artikeltaggar

BengtsforsBostad och byggenCrister BlümeDalslänningenFastigheterLaxsjönStrandvägen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.