Hoppa till huvudinnehållet

Filminspelning pågår i Hudson Bay: ”Har alltid gillat western”

Publicerad:
Reporter Diana Dragic
Diana Dragic
diana.dragic@saffletidningen.se
Regissör Johan Andrén under filminspelningen i Svanskog.
Regissör Johan Andrén under filminspelningen i Svanskog. Foto: Diana Dragic
 • Hela filmen, bortsett från ett par scener, spelas in i westernbyn.
  Hela filmen, bortsett från ett par scener, spelas in i westernbyn. Foto: Diana Dragic
 • Johan Andrén från Jönköping är regissör, producent och manusförfattare.
  Johan Andrén från Jönköping är regissör, producent och manusförfattare. Foto: Diana Dragic
 • En av huvudkaraktärerna och antagonisten i filmen repeterar sina repliker innan scenen ska spelas in.
  En av huvudkaraktärerna och antagonisten i filmen repeterar sina repliker innan scenen ska spelas in. Foto: Diana Dragic
 • Det är mycket som ska stämma vid en filminspelning för att scenen ska bli lyckad.
  Det är mycket som ska stämma vid en filminspelning för att scenen ska bli lyckad. Foto: Diana Dragic
 • Johan Andrén säger att det kommer ett tredje kapitel i handlingen.
  Johan Andrén säger att det kommer ett tredje kapitel i handlingen. Foto: Diana Dragic
 • Här pågår en av scenerna som spelades in under dagen.
  Här pågår en av scenerna som spelades in under dagen. Foto: Diana Dragic
 • Det är ett större inspelningsteam som är på plats. Flera av dem har studerat film tillsammans vid Molkoms folkhögskola.
  Det är ett större inspelningsteam som är på plats. Flera av dem har studerat film tillsammans vid Molkoms folkhögskola. Foto: Diana Dragic
 • Föreningen som driver Hudson Bay, samt Rock River Rangers, ställde upp med bland annat statister och rekvisita.
  Föreningen som driver Hudson Bay, samt Rock River Rangers, ställde upp med bland annat statister och rekvisita. Foto: Diana Dragic
 • Ante Juneholm, från Stockholm, spelar antagonisten i filmen.
  Ante Juneholm, från Stockholm, spelar antagonisten i filmen. Foto: Diana Dragic

Under förra veckan pågick en filminspelning i Hudson Bay i Svaneholm. Det är regissören Johan Andrén, med produktionsteam, som spelar in en film som utspelar sig på 1860-talet under amerikanska inbördeskriget.

Just nu befinner sig ett filminspelningsteam i Svanskog för att spela in filmen ”The discarded ones” – en ”kort långfilm”, som utspelar sig under det amerikanska inbördeskriget. Filmen, som ska bli cirka 30 minuter lång, handlar om en soldat som blivit tillfångatagen av fienden och försöker fly, samtidigt som han fajtas mot sina inre demoner. Det är den andra delen av en kortfilmstrilogi på samma tema.

– Man kan säga att det är en sequel prequel på min senaste film, ”The queen of hearts, säger Johan Andrén.

”Klickade direkt”

Hela filmen kommer att spelas in på Hudson Bay-området, bortsett från ett par scener som spelas in i skogen. Att just Svaneholm blev inspelningsplatsen, tackar Johan Andrén sin kompis för.

– Huvudidén var att jag ville ha fabriksliknande byggnad med en mur runt, som skulle vara ett sydstatsfängelse, men det var inte så lätt att hitta. Då rekommenderade en kompis till mig Hudson Bay.

Regissören ringde föreningen och det sa klick direkt.

– Vi fick väldigt bra kontakt och de var entusiastiska över att vi ville filma här. Sen har vi fått förstärkning från Rock River Rangers, som driver ett liknande ställe i Strömstad, säger Johan Andrén som är från Jönköping.

Tredje filmen

Johan Andrén har tidigare regisserat och producerat två filmer. Den första, ”Odjuret” är en svensk monsterfilm som vann två filmfestivaler. En i Japan och en i Luleå. Därefter ”The queen of hearts”, som alltså också är en westernfilm och som utspelar sig samtidigt som ”The discarded ones”.

– Jag har alltid gillat western och tycker att det amerikanska inbördeskriget är en intressant period i historien, så den ville jag gärna utforska och se vad jag skulle kunna åstadkomma. Jag tycker att jag har fått till en berättelse om människans bitterhet och besatthet, och att krig inte har någon vinnare, bara förlorare.

Vi är 28 personer som jobbar med den här filmen, så det är en ganska stor produktion
Johan Andrén, regissör

”The discarded ones” är Johans största produktion hittills. Många av de som medverkar har gått på Molkoms folkhögskola tillsammans, där de har studerat film.

– Vi är 28 personer som jobbar med den här filmen, så det är en ganska stor produktion, säger Johan.

Han kan också avslöja att det kommer ett tredje kapitel på handlingen.

– Men det blir nog den sista som utspelar dig under det amerikanska inbördeskriget. Efter det blir det mer klassisk westernfilm.

Hur är det att spela in en film?

– Det är mycket att hålla koll på och just här har svårigheten varit att vi filmar bredvid en väg. Varje gång en bil åker förbi måste vi pausa. I övrigt har det gått relativt bra och vi har i stort sett hållit oss till tidsplanen.

Filmen beräknas vara färdigredigerad någon gång i slutet av året eller till våren 2024. Då kommer den att publiceras på filmfestivalen, men det kommer även att hållas en liten specialpremiär i Svaneholm.

– Det är ingen officiell premiär, men vi ska ha en screening här i Hudson Bay för alla som har varit med i produktionen, säger Johan Andrén.

Artikeltaggar

Amerikanska inbördeskrigetFilmFilmerFilmfestivalerFilminspelningarHudson BayStrömstadSvaneholmSäffle

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.