Hoppa till huvudinnehållet

Doktorbjörn har fått nytt viktigt uppdrag – målet att utrota livmoderhalscancer

Publicerad:
Helena Eriksson
helena.eriksson@dalslanningen.se
Doktorbjörn har fått i uppdrag av Västra Götalandsregionen att vaccinera bland annat riskgrupper i hela Dalsland, Vänersborg och Trollhättan.
Doktorbjörn har fått i uppdrag av Västra Götalandsregionen att vaccinera bland annat riskgrupper i hela Dalsland, Vänersborg och Trollhättan. Foto: Michael Aqvilon

Doktorbjörn AB, som prisades för sin insats under coronapandemin, har nu fått ett nytt vaccinationsuppdrag. Med målet att bland annat utrota livmoderhalscancer har företaget fått i uppdrag av regionen att vaccinera mot HPV i Dalslandskommunerna samt Trollhättan och Vänersborg. Tanken är att de ska kunna avlasta vårdcentralerna.

Doktorbjörn AB och grundarna Björn och Josefin Belfrage, fick Folkhälsopriset 2021 för ”ett väl genomfört uppdrag med vaccinationer i Dal Eds Kommun mot Covid 19 som bidragit till hög vaccinationsgrad”. Totalt gav de ut drygt 18 000 vaccinationsdoser.

– Det kändes väldigt meningsfullt att vara med då, säger Björn Belfrage och Josefin Belfrage håller med honom.

– Med tanke på hur det varit under ganska lång tid så kändes det bra att få bidra med det vi kunde, säger hon.

Vänta inte

Snart drar infektionssäsongen i gång på allvar och då kan det vara bra att vara förberedd.

– Just nu ligger vårt fokus på att vaccinera kvinnor mot HPV för att minska risken för livmoderhalscancer, och att vaccinera äldre och riskgrupper mot pneumokocker, som kan orsaka allvarlig lunginflammation, blodförgiftning och hjärnhinneinflammation, berättar Björn Belfrage.

Björn Belfrage jobbar till vardags som distriktsläkare i Dals-Eds kommun.
Björn Belfrage jobbar till vardags som distriktsläkare i Dals-Eds kommun. Foto: Helena Lindgren

För dem som är gravida kommer det även gå att vaccinera sig mot kikhosta.

Björn Belfrage uppmanar till att boka tid under augusti och september, för senare i höst är det även många som ska ha vaccin mot Covid 19 och influensa.

Kostnadsfritt för riskgrupper

Nu finns ett nytt nationellt vaccinationsprogram mot pneumokockinfektion för personer i olika riskgrupper. Enligt rekommendation bör de vaccinera sig var femte år. Pneumokocker är en bakterie som kan orsaka allvarlig lunginflammation. Det som är nytt för i år är att riskgrupper, samt de som är 75 år och uppåt, kan vaccinera sig kostnadsfritt.

– Det här är en stor grupp. Alla med diabetes ett och två, kroniska lungsjukdomar och hjärtsjukdomar, samt några mindre grupper, säger Björn Belfrage.

Även andra som inte tillhör denna grupp kan vaccinera sig, dock inte kostnadsfritt.

Foto: Helena Lindgren

– Många hade kanske velat ta det tidigare, men inte haft råd. Det är först nu som det möjliggör för väldigt många fler att vaccinera sig. Vår vision är att det ska vara tryggt och enkelt att vaccinera sig hos oss. Det går att boka enkelt via internet utan BankID och även via telefon, säger Josefin Belfrage.

Målet – att utrota livmoderhalscancer

Genom en forskningsstudie vid Karolinska Institutet, som är inriktad på humant papillomvirus – HVP, har alla kvinnor i Sverige som är födda mellan 1994 och 1999 erbjudits att vaccinera sig. Studien mäter hur mycket livmoderhalscancer minskar med hjälp av HPV-vaccination kombinerat med cellprovtagning.

– Nu finns ett bredare och mer effektivt vaccin som tar ytterligare fem virussorter, berättar Josefin Belfrage.

Därför rekommenderas även de som redan fått det tidigare vaccinet att omvaccinera sig.

Världshälsoorganisationen – WHO har tagit ett initiativ för att nå ut till fler med detta nya vaccin. Numera erbjuds både pojkar och flickor det nya vaccinet i skolan här i Sverige från femte klass. Om satsningen lyckas kommer dessa virusvarianter inte att kunna överleva i befolkningen.

– Forskare inom området bedömer att vi skulle kunna utrota livmoderhalscancer inom bara några år. Det kan dock ta längre tid i andra länder, säger Björn Belfrage.

Så funkar det

Säkerheten viktig

Doktorbjörn AB använder stora lokaler avskilt från andra sjukvårdslokaler, vilket minskar smittorisken. Målet är att slippa köer. Därför kommer alla få sitt vaccin strax efter ankomst. Det kommer finnas läkare på plats vid alla större vaccinationstillfällen.

Artikeltaggar

Björn BelfrageDalslandTrollhättanVaccinationVård och omsorgVänersborgVästra GötalandsregionenWHO

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.