Hoppa till huvudinnehållet

Brunstiga rådjursgrabbar ökar risken för trafikolyckor: ”Springer efter tjejerna”

Publicerad:
Det gäller att vara uppmärksam som bilförare när bockarna är brunstiga och slåss och om honornas uppmärksamhet. Arkivbild.
Det gäller att vara uppmärksam som bilförare när bockarna är brunstiga och slåss och om honornas uppmärksamhet. Arkivbild. Foto: Pedersen, Terje/NTB/TT

Årets rådjursbrunst är i gång och då tenderar viltolyckorna att öka, eftersom bockarnas beteende – och fokus – förändras.

– Det är pojkar med hormoner och de kommer i 60 kilometer i timmen utan någon kontroll när de springer efter tjejerna, säger Kenneth Kronberg på Nationella viltolycksrådet.

Brunstperioden har startat för de svenska rådjuren. Under ungefär en månad kommer bockarna jagas och slåss om getternas uppmärksamhet och befästa sina revir. Därför gäller det att se upp, både på och vid sidan av vägen.

– Nu är det runt, runt, runt. Grabbarna har ingen koll på något, de är helt hopplösa när de bråkar och jagar varandra och det gör det helt omöjligt att hinna reagera på vägen. Det är svårt nog att göra det med högt gräs och så, men nu kommer de att fara ut i hög fart, säger Kenneth Kronberg.

Han berättar att han såg de första tecknen på rådjursbrunst för ungefär en vecka sedan.

Rådjuren står för överlägset flest viltolyckor i trafiken i Sverige.

Beteendet förändras

Att vissa djur är svårberäkneliga och kan dyka upp när man minst anar det är en gammal sanning, men under brunsten förändras beteendet och bockarna har också ett annat fokus, förklarar Kenneth Kronberg.

– Det är pojkar med hormoner och de kommer i 60 kilometer i timmen utan någon kontroll när de springer efter tjejerna. Usain Bolt har inte en chans, de är fruktansvärt snabba. Så den statistiska sannolikheten att de kommer med full fart ökar nu.

Det är i gryning och skymning vägtrafikanter ska vara extra observanta på vilt, men även denna princip ruckas när kärlekens vindar blåser för klövdjuren.

– Hormonerna slår ut allt med tid. De är revirsäkrande och skaffa tjejer som gäller. Det finns vissa arter, som dovhjorten, som glömmer att äta till och med. Där dör ju många killar efter brunsten för att de inte ätit, säger Kenneth Kronberg.

Ökad uppmärksamhet

Brunsten håller på ungefär en månad, fram till jakten börjar, och enligt Kronberg är det viktigt att vara uppmärksam ute på vägarna.

Inte bara för rådjur, annat vilt kan också ge sig ut.

– Vi tittar på vägen som att vi tror att den ska försvinna, det kommer den inte att göra så titta åt sidorna, mot åkern och mot skogen. Man kan tänka så här: skogen är inte vid sidan av vägen, det är vägen som går genom skogen. Vi åker in hos dem och ser du något komma farande, ta höjd i god tid och missa inte det på vänster sida om du har koll åt höger.

Sedan gäller det förstås också att anpassa farten när man kör, poängterar han.

– Kör du försiktigt och färdas i stället för att du ska fortast fram? Det är för få som gör det. Många tror att det är rally hem. Vi har slutat köra bil, vi åker bil, säger Kenneth Kronberg.

Linnéa Wannefors/TT

Fakta: Viltolyckor

Fakta: Viltolyckor

Hittills i år har 33 502 djur varit inblandade i viltolyckor i hela landet.

Rådjuren är överlägset representerade med 25 756 fram till den sista juli, jämfört med till exempel 2 583 älgar och 2 343 vildsvin samma period.

I Sverige sker det i genomsnitt mer än en viltolycka var åttonde minut.

Det innebär att omkring 65 000 fordon är inblandade i viltolyckor varje år.

Källa: Nationella viltolycksrådet

Artikeltaggar

Olyckor och katastroferRådjuretViltolyckor

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.