Hoppa till huvudinnehållet

Skärpta A-traktorregler börjar gälla: ”Borde få gå fortare”

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Oscar Magnusson tycker det är bra med hårdare regler för A-traktorer men att de borde ha samma hastighetsgräns som en mopedbil.
Oscar Magnusson tycker det är bra med hårdare regler för A-traktorer men att de borde ha samma hastighetsgräns som en mopedbil. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Om knappt tre veckor, 31 augusti, träder de nya skärpta reglerna för A-traktorer i kraft. Oscar Magnusson, 17 år och A-traktorförare, tycker det är bra med hårdare regler men har andra åsikter om hastigheten.

Regeringen beslutade under försommaren i år att införa skärpta regler för A-traktorer med bakgrund av de många olyckor som inträffat med traktorerna inblandade.

De nya reglerna, som börjar gälla 31 augusti, innebär krav på bilbälte i fordonet och det får bara sitta en person på varje säte. Dessutom förtydligas det vilken hastighet fordonen får ha. De nya reglerna säger att det är förbjudet att köra fortare än 30 kilometer i timmen. Tidigare har det stått i lagen att traktorerna ska vara konstruerade på ett sådant sätt att de inte kan köra mer än 30 kilometer i timmen.

”Färre skulle manipulera”

Oscar Magnusson från Bengtsfors har haft sin A-traktor i två år och tycker de nya reglerna är både bra och dåliga.

– Jag tycker det är bra att det blir hårdare regler med bälteskrav, men jag tycker de borde få gå fortare. En mopedbil får gå i 45 kilometer i timmen och det borde A-traktorer också. De har ju mindre skydd, en A-traktor är säkrare, säger han och tror att en hastighetsgräns på 45 kilometer i timmen skulle göra det mindre intressant att trimma.

– Jag tror att färre skulle manipulera dem då, säger han och menar att det skulle resultera i färre olyckor.

Oscar Magnusson själv kommer inte att beröras så mycket av de nya reglerna eftersom han snart blir 18 och kan ta ”riktigt” körkort.

– Jag ska börja övningsköra i oktober, det har varit bra övning att köra A-traktor, säger han.

Artikeltaggar

A-traktorBengtsforsBilburen ungdomMotor

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.