Hoppa till huvudinnehållet

Bävrar skadar skog – skogsägarna vill bedriva skyddsjakt

Publicerad:
Reporter Jonas Solberger
Jonas Solberger
jonas.solberger@nwtmedia.se
Två skogsägare i Dalsland har ansökt om skyddsjakt på bäver.
Två skogsägare i Dalsland har ansökt om skyddsjakt på bäver.

Skogsägare i Dalsland anmäler att bävrar skadar deras skog. Därför vill skogsägarna få bedriva skyddsjakt på bävrarna – detta avslås av länsstyrelsen.

Ansökningarna gäller två olika skogsfastigheter i Dalsland. En av ansökningarna gäller en fastighet i Bengtsfors kommun där ägaren vill bedriva skyddsjakt på sex bävrar.

Skogsägaren skriver att bävrarna orsakar skador på skog som används i rekreationssyfte genom att skapa översvämningar och gnagskador på träd.

Länsstyrelsen skriver i sitt avslagsbeslut att översvämningarna redan är åtgärdade eftersom dammen har rivits och att skadorna på träden inte utgör allvarlig skada på skog.

En annan skogsägare, i Dals-Eds kommun, skriver att två bävrar har orsakat skador på 15-20 träd de senaste sex-åtta veckorna.

Här skriver länsstyrelsen att skadorna inte är av den omfattningen att avlivning av bävrarna måste ske omgående.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunDals-Eds kommunDalslandDjur och naturSamhälleSkogSkyddsjakt

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.