På fredagen stod Gamla kyrkan i centrum på Bokdagar i Dalsland.
Där delades Dalslands litteraturpris ut till de Åmålsbördiga deckarförfattarna Peter Nyström och Peter Mohlin och skrivarstipendiet för unga gick till Kajsa Lindqvist.
Sedan följde en dag av scenframträdanden, aktiviteter och försäljning.
Vi har bara sett början på detta stjärnskott – nej, inte ett stjärnskott – det här är en komet som landat mitt ibland oss med dunder och bång, löd juryns motivering.
Skrivandet har hittills varit en hobby för Kajsa, som ifjol lämnade Åmål och flyttade till Strömstad där hon jobbar i en klädbutik. Men efter att ha blivit rejält hyllad av juryn och tilldelats stipendiet på 5 000 kronor funderar hon på att satsa lite extra.
– Det känns jättekul och blir en bekräftelse att folk uppskattar det jag skriver. Det blir så fritt med dikter. Jag funderar på att göra en diktsamling av det, säger Kajsa Lindqvist.
Dalslands Sparbanks litteraturpris på 10 000 kronor delas av de Åmålsbördiga deckarförfattarna Peter Nyström och Peter Mohlin. De har varit bästa vänner sedan sjuårsåldern.
– Det handlar inte bara om att skriva böcker ihop, vi har haft en livslång vänskap också, säger Peter Mohlin som numera bor i Göteborg men ofta hälsar på föräldrarna utanför Säffle.
Vad tycker du om Bokdagarna?
– Det är imponerande av Estby att bygga upp och utveckla Bokdagar i Dalsland till ett så fint evenemang. Det är fantastiskt, säger Mohlin.
Peter Nyström som bor i Malmö är ofta i Åmål och hälsar på sin mamma. Men med ena författaren i Malmö och den andra i Göteborg går en fundering hur de lyckas synka ihop skrivandet på distans.
– Vi har lite olika skills. Mohlin får ur sig mycket text på kort tid och jag har lite mer ett helikopterperspektiv och håller ögat öppet och hittar dramaturgin. Jag är lite mer av en analytiker, säger Peter Nyström.
– Eller man kan säga så här. Om vi jämför skrivandet med orientering så är det Mohlin som springer och jag som läser kartan, säger Nyström.
Ger ut debutbok
I vimlet runt Gamla kyrkan kom Säffleparet Jeanette och Robert Högsähf i träningskläder efter att ha avverkat ett pass. Robert hade köpt Leif Svenssons bok ”Särimners rimsmide”. Jeanette köpte ingen bok, däremot kommer hon snart att ge ut sin egen debutbok ”Livet är en resa där alla möten har en mening”.
– Ja, det ska bli spännande. Det är en skönlitterär roman som utspelas ombord på en flight till USA. Den handlar bland annat om fördomar och om vi verkligen är så fördomsfria som vi vill tro när det väl kommer till kritan, säger Jeanette Högsähf.
På Barnens bokdagar i parken utanför Gamla kyrkan hade trähantverkaren Elin Guldåker en liten snickarskola för barn som ville prova på att arbeta i trä. Lilly Dagström fick tips av Elin hur och var hon skulle knipsa av grenar för att bilda bokstäver. En mycket nöjd Lilly kunde sedan stolt visa upp sitt namn enbart med hjälp av trädgrenar.
Fyllt med gosedjur
Åmålsbördiga Lovisa Bäckström, som numera bor i Stockholm, kom tillsammans med sin familj bestående av Mattias Stengl och barnen August och Hedda. Hela familjen var på väg in i det mysiga tältet fyllt med gosedjur där det sjöngs, lästes och spelades musik.
– Vi är ute och ser oss omkring på Bokdagar. Sedan passade vi på att gå in här för det är roligt för barnen, säger Mattias Stengl, bördig från Hammarö men numera Stockholmsbo.
I Gamla kyrkan var det under fredagen ett fullspäckat program. Konferencierer var Björn Skoog och Emilia Söelund och efter förmiddagens inledande prisutdelning var det släpp av Dalslands Litteraturförenings nya Nya Röster-antologi, ”Nya Röster – Romska Röster”.
Med på scenen fanns kursdeltagarna Susanna Hedman och Valeria Redjepagic, kursledaren Tove Berggren, projektledaren Victor Estby, samt författaren och nestorn bland romska skrivfrämjare Gunilla Lundgren.
Eftermiddagsprogrammet inleddes med Elisabeth Åsbrink i scensamtal med Ingrid Elam om Åsbrinks bok ”Mitt stora vackra hat: En biografi över Victoria Benedictsson”.
Scensamtal med Duke
Det är en vidd i programmet, från spänningsroman till litteraturvetenskap. Anna Grinzweig Jacobsson och Kenneth Hermele deltog i ett scensamtal med Yukiko Duke om sina aktuella böcker ”Bröllopspogromen” och ”Inte som lamm till slakt” om det judiska motståndet under förintelsen och islänningen Einar Kárason, som släpper sin nya roman ”Öppet hav” på svenska, hade ett scensamtal med bokens översättare, John Swedenmark.