Hoppa till huvudinnehållet

Kommuner stöttar Åmåls fängelseplaner – samarbetet fördjupas

Publicerad:
Reporter Roger Pettersson
Roger Pettersson
roger.pettersson@provinstidningen.se
Dalslandskommunerna står enade bakom en etablering av kriminalvårdsanstalt i Åmål. Från vänster: Bengtsfors kommunalråd Stig Bertilsson (M), Maria Bertilsson Sandin (S), oppositionsråd i Åmål, Åmåls kommuns samhällsbyggnadschef Björn Wennerström, Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (M), Henrik Harlitz (M) oppositionsråd i Vänersborg, Andreas Nilsson (M), kommunalråd i Dals-Eds kommun, Per Eriksson (S) i Bengtsfors kommun, Benny Augustsson (S) kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg samt Sven Swedberg, från länsstyrelsen i Västra Götaland. Alla som var med på mötet hade inte möjlighet att stanna till presskonferensen,
Dalslandskommunerna står enade bakom en etablering av kriminalvårdsanstalt i Åmål. Från vänster: Bengtsfors kommunalråd Stig Bertilsson (M), Maria Bertilsson Sandin (S), oppositionsråd i Åmål, Åmåls kommuns samhällsbyggnadschef Björn Wennerström, Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (M), Henrik Harlitz (M) oppositionsråd i Vänersborg, Andreas Nilsson (M), kommunalråd i Dals-Eds kommun, Per Eriksson (S) i Bengtsfors kommun, Benny Augustsson (S) kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg samt Sven Swedberg, från länsstyrelsen i Västra Götaland. Alla som var med på mötet hade inte möjlighet att stanna till presskonferensen, Foto: Roger Pettersson

Kommunrepresentanter från Åmål, Säffle, Vänersborg och övriga Dalslandskommuner träffades under fredagen för att diskutera arbetet med att försöka etablera en större kriminalvårdsanstalt i Åmål.

Stödet för Åmåls kommuns planer är enhälligt.

Åmåls kommuns kommunalråd Michael Karlsson (M) kallade till presskonferens i Päronsalen i stadshuset på fredagen efter att kommunrepresentanter från Åmål, Säffle, Vänersborg och övriga Dalslandskommuner träffats i Åmål under fredagsförmiddagen. Representanterna från Färgelanda kommun hade fått förhinder.

– Hela kommunen jobbar hårt för en etablering, men lika viktigt är samarbetet med övriga kommuner i vårt närområde som nu har fördjupats, säger Michael Karlsson (M).

På mötet diskuterades allt från infrastruktur och förbättrad kollektivtrafik till bostäder och personal- och kompetensförsörjning.

– På dagens möte har vi pratat om ett utökat dalsländskt samarbete. Det har vi nyligen sett exempel på när det gäller E45. Vi har även diskuterat vad som kan vara intressant för Kriminalvården, säger Michael Karlsson (M).

400 interner

Vad gäller personalrekrytering och bostäder vid en etablering så klarar Åmåls kommun inte att lösa allt på egen hand, slår Karlsson fast. Planen är att etablera en kriminalvårdsanstalt för 400 interner i Åmål. På varje intern går det ungefär 1,6 anställda, vilket betyder att det handlar om omkring 640 arbetstillfällen.

Bengtsfors kommunalråd Stig Bertilsson (M), Åmåls kommuns samhällsbyggnadschef Björn Wennerström och Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (M). De är eniga om att etablering av en kriminalvårdsanstalt ger ringar på vattnet och gynnar även närliggande kommuner, men även regionen i stort.
Bengtsfors kommunalråd Stig Bertilsson (M), Åmåls kommuns samhällsbyggnadschef Björn Wennerström och Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (M). De är eniga om att etablering av en kriminalvårdsanstalt ger ringar på vattnet och gynnar även närliggande kommuner, men även regionen i stort. Foto: Roger Pettersson

Kriminalvården ställer höga krav på den kommun och på den plats myndigheten etablerar sig på. Kraven gäller bland annat den mark som anläggningen byggs på, kommunikationsmöjligheter till anstalten kompetensförsörjning och utbildningsmöjligheter, bostadstillgång samt service i form av exempelvis vårdcentraler, tandläkare och bibliotek.

Kommunalrådet Michael Karlsson (M) och samhällsbyggnadschef Björn Wennerström konstaterar att marken för en snabb planprocess är säkrad. Kriminalvården har krav om 40 hektar mark. Åmåls kommun köpte 34 hektar för halvtannat år sedan. De båda säger sedan att resterande del av marken är säkrad och att det bara återstår att förhandla om priset.

Skapar arbetstillfällen

För att skapa bästa möjliga förutsättningar för etablering av en kriminalvårdsanstalt har Åmål ett nära samarbete med de närliggande kommunerna Säffle, Årjäng, Mellerud och Bengtsfors, Region Värmland, Västra Götalandsregionen, Fyrbodals kommunalförbund, samt med länsstyrelsen i Värmland och i Västra Götaland, som alla ställer sig positiva till en etablering i Åmål. Exempelvis deltog Sven Swedberg från länsstyrelsen i Västra Götaland på fredagens möte i Päronsalen bland alla kommunrepresentanter.

Samtliga företrädare för de olika kommunerna som samlats i Åmål var inne på samma linje – att en etablering i Åmål som skapar många arbetstillfällen också spiller över och ger en positiv effekt även i andra kommuner i närområdet.

– Det här skapar sysselsättning av en omfattning som berör ett jättestort område, inte bara Åmål, säger Bengtsfors kommunalråd Stig Bertilsson (M).

Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (M) menar att samarbetet mellan kommunerna i närområdet är mycket viktig för att möjliggöra en fängelseetablering i Åmål.
Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (M) menar att samarbetet mellan kommunerna i närområdet är mycket viktig för att möjliggöra en fängelseetablering i Åmål. Foto: Roger Pettersson
Fler ska dömas för mindre grova brott – snabbare: ”En positiv signal”Åmål säkrar mark för fängelset – men det kan också bli industri eller bostäder

Artikeltaggar

Björn WennerströmBostad och byggenBostäderKollektivtrafikKommunstyrelsenKriminalvårdenMichael KarlssonSocialdemokraternaStig BertilssonVårdcentralerVänersborgVästra GötalandsregionenÅmålÅmåls kommun

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.