Hoppa till huvudinnehållet

Ett samtal där någon svarar

Publicerad:
Cannabisreportage Droger Cannabis Brott Missbruk Siluett Utstött Mobbning Depression Mobbad Utbränd Talar ut Kriminell
Psykisk ohälsa
Cannabisreportage Droger Cannabis Brott Missbruk Siluett Utstött Mobbning Depression Mobbad Utbränd Talar ut Kriminell Psykisk ohälsa Foto: Thomas Kühnel

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Av 100 personer så lider 50 personer mellan åldrarna 16–29 år av besvär med ängslan, oro eller ångest. Det är en mycket hög siffra men det får aldrig stanna vid just en siffra. Bakom varje siffra står en människa, som kanske känner ångest inför sommaren, en ängslan över att inte få bli inbjuden till sommarens fester eller en oro om framtiden.

Samhället får inte blunda för psykisk ohälsa. Ett liv som slocknar på grund av självmord, är ett liv för mycket. Tidöpartierna har därför tillsammans beslutat att ta krafttag för att stärka det suicidpreventiva arbetet. En nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention tas nu fram. En nationell samordnare ska också tillsättas för det suicidpreventiva arbetet.

Johan Hultberg (M).
Johan Hultberg (M). Foto: Andreas Sjölin/TT

Många gånger känns livet lite lättare när det finns någon att prata med. Detta medför att behovet av stödlinjer i samhället för att möta olika behov är stort. I höstbudgeten satsade den moderatledda regeringen 20 miljoner i förstärkt stöd till Bris nationella stödlinje. I våras beslutade regeringen dessutom att ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att fördela tio miljoner kronor till ideella organisationer som jobbar med hjälplinjer via telefon och chatt.

I budgeten för 2023 har regeringen avsatt 60 miljoner kronor till civilsamhällesorganisationer, som arbetar med att främja psykisk hälsa och ge stöd till människor som lider av psykisk ohälsa. För att förstärka detta arbete ges nu ytterligare tio miljoner kronor.

Varje människa ska få må bra. Möjligheten att kunna ringa ett samtal, där en person som lyssnar svarar kan vara ett avgörande steg på resan till att må lite bättre. De stegen är för Moderaterna självklara att ta.

Johan Hultberg, riksdagsledamot från Fyrbodal och Moderaternas gruppledare i Socialutskottet

Artikeltaggar

BrisFolkhälsomyndighetenJohan HultbergModeraternaPsykisk ohälsaVård och omsorg