Hoppa till huvudinnehållet

Stor orienteringshelg i Ed – tiofaldig VM-guldmedaljör startar

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Norrmannen Olav Lundanes har tio VM-guld i orientering – åtta individuellt och två i stafett. I helgen kommer han till Ed för att springa Götalandsmästerskapen.
Norrmannen Olav Lundanes har tio VM-guld i orientering – åtta individuellt och två i stafett. I helgen kommer han till Ed för att springa Götalandsmästerskapen. Foto: Geir Olsen

Det väntas folkfest och högklassig orientering när Götalandsmästerskapen avgörs i Dals-Ed i helgen. Tusentals människor förväntas inta kommunen för att delta eller bara se på. Det blir också finbesök av norska tiofaldiga VM-guldmedaljören Olav Lundanes som ska springa i publiktävlingarna.

– En vass orienterare och en mycket trevlig karl dessutom, säger banläggare Carl-Göran Struts.

På fredag går startskottet för tävlingen, som sammanlagt har omkring 1 600 starter, både i ungdomstävlingen Götalandsmästerskapen och publiktävlingarna, där alla oavsett ålder får vara med. Det är runt 370 ungdomar mellan 13 och 20 år som gör upp i ungdomsklasserna.

Under fredagen väntar sprint, på lördagen långdistans och på söndagen medeldistans.

– Vi har mellan 5 och 600 startande varje kväll. Det är väldigt stort för vårt distrikt, och tävlingen har hög status i Sverige, säger banläggare Carl-Göran Struts i arrangörsklubben Eds SK.

Carl-Göran Struts, banläggare under Götalandsmästerskapen.
Carl-Göran Struts, banläggare under Götalandsmästerskapen. Foto: Conny Hultgren

Tävlandes för föreningen är Inez Ljungkvist i D14, Nellie Ljungkvist i D16, Hampus Gustafsson i H14 och William Lännhult i H15.

I publiktävlingarna kommer en före detta superstjärna att stå på startlinjen, och är en av helgens sevärdheter. Norrmannen Olav Lundanes vann tio VM-guld i orientering, det senaste så sent som 2019, innan han avslutade sin elitsatsning för ett par år sedan.

– En vass orienterare och en mycket trevlig karl dessutom, säger Carl-Göran Struts.

Eds SK förbereder för Götalandsmästerskap – bara tre veckor kvar

Flera dalslänningar i publiktävling

Det är också flera dalslänningar i publiktävlingarna. Eds SK har 20 stycken i dessa, bland annat talangfulle Joel Gustafsson som är för ung för GM. OK Skärmen har dessutom sex deltagare i publiktävlingarna medan Stigsökarna kommer med tre stycken.

Förberedelserna inför jättetävlingen har gått smidigt, menar banläggaren. Trots att kommunen är liten är Eds SK en aktiv förening med bortåt 50 orienterare som satsat extra på att utbilda ledare.

– Det är mycket med bilar, bussar och transporter, men vi har duktigt folk som löser sånt. Det har gått väldigt smidigt, men man har väl lagt 40-50 timmar på de 99 skogsbanorna, säger Carl-Göran Struts.

Sprinten går i urban miljö från Smevallen i Ed, medan lång- och medeldistansen går från Arena Elvljungen väster om motionsgården Tavlan.

Artikeltaggar

Dals-Eds kommunEds SKHampus GustafssonOlav LundanesOrienteringSprintStafettStigsökarna

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.