Hoppa till huvudinnehållet

Högt tryck på dressinerna – alla oftast uthyrda: ”Vi rekommenderar att boka i förväg”

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Celina Töraasen och Aurora Zogu sommarjobbar på DVVJ och den här dagen är alla dressiner uthyrda.
Celina Töraasen och Aurora Zogu sommarjobbar på DVVJ och den här dagen är alla dressiner uthyrda. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Det är högt tryck på dressinerna hos DVVJ. Allt som oftast är alla 72 dressiner uthyrda och spontankunder får vända eller invänta hemvändande åk.

– Vi rekommenderar alla att boka i förväg, speciellt när det är fint väder då är de uthyrda direkt, säger Aurora Zogu.

Lagom varmt och inget regn är ett bra dressinväder. Det vet Aurora Zogu och Celina Töraasen som jobbat på DVVJ:s uthyrning i fem respektive tre somrar. När Dalslänningen gör ett besök vid järnvägsstationen i Bengtsfors är det ”dressinväder” och mycket riktigt är alla dressiner ute på vift.

Det kommer några kunder spontant och vill ut och trampa, tjejerna erbjuder att reservera en dressin om det skulle komma in någon, eller att de bokar en annan dag.

”Flyttat upp”

DVVJ har totalt 72 dressiner, varav 51 enkeldressiner och tolv tandem, att hyra ut. Några av dem är placerade i Gustavsfors och några i Årjäng.

– Det är ett högt tryck i Gustavsfors i år och vi har fått flytta upp fler dressiner, även Årjäng har blivit populärt så vi har flyttat upp några fler dit också, berättar Aurora Zogu.

En nöjd familj som hyrde dressin hos DVVJ i sommar.
En nöjd familj som hyrde dressin hos DVVJ i sommar. Foto: Privat

Att hyra för en dagstur är det vanligaste bland turister och de flesta trampar till Kråkvikens badplats, 1,5 timme enkel väg eller till Gustavsfors som tar tre timmar enkel väg.

– De flesta är väldigt nöjda när de kommer tillbaka och en del säger: ”det blev ett rejält träningspass”, de flesta tycker om det och tycker det är fin utsikt, säger Celina Töraasen.

Flera paket

DVVJ har också börjat erbjuda flera paket. Det som är mest populärt är att med medhavt lunchpaket trampa till Gustavsfors, äta en tvårätters middag och övernatta, få ett nytt lunchpaket och cykla vidare till Årjäng där DVVJ hämtar upp.

Det finns också paket där man kombinerar dressin med kanot.

Celina Töraasen är konduktör och ska snart kliva på tåget mot Håverud medan Aurora Zogu håller ställningarna på stationen.
Celina Töraasen är konduktör och ska snart kliva på tåget mot Håverud medan Aurora Zogu håller ställningarna på stationen. Foto: Britt-Marie Erlandsson

När Celina Töraasen och Aurora Zogu ser på säsongen så här långt har det gått väldigt bra överlag.

– Maj var bättre i år än ifjol och juni var ungefär samma som förra året. Det blev lite färre som hyrde när det regnade i juli men när det blev fint väder blev det fullbokat direkt. Även båten och tåget har gått bra, säger Aurora Zogu.

– Redan de första två veckorna när tåget började gå i juni fick vi ha två vagnar. Sen har det hänt väldigt ofta att vi fått köra med två vagnar, säger hon.

Dalslands Kanal

Från järnvägsstationen i Bengtsfors kan man åka DVVJ:s tåg till Håverud och kombinera med en tur på Dalslands Kanal med passagerarbåtarna som trafikerar kanalen.

Snart är det dags för dagens första avfärd för tåget till Håverud och Celina Töraasen, som är konduktör, gör sig redo att gå på den röd-vit-gula vagnen. Snart anländer också lokföraren Christian Friman och stinsen Frank Hagman kan göra klartecken för avfärd.

Lokföraren Christian Friman beger sig mot dagens uppdrag att köra tåget till Håverud.
Lokföraren Christian Friman beger sig mot dagens uppdrag att köra tåget till Håverud. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Artikeltaggar

BåtarChristian FrimanCyklarDalslänningenDVVJFrank HagmanGustavsforsHåverudKanotRegnTrafikÅrjäng

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.