Hoppa till huvudinnehållet

De berättar om ”Lisas fläck” och andra spännande namn från förr

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Från vänster Göran Bryntesson, Lars-Åke Karlsson och Clas Leander har gjort ett värdefullt och intressant arbete med att dokumentera de gamla namnen på både kartor och skrift.
Från vänster Göran Bryntesson, Lars-Åke Karlsson och Clas Leander har gjort ett värdefullt och intressant arbete med att dokumentera de gamla namnen på både kartor och skrift. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Varför i all världen heter det ”Lisas fläck” eller ”Kidrons bäck”? Det finns många gamla namn ute i bygderna som bara få vet vad det är eller var platserna ligger.

I Kråkviken-Lund har några flitiga karlar tagit fram både en karta där de placerat ut gamla namn samt en tillhörande skrift.

Det hela började för fem år sedan när älgjaktslaget i Kråkviken-Norra Lund satt vid sin brasa och pratade. Jarl Lundgren, med fastighet i området och uppväxt i Kråkviken, hade samlat på sig en massa namn från förr i tiden och hade mycket att berätta. Då sa en i laget att ”det här måste du dokumentera för när du går bort finns det ingen som vet det”.

Så småningom tog Lars-Åke Karlsson, bosatt i Lofterud, kontakt med Claes Leander som han visste hållit på med kartor och lagt in namn länge, hemma i Svarttjärn. Nu ville grannbyarna ha hjälp av hans kunskap.

I sitt arbete har Clas Leander använt älgjaktlagens kartor och fått information av Jarl Lundgren.

– Jarl var väldigt strukturerad när jag pratade med honom och han hade alltid en kommentar till alla namn, säger han.

”Inte längre kännedom”

– När vi färdigställt kartorna hade vi skrivit något om varje plats så vi gjorde en skrift också. Det är 160 uppslagsord, säger Göran Bryntesson med fastighet i Västkaserna eller Västkasene i folkmun.

– Yngre personer har inte längre kännedom om platserna och vad namnen betyder eller vilka verksamheter som fanns vid husen. Därför tyckte vi det var viktigt att berätta, säger han.

Ett kartutsnitt över Kråkviken med de gamla namnen. På ”Hôleôdden” håller idag Silverlake Camp och Kanot till.
Ett kartutsnitt över Kråkviken med de gamla namnen. På ”Hôleôdden” håller idag Silverlake Camp och Kanot till. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Exempelvis finns det något som heter Färjôdden som går ut i Svärdlång. Det är kanske inte många som vet att det var tilläggsplatsen för en lindragen cykel- och gångfärja över sjön. Där transporterade sig invånarna i Sulemon och Södra Svarttjärn när de skulle till Bengtsfors, eller Bengtsbroa som det hette på den tiden. Färjan togs ur bruk i samband med bilismens framfart på 1920-talet. På platsen låg också Södra Lunds tvättstuga fram till in på 1960-talet.

Lisas fläck

Mellan Skifors och Kråkviken finns en bäck som kallas Kidrons bäck.

– När barnen i Kråkviken och Lofterud gick till söndagsskolan i Skifors gick de över den här bäcken. Det finns en dal öster om Jerusalem som heter Kidrons dal så därför blev det Kidrons bäck, berättar Lars-Åke Karlsson.

Lisas fläck är ett annat namn på kartan som väcker nyfikenhet. På platsen var det en skogsbrand i början av 1930-talet. Några år därefter plockade en kvinna som hette Lisa mycket lingon på en fläck där. Men ett år när hon kom dit var det redan upplockat. Det sägs att hon då mycket upprört gick runt i byn och klagade: ”dä ä min fläck dä”. Därav namnet.

”Väldigt intressant”

Häromdagen överlämnade Lars-Åke Karlsson, Göran Bryntesson och Clas Leander (Jarl Lundgren kunde inte närvara) dokumentationen till Bengtsfors bibliotek.

– Det är jättevackert. Det är väldigt intressant med de gamla namnen, man har hört dem men vet inte varifrån de kommer, säger bibliotekarien Joel Thorn som råkar bo i just Kråkviken.

Göran Bryntesson, Lars-Åke Karlsson och Clas Leander överlämnar dokumentation till bibliotekarien Joel Thorn.
Göran Bryntesson, Lars-Åke Karlsson och Clas Leander överlämnar dokumentation till bibliotekarien Joel Thorn. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Nu hoppas de inblandade i sammanställningen över Kråkviken-Lofterud-Södra och Norra Lund, att fler ska nappa på idén.

– Vi vill få folk att inse att de kan göra på det här sättet, så namnen och berättelserna inte går förlorade, säger Göran Bryntesson som tycker det har varit väldigt berikande att hålla på med.

Clas Leander har förövrigt nu påbörjat ett likadant arbete med Alsbyn-Kallhem i Laxarby.

Artikeltaggar

BengtsforsBerättelserBibliotekBostad och byggenFastigheterGöran BryntessonKanotLundSvarttjärn

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.