Hoppa till huvudinnehållet

Arne Torger spelade för välgörenhet och gemenskap

Publicerad:
Karin Olsson
redaktion@provinstidningen.se
Pianostyckena hade valts ut på temat ”Mellan vår och sensommar”, framfördes i tre avdelningar och innehöll kompositioner av namn som Grieg, Tjajkovskij, Stenhammar och Liszt.
Pianostyckena hade valts ut på temat ”Mellan vår och sensommar”, framfördes i tre avdelningar och innehöll kompositioner av namn som Grieg, Tjajkovskij, Stenhammar och Liszt. Foto: Karin Olsson

I fredags gav pianisten Arne Torger en konsert i Fengersfors fritidslokaler där intäkterna oavkortat gick till stöd för Ukraina.

Arne Torger är uppväxt i Dals Långed och har haft ett långt och framgångsrikt yrkesliv inom den klassiska musiken, men det var premiär för honom att spela i Fengersfors.

– Jag hade väl aldrig trott att man skulle få debutera i Fengersfors vid 77 års ålder, säger Arne Torger.

Intäkter till Ukraina

Det var Marie Brunnegård från arrangörsföreningen Fröskogs Kulturförening som hade tagit initiativet till fredagens pianokonsert. Arne Torger valde själv att spela gratis på villkoret att intäkterna skulle gå till välgörande ändamål och föreslog att pengarna skulle gå till Ukraina.

– Det är hemska tider nu. När Marie frågade mig om konsert tyckte jag att det vore ett lämpligt tillfälle att göra den för välgörenhet och för Ukraina. Det har varit många välgörenhetskonserter genom mitt liv, säger Arne Torger.

Bor i Tyskland

Pianisten Arne Torger är uppväxt i Dals Långed. Han bor sedan många år i Tyskland och har haft ett långt och framgångsrikt yrkesliv inom den klassiska musiken i både Tyskland och Sverige. Dels som konsertpianist och dels som lärare och professor på olika musikhögskolor i båda länderna. Han har också gett ut en rad skivor.

Det var första gången 77-årige Arne Torger spelade i Fengersfors, trots att han är uppvuxen i Dals Långed och spelat många gånger i Bengtsfors. Att intäkterna skulle gå till Ukraina var hans eget förslag och något eget gage tog han inte ut.
Det var första gången 77-årige Arne Torger spelade i Fengersfors, trots att han är uppvuxen i Dals Långed och spelat många gånger i Bengtsfors. Att intäkterna skulle gå till Ukraina var hans eget förslag och något eget gage tog han inte ut. Foto: Karin Olsson

Till hembygden i Dalsland har han återvänt många gånger, bland annat för att vid 52 tillfällen ge nyårskonserter i Bengtsfors. Men det var premiär för pianokonsert i Fengersfors.

Klassiska kompositörer

Programmet för kvällen hade titeln ”Mellan vår och sensommar” och Torger hade på temat valt ut ett antal pianostycken av en rad kända klassiska kompositörer. Publiken som uppgick till cirka 45-50 personer fick i den första av tre avdelningar bland annat lyssna till Christian Sindings välkända ”Frühlingsrauschen”, Edvard Griegs ”Till våren” och Fanny Mendelssohn-Hensels tolkningar av vårens skiftande karaktär under månaderna april och maj.

De flyktiga sommarmånaderna gestaltades via Tjajkovskijs ”Vita nätter” och ”Barkarole” och Wilhelm Stenhammars ”Sensommarnätter”.

”Man känner vemodet”

– Det handlar om den ljuva tiden på sommaren och hur kort den är. Man känner vemodet i Stenhammars svårspelade stycke. Det där vemodet av att någonting tar slut, säger Arne Torger.

Den tredje och sista gruppen bestod av fyra vårsånger av olika klassiska tonsättare, som Franz Liszt har överfört till piano. Enligt Torger visar de på Liszts stora uppskattning för tonsättare som Felix Mendelsohn, Fréderic Chopin, Franz Schubert och Robert Schumann.

Extranummer inlagt

Ett extranummer i form av en Straussvals överförd till piano vid förra sekelskiftet var redan inlagd i programmet. Arne Torgers lilla uppmaning att utnyttja tillfället av att befinna sig i en danslokal lämnades ohörd av publiken, men den som blundade kunde lätt drömma sig bort från Fengersfors gamla Folkets Hus till en balsal i Wien.

– Att du kunde få en medioker flygel att låta så fantastiskt, sa arrangören Marie Brunnegård när hon tackade för konserten och överlämnade en blombukett till kvällens artist.

Fengersforsflygeln har kanske sett sina bästa dagar och kan förstås inte jämföras med de instrument som pianisten Arne Torger vanligtvis spelat på under sin långa musikkarriär. Men i detta sammanhang framhävde han istället mötet med människor och den gemensamma upplevelsen som det viktigaste.

Några av de som väntade på att få hälsa på Arne Torger efter konserten var Gunnel Axelsson, Erik och Ingela Skogh, samt Anna Henning. Erik Skogh och Arne Torger var skolkamrater under uppväxten i Dals Långed.
Några av de som väntade på att få hälsa på Arne Torger efter konserten var Gunnel Axelsson, Erik och Ingela Skogh, samt Anna Henning. Erik Skogh och Arne Torger var skolkamrater under uppväxten i Dals Långed. Foto: Karin Olsson

– Man har nästan glömt bort känslan av intima kammarkonserter – åtminstone på landsbygden. Det här var ett direkt möte med människor på ett väldigt trivsamt sätt, säger Arne Torger.

Torger vill gärna lyfta fram det fina i att skapa gemenskap genom en gemensam upplevelse och att det inte måste vara de stora eventen. Han tycker att det är viktigt att vi inte glömmer bort att göra saker tillsammans och att vi inte bara ser musiken som en vara att konsumera.

– Musik är ett sätt att kommunicera och den levande musiken är något annat än det vi konsumerar som bakgrund. Mitt mål är att få rummet att bli levande och att publiken ska förstå musiken utan att förstå, säger Arne Torger.

Arne Torger har haft ett långt yrkesliv med musik både i Tyskland och Sverige. Han ser på musiken som ett sätt att kommunicera och som ett sätt att skapa gemenskap via en gemensam upplevelse.
Arne Torger har haft ett långt yrkesliv med musik både i Tyskland och Sverige. Han ser på musiken som ett sätt att kommunicera och som ett sätt att skapa gemenskap via en gemensam upplevelse. Foto: Karin Olsson
Det var cirka 45-50 personer som kom till Fengersfors Fritidslokaler på fredagskvällen för att lyssna på Arne Torgers pianokonsert och samtidigt bidra till en god sak.
Det var cirka 45-50 personer som kom till Fengersfors Fritidslokaler på fredagskvällen för att lyssna på Arne Torgers pianokonsert och samtidigt bidra till en god sak. Foto: Karin Olsson
Marie Brunnegård och Anne-Li Härke stod i kassan som arrangörer för Fröskogs Kulturförening. Marie Brunnegård var även den som tagit initiativet till konserten.
Marie Brunnegård och Anne-Li Härke stod i kassan som arrangörer för Fröskogs Kulturförening. Marie Brunnegård var även den som tagit initiativet till konserten. Foto: Karin Olsson

Artikeltaggar

Arne TorgerDals LångedFengersforsFengersfors FritidslokalerKonserterMusikTonsättareUkraina

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.