Hoppa till huvudinnehållet

Planerar stor solcellspark – kan komma att förse 3 500 hushåll med el

Publicerad:
En stor solcellspark planeras i Melleruds kommun.
En stor solcellspark planeras i Melleruds kommun. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

En solcellspark som kan förse 3 500 hushåll med el planeras i Melleruds kommun.

Det är TTela som rapporterar att företaget Turn Energy planerar att bygga en solcellspark mellan Erikstad och Brålanda på ett 17 hektar stort område, vilket motsvarar 25 fotbollsplaner.

– Vi har tecknat ett arrendeavtal på 40 år, vilket är så lång tid som parken beräknas vara aktiv, säger företagets medgrundare, Gustav Alberius till TTela.

För att få plats med parken kommer 15 år ung blandskog avverkas. En del mindre jordbruksmark kommer också användas, men detta är inget som länsstyrelsen har något att invända mot.

”Länsstyrelsen bedömer, med hänsyn till markens beskaffenhet, läge och historik, samt den lokaliseringsutredning som tagits fram, att marken är lämplig för anläggande av solcellspark och att miljöbalken inte motverkas. Skyddsåtgärder har föreslagits för att minimera påverkan av naturmiljön”., skriver länsstyrelsen.

Företaget hoppas att parken ska kunna byggas under andra halvåret 2024. Parken kommer få en effekt på 16,5 megawatt och kommer producera 16 500 megawattimmar per år. Det motsvarar el till 3500 hushåll per år.

Artikeltaggar

BrålandaElFotbollHushållMellerudParkerSamhälleTeknik och vetenskap

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.