Hoppa till huvudinnehållet

Torggummans ägg köps upp av dansk miljardkoncern

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Torggummans ägg i Färgelanda
Torggummans ägg i Färgelanda

Torggummans ägg köps upp av danska Danægkoncernen som årligen omsätter miljardbelopp. Affären gäller allt från packeriet i Färgelanda, till bilar och varumärke, men äggen kommer fortsatt vara lokalt producerade.

– För oss var det väldigt viktigt att arbetstillfällena blir kvar i Färgelanda och att de anställda får en trygg arbetsgivare, säger vd Jimmy Högberg.

Danska Danægkoncernen har som mål att bli Nordens ledande äggkoncern. Nu förvärvar man Torggummans ägg, vilket innebär att man tar över verksamheten för packeriet i Färgelanda och försäljning från Väst-Farm som äger varumärket. Danæg har sedan tidigare ett samarbete det familjeägda Väst-Farm genom sitt dotterbolag Kronägg.

Ingen köpeskilling offentliggörs. Väst-Farm omsatte cirka 64 miljoner kronor i fjol och gjorde då en vinst på ungefär 5 miljoner. Förvärvet förväntas slutföras sista juli.

– Genom detta förvärv får bolaget möjlighet att utvecklas och expandera ytterligare. För oss har det varit viktigt att säkerställa kontinuiteten i bolagets verksamhet och att bibehålla arbetstillfällena i Färgelanda. Väst-Farm kommer framåt att fokusera på äggproduktion på våra tre anläggningar, säger Jimmy Högberg, delägare och vd för Väst-Farm till livsmedelssajten Food Supply.

Förändringen berör i första hand 13 anställda i verksamheten med packeri och transport till butiker i Västra Götalandsregionen.

– För oss var det en väldigt viktig pusselbit i detta att arbetstillfällena blir kvar i Färgelanda och att de anställda får en trygg arbetsgivare, säger Jimmy Högberg till Bohusläningen.

Det var Ingela Högbergs och Carina Hanssons far Tage Hansson som startade företaget 1948 med 150 höns. Efter affären med Danæg fokuserar Västfarm endast på äggproduktion fast i betydligt större skala, nu med cirka 100 000 hönor, än i starten för 75 år sedan.

Dalslänningen har sökt Jimmy Högberg.

Artikeltaggar

ArbetsgivareButikerFärgelandaFörsäljningNäringslivTage HanssonVarumärkenVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.