Hoppa till huvudinnehållet

Därför uteblev sommarvärmen – SMHI har svaret

Publicerad:
Reporter Elinor Thuresson
Elinor Thuresson
elinor.thuresson@provinstidningen.se
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Det har minst sagt regnat mer än vad solen har lyst under sommaren.
Det har minst sagt regnat mer än vad solen har lyst under sommaren. Foto: Roland Svensson

Många av väderprognoserna inför sommaren pekade på en värme likt sommaren 2018. Så har det inte blivit och att prognoserna inte stämde är inte så konstigt menar Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

– Det är svårt att kunna ge en prognos så långt fram, säger han.

Inför årets sommar tydde många av prognoserna att det skulle bli en rekordvarm sommar. De olika meteorologiska instituten har olika principer om hur långt fram man ger prognoser, där SMHI är mer restriktiva än andra.

– Det är ofta väldigt svårt att kunna ge någon form av säker prognos längre fram i tiden. SMHI går som mest ut med väderprognoser om tio dygn längre fram i tiden, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Men hur kommer det sig att det kan komma en prognos som säger att sommaren ska bli rekordvarm och så blir det nästan tvärtom?

– Det är som sagt väldigt svårt att försöka ge en prognos för så långt fram i tiden. Det man gör då är att man kollar på tendenser i stora värdesystem och det är betydligt svårare att pricka rätt än när man ser till ett mindre.

Han fortsätter:

– Samtidigt om man ser till dessa prognoser så uttrycker man sig ofta i ganska så relativa och öppna termer med utrymme för tolkning hos läsaren. Man väljer att trycka en del på osäkerheten. Det kan vara svårt att få rätt under sommaren av flera anledningar, det mesta på förhand kanske tyder på en torr månad men sen kommer en regnskur som för med sig en månads nederbörd.

Lågtrycket trycks norrut

Både lokalt och i större delen av Sverige så har den senaste tidens väder varit väldigt annorlunda mot övriga Europa. Det har slagits värmerekord omkring Medelhavet samtidigt som Sverige haft regn och kyligare temperaturer.

– Varför det har varit som det har varit på de olika platserna hör ihop med varandra. Högtrycket över södra Europa och Medelhavet har blockerat det lågtryck som har kommit in. Det har i sin tur gjort att lågtrycket inte har haft någon annanstans att ta vägen än till norra Europa och Skandinavien.

Kartor över nederbörden i procent av den normala under juli 2023.
Kartor över nederbörden i procent av den normala under juli 2023. Foto: SMHI

Artikeltaggar

Erik Höjgård-OlsenEuropaMedelhavetNederbördRegnSMHIVindVäder

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.