Hoppa till huvudinnehållet

Familjecentralen flyttar: ”Tror de kommer fixa det jättebra”

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Förskolelärarna Madelene Wilhemsson, till vänster och Viktoria Gradin jobbar nu med att iordningställa alla möbler och prylar som ska inrymmas i lokalerna.
Förskolelärarna Madelene Wilhemsson, till vänster och Viktoria Gradin jobbar nu med att iordningställa alla möbler och prylar som ska inrymmas i lokalerna. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Familjecentralen Nyckelspiken håller som bäst på att byta lokaler. Från att ha haft verksamheten på Storgatan i Bengtsfors flyttar de nu in på Strömkullegymnasiet.

– Vi kommer att göra det bästa av de förutsättningar som finns, det kommer bli jättebra, säger Viktoria Gradin, pedagogisk ansvarig på Nyckelspiken.

Anledningen till flytten är att kommunen av besparingsskäl vill nyttja sina egna lokaler. Eftersom det nu är sista året Strömkullegymnasiet är igång med bara få elever kvar, finns flera tomma lokaler i skolbyggnaden.

Nyckelspiken kommer att disponera tidigare lektionssalar samt ett konferensrum på övervåningen. Men det är första gången de blir utan kök. Istället ska de samarbeta med Café Strömmen på våningen under. Det drivs idag av kommunens LSS-verksamhet.

– I de andra lokalerna hade vi kök så vi kunde laga mat och göra fika men nu kommer vi att ha ett samarbete med Café Strömmen, berättar förskolelärarna Viktoria Gradin, även pedagogiskt ansvarig och Madelene Wilhelmsson som också är samordnare.

– Vi kommer att göra det bästa av de förutsättningar som finns. Det kommer bli jättebra, säger Viktoria Gradin.

Babyfika

Innan Nyckelspiken kan öppna igen i början av september erbjuder de babyfika på Café Strömmen under onsdagar. Johanna Rådén med Bim, fyra månader och Tintin, fyra år tog tillfället i akt den här veckan. Med gångavstånd till Nyckelspiken brukar de vara flitiga besökare.

– Jag jobbar natt så jag är ledig långa perioder. Det är ett bra ställe att träffa folk på och att leka med kompisar för barnen. Ett bra alternativ till förskola. Sedan är det bra att BVC (barnavårdscentralen) finns på plats när man har små barn. Det är skönt att slippa gå till fler ställen när de ska vägas och mätas, här kan man göra allt på samma ställe, säger hon.

Johanna Rådén med Bim fyra månader och Tintin fyra år brukar besöka Nyckelspiken och kom nu till det tillfälliga babyfikat.
Johanna Rådén med Bim fyra månader och Tintin fyra år brukar besöka Nyckelspiken och kom nu till det tillfälliga babyfikat. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Johanna Rådén tror det kommer att bli bra i de nya lokalerna.

– Jag tror Madde och Viktoria kommer fixa det jättebra. Det är bra att verksamheten blir kvar i Bengtsfors. Vi är mycket på biblioteket också och nu blir det nära dit, säger hon.

”Under ett tak”

Familjecentralen består av fyra ben. Förutom den öppna förskolan är BVC, IFO (individ- och familjeomsorgen) och BMM (barnmorskemottagningen) med på den öppna verksamheten varje vecka.

– Meningen är att du ska få allt stöd du behöver under ett tak. Om vi inte har det som en person är i behov av kan vi slussa vidare, säger Madelene Wilhelmsson.

Familjecentralen Nyckelspiken hade premiär 2005 och höll då till i församlingshemmet i Bengtsfors. 2018 flyttade verksamheten in i lokaler på Storgatan, i Floragården och nu flyttar de till Tingshustorget och Strömkullegymnasiets lokaler med biblioteket vägg i vägg.

Artikeltaggar

BarnBengtsforsFörskolorIFOMadelene WilhelmssonMänskligtMöblerNyckelspikenPremiärerSkola och utbildningStorgatanStrömkullegymnasietTintinViktoria Gradin

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.